• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

01.05.2018

09:41

NAJPOTRESNIJA PRIČA! OTVORENO PISMO MAJKE PREMINULE NOVINARKE: Lečenje moje ćerke učinili su BOLNIM I NEHUMANIM, zašto je dete trebalo da mi umre u tuđoj zemlji!

Društvo

NAJPOTRESNIJA PRIČA! OTVORENO PISMO MAJKE PREMINULE NOVINARKE: Lečenje moje ćerke učinili su BOLNIM I NEHUMANIM, zašto je dete trebalo da mi umre u tuđoj zemlji!

Podeli vest

Svetlana Bošković, majka Novosađanke Marine Kovačev: Doktori govorili da bude "dozirano pozitivna", medicinske sestre bile veoma neljubazne i drske, a psiholog joj rekla da ne zna kako da joj pomogne

Svetlana Bošković, majka preminule mlade novinarke iz Novog Sada Marine Kovačev uputila je otvoreno pismo ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru, u kojem je ukazala na niz propusta u zdravstvenom sistemu Srbije koji su deset meseci lečenja njene ćerke učinili "bolnim, nehumanim i teškim".

Mlada novinarka Marina Kovačev preminula je 24. aprila nakon teške maligne bolesti na medicinskoj klinici u Istanbulu, a lečila se na Klinici za neurohirurgiju Kliničkog centra Vojvodine u Novom Sadu, Klinici za radiologiju Instituta u Sremskoj Kamenici i u Beogradu.

Njena majka, Svetlana Bošković je u otvorenom pismu navela da je tokom lečenja mlada novinarka doživela "potpunu nezainteresovanost veoma poznate doktorke u Beogradu, koja je pacijentkinji poručila da je prebukirana, da mora i na godišnji, pa ako hoće neka dođe u avgustu, septembru".

Ona je Lončaru skrenula pažnju na to da je nakon operacije 28. juna 2017. godine, Marina otpuštena posle osam dana, te da joj je naknadno postavljen i "spinalni dren, nakon čega je kao intrahospitalnu infekciju dobila meningitis".

- Zaključak turskih lekara je da je upravo postavljanje drena izazvalo brže širenje malignih ćelija duž kičme. Otpuštena je bez antiepileptičke terapije i dobila je epi-napad krajem avgusta, koji je doveo do potpunog oduzimanja desne strane tela tokom zračenja - napisala je majka.

Ona je u pismu, koje je prosledila i javnosti, navela da su joj doktori u Srbiji govorili da bude "dozirano pozitivna", da su medicinske sestre bile veoma neljubazne i drske, a psiholog joj je lično rekla da ne zna kako da joj pomogne.

- Stavili su joj pelene, koje sam joj često ja menjala. Upisivale su izmišljene vrednosti temperature i pritiska predamnom, bez ustručavanja. Spremačice su teške i nepokretne bolesnike opominjale da su neuredni i tražile da sami spremaju sobe, takođe ne obraćajući pažnju na mene. Skrenula sam pažnju da vidim kapsulu koju sam ispustila pre tri nedelje ispod kreveta, pri čemu mi je spremačica objasnila gde se nalaze metle i ostali pribor, pa ako mi smeta... Iznajmila sam invalidska kolica, postojeća se skoro nisu mogla gurati do aparata za zračenje - napisala je Bošković u otvorenom pismu.

Nakon kratkog poboljšanja, Marinino stanje se pogoršalo početkom marta, kada je nakon lečenja citostaticima na Klinici za internu onkologiju u Sremskoj Kamenici otpuštena uz savet "snađite se" i "kupite narukvice protiv mučnine", piše u pismu.

Majka je dodala da ni nakon uplate od 1.000 evra za ugradnju porta zbog lošeg stanja vena, ta ugradnja nije bila moguća, te da je na pitanje zašto se pacijentima kod kojih su potrebne stalne infuzije, vađenje krvi i injekcije ne ugrađuje port odmah radi izbegavanja neprestanog bodenja, dobila odgovor da se "to ne radi na njihovom odeljenju".

- Snašli smo se angažujući privatno medicinsku sestru, a pošto je stanje bilo sve lošije, smestili smo je u privatnu bolnicu, gde je dobijala intravensku hranu putem infuzije. Snimljen je još jedan MRI mozga gde su uočene promene na vratnom delu kičme. Sa snimkom sam se obratila neurohirurgu, koji nas je uputio na radiološko lečenje. Svesna da je situacija hitna, tražila sam mišljenje u Sremskoj Kamenici na osnovu snimka, ali sam dobila komentar da ne požurujem njih koji je leče besplatno, nego da požurim one gde je lečimo privatno - napisala je Bošković.

Mlada novinarka lečila se i u Turskoj u bolnici "Sante plus", a novac za pomoć sakupljan je uz pomoć akcija i sms poruka.

- U Istanbulu nas je čekalo sanitetsko vozilo i prevodilac, a u bolnici lekari specijalisti, isti dan su je pregledali, snimili MRI mozga i kičme. Sutradan je snimak pokazao promene duž kičme. Zašto niko nije predložio ovo snimanje kod nas? Radiolog je predočio plan zračenja, uz detaljno objašnjenje. Nakon četiri zračenja, Marinino stanje se poboljšalo do mere da je nakon šest nedelja normalno jela. Međutim, došlo je do poremećaja pulsa i disanja, tako da je preminula na intenzivnoj nezi - piše u pismu.

Dodala je da je bolnica na kraju obezbedila i prevoz sanduka do aviona, njoj avionsku kartu, prevoz i prevodioca do aerodroma, a da je u Srbiji na aerodromu "Nikola Tesla" procedura preuzimanja sanduka trajala nepotrebno dugo, te da su porodici naplaćeni troškovi carinjenja, kao da im je "dete paket".

- Zašto je dete trebalo da mi umre u tuđoj zemlji, da me grle nepoznati ljudi sa kojima se nisam drugačije mogla sporazumeti, nego pogledom i suzama? Da nas isprate isti očajnici kao ja, koji su doveli svoje najbliže da se leče u toj i drugim bolnicama u Istanbulu, prodavši stanove i kuće, zadužujući se i prikupljajući pomoć preko sms poruka? - napisala je Bošković.

Ona je apelovala na ministra Lončara i nadležne da hitno počnu da menjaju zdravstveni sistem Srbije, te da zatraže od zaposlenih u zdravstvu da se "podsete položene Hipokratove zakletve, potisnu sujetu i ujedine postojeće znanje", da olakšaju pacijentima lečenje, a njihovim najbližima da "ne ubiju svaku nadu". Apelovala je i da se pojednostavi "užasan birokratski sistem" zakazivanja pregleda i bolovanja, lekarskih komisija, te da zaposleni budu obučeni za rad na kompjuterima.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija