• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: telegraf.rs

01.05.2018

16:06

DOĐEŠ U SRBIJU, ODABEREŠ DETE I VODIŠ GA! Ovako se u Americi reklamira usvajanje dece iz Srbije! A tu je i TABELA SA CENAMA!

Društvo

DOĐEŠ U SRBIJU, ODABEREŠ DETE I VODIŠ GA! Ovako se u Americi reklamira usvajanje dece iz Srbije! A tu je i TABELA SA CENAMA!

Podeli vest

Proces usvajanja, navodno, traje od 18 do 24 meseca i potrebna je samo jedna poseta Srbiji

Jedna organizacija registrovana u Birminhamu, najvećem gradu u američkoj saveznoj državi Alabami, posreduje u procesu usvajanja dece. Na njihovoj internet stranici lifelinechild.org je ponuđeno nekoliko država iz kojih se može usvojiti dete. Među njima su Makedonija, Bugarska i Srbija.

Kada se klikne na kvadratić sa imenom zemlje otvara se prozor sa oskudnim informacijama, ali kada se stigne do cenovnika, vidi se detaljna lista država.

Tu se nalaze i svi uslovi usvajanja dece, rokovi i koliko to košta. Za Srbiju piše da je uključena u program od 2015. godine i da je iz te zemlje dozvoljeno usvajanje dece uzrasti od 1 do 15 godina starosti, a da je nadležan organ Ministarstvo za rad i socijalnu politiku.

print screen


Pored toga, piše da proces usvajanja traje od 18 do 24 meseca, da je potrebna samo jedna poseta Srbiji, a da nije odlučeno da li će nakon usvajanja država vršiti nadzor, ali poseta Srbiji je jedino što je pored novca potrebno ispuniti.

Navedeno je i to da će onaj ko namerava da usvoji dete iz Srbije morati da odvoji 40.459 dolara ili 33.000 evra. Isti je iznos i za decu iz Makedonije. Od te sume, za agenciju ide 12.000 evra, za treću stranu (nije naznačeno koju) skoro 13.000 evra, a za putne troškove 8.000.

print screen

Tabela sa cenama dece po zemljama, cifre su izražene u dolarima;

Osim Srbije i Makedonije, od balkanskih zemalja u ovaj program je uključena i Bugarska.

Predstavljajući se kao potencijali usvojitelj, novinar skopske Televizije 24 poslao je pitanje toj organizaciji iz Alabame interesujući se da li se zaista dete dobija za dve godine, da li može da se bira pol, uzrast i boja kose, i da li dete dolazi od roditelja ili socijalnih službi.

- Iako imamo porodice u Makedoniji, još uvek nemamo završeno usvajanje. Još ne znamo tačne detalje za putovanje i susret. Možemo da potvrdimo da su roditeljska prava raskinuta i da su deca legalno dostupna za usvajanje. Svakako da možete birati uzrast, pol i medicinske potrebe - piše u odgovoru lifelinechild.org.

print screen


Televizija 24 se obratila i Ministarstvu za rad i socijalnu politiku, odakle odgovor tek očekuju, a na dostavljena pitanja MUP-u nisu dobili konkretan odgovor da li su aktivnosti koje nudi organizacija iz Alabame legalne u Makedoniji.

- Obaveštavamo vas da nadležne organizacione jedinice u MUP do sada nisu dobile prijavu i nije registrovan ni jedan slučaj usvajanja dece sa teritorije Makedonije preko internet stranice od strane određene američke organizacije - piše u odgovoru, uz naznaku da će MUP dopunski istražiti aktivnosti te organizacije u Makedoniji.

Novčani izos koji je dala inostrana agencija najverovatnije se odnosi na finansijske implikacije koje usvojitelji treba da podmire u SAD, ističu iz Ministarstva. Prema Haškoj konvenciji, finansijska dobit od usvajanja je zabranjena, a ako se za nju dozna, nadležan organ ima obavezu da to odmah odmah prijavi centralnom državnom organu.

print screen


ORGANIZACIJA POVEZANA SA CRKVOM 

Na internet stranici organizacije iz Alabame se navodi da su aktivnosti povezane sa crkvom, ali nije rečeno kojom. U delu ciljevi i misija organizacije stoji: "Usvajanje je prekrasna slika jevanđelja na zemlji koje nas usmerava nazad ka Bogu.

U psalmu 68, David nam kazuje da Bog smešta usamljene u porodice. Verujemo da je usvajanje način na koji Bog porodicama daje ranljivu decu koja treba da znaju ljubav porodice i ljubav Hristosa".

Pomenuta američka organizacija nudi podršku i bremenim ženama koje žele da se odreknu majčinstva, a posreduje i u donatorskim aktivnostima za decu iz trećih zemalja


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Viki

pre 5 godina

Jezivo, dal' može biti nešto jezivije? Da li je stvarno zbog prodaje "oteta" devojčica M. Alečković ? A ona nije jedina? Ni Orvel nije ovo predvideo!

Suverena

pre 5 godina

Kidnapovanje beba i ovo usvajanje su potpuno ista politika. Obadva procesa rade na unistavanju Srba. Izdaja na svim nivoima

MILENIJA

pre 5 godina

Kakva je razlika da li su dete usvojili Srbi ili Amerikanci? Da deca mogu da biraju, sigurno bi izabrala Amerikance

Panthooz

pre 5 godina

@Suverena: leba ti i soli, objasni nam gde ti vidiš da proces usvajanja radi samo na uništavanju Srba, kada u ovoj tabeli ima barem još 17 država pored Srbije? A to što se izdaje tiče, mislim da se olako frljakaš nekim izrazima koje baš i ne razumeš. Hoćeš da kažeš da je naše rukovodstvo izdajničko?!

triske014

pre 5 godina

Nije problem usvajanje, problem je sto se ne zna ni ko je usvoio, ni zasto je usvoio ni sta radi sa tim detetom. Ovako vlasnici javnih kuca mogu legalno da usvoje dete samo dok placaju

Mikibu

pre 4 godine

Jadna li su ta deca koju tako usvoje u Americi. Ona nikada neće osetiti čari prelepog života u Srbiji, nikada neće imati roditelje koji imaju za cigare a nemaju za mleko, nikada neće imati tu divnu priliku da za samo 3000 eura sebi lepo kupe posao. Da ne spominjem sve beneficije koje naša deca imaju ovde od naših divnih škola i prekrasnih korumpiranih profesora, vršnjačkog nasilja poput najoriginalnijih scena iz Holivudskih filmova, droge oko njih koje nikada nije bilo ranije u ovim količinama. Zaista taško toj deci tamo. Mučiće se sa plaćenim školovanjem od bogatih usvojitelja, moraće da pohađaju te glupe Američke škole koje nemaju ni pola gradiva kao naše domaće iz kojih izlaze sve sami naučnici.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija