• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. I.

04.05.2018

18:15

NJEGOŠEV MAUZOLEJ PODIGLI DA BI OD SRBA NAPRAVILI CRNOGORCE: Šokantno svedočenje sina legendarnog vajara Ivana Meštrovića!

Društvo

NJEGOŠEV MAUZOLEJ PODIGLI DA BI OD SRBA NAPRAVILI CRNOGORCE: Šokantno svedočenje sina legendarnog vajara Ivana Meštrovića!

Podeli vest

Mate Meštrović, sin čuvenog vajara Iva Meštrovića, tvrdi da je Njegošev mauzolej na vrhu Lovćena 1971. godine podignut po nalogu komunističkih vlasti kako bi se od Srba u Crnoj Gori napravili Crnogorci

Meštrović je za 'Nedeljnik' ispričao da mu je otac za života rekao da je Njegošev mauzolej izgradio kako bi 'Crnogorcima uzdigao nacionalnu samosvest i identitet'. Na tom mestu prethodno je decenijama stajala pravoslavna kapela, koju je Titov režim srušio do temelja.

Od Jugoslovena do Hrvata

Mlađi Meštrović je podsetio i da je njegov otac isprva bio ubeđeni Jugosloven i vrlo blizak prijatelj kralja Aleksandra, da bi na kraju završio kao hrvatski nacionalista i poštovalac lika i dela ustaškog kardinala Alojzija Stepinca, koji ga je spasio iz zatvora u vreme NDH.

Kominterna

Inicijator izgradnje mauzoleja je čitav koncept od Kominterne do Tita, koji je insistirao da Crnogorci koji su smatrani za so soli srpskog naroda, uopšte nisu Srbi, tvrdi Akademik Matija Bećković.

-  Kada sam pitao svog oca zašto to radi za Crnogorce (podiže mauzolej, prim. ur.), rekao mi je: 'Da im dignem nacionalnu samosvest, da znaju da su oni Crnogorci, da imaju Njegoša kao simbol svoje prošlosti i nezavisnosti, odnosno samobitnosti. ' Jednom je moj otac rekao: 'Ja mislim da su oni koji su protiv tog mauzoleja - protiv samobitnosti Crne Gore. '

- Sećam se da je moj otac u svojim memoarima napisao da mu se kada je prvi put došao u Beograd i upoznao 'čika Peru', to jest kralja Petra Prvog, učinilo kao da govori sa svojim stricem, da im je mentalitet nekako sličan.

- Moj otac je kao mlad čovek bio pod uticajem panslavizma Tolstoja. Dakle, to jugoslovenstvo je uključivalo i Bugare. To nije bila Jugoslavija kakva je stvorena 1918, to bi bila Jugoslavija od Triglava do Crnog mora. To je bila ta ideja da smo svi braća.

Mate MeštrovićInformer

Mate Meštrović

VELIKA POBEDA SRPSKE DIPLOMATIJE! Iz Brisela UKLONJENA sva obeležja LAŽNE DRŽAVE KOSOVO!

- Kad je u Drugom svetskom ratu došlo do pokolja između Srba i Hrvata, mog oca je to uverilo da ta jugoslovenska država ne može da opstane. I onda je on rekao kad je počeo taj pokolj: 'Sad se vidi da su Srbi i Hrvati isti narod, da su jedni i drugi divlji i da ne mogu skupa. '

Stepinac ga spasio

-  Moj otac je poznavao Stepinca još kad je ovaj bio pomoćni biskup Antunu Baueru. A kad je moj otac u vreme NDH bio u zatvoru, Stepinac je išao kod Pavelića i protestovao. A onda je i papa Pije Dvanaesti takođe poslao protest. Dakle, Stepinac se založio za mog oca.

"MILOSRDNI" NATO TVRDI: Osiromašeni uranijum nije uzrok zdravstvenih rizika?!

- Nije istina da je Stepinac bio idol mog oca. To sigurno nije bio. No, svakako je moj otac smatrao da je Stepinac ispravan čovek, da je bio u sukobu sa Pavelićem i ustašama, da on nije bio na ustaškoj strani.

Medaković: Cilj bio da se trajno
razdvoji Srbe i Crnogorce!

Informer

Darko Hudelist, poznati hrvatski novinar koji je razgovarao sa Meštrovićevim sinom, prisetio se da mu je pokojni predsednik SANU Dejan Medaković takođe jednom prilikom potvrdio priču o pravim motivima podizanja mauzoleja.
- Montenegrini su želeli da se uklone svi ostaci intervencija na kapeli koje je izvršio kralj Aleksandar posle Prvog svetskog rata. Meštrovićev mauzolej na Lovćenu je 1971. bio izgrađen da trajno razdvoji Srbe i Crnogorce. To je pravi smisao borbe za Lovćen -  rekao je Medaković Hudelistu.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)
Live TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)

Sukob u Gazi eksalira i čini se da se širi na druge frontove. Izrael odlučan da odgovori na napad Irana. Da li zaista Netanijahu gura SAD u rat protiv Irana? Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su bivši potpukovnik KOS-a Ljuban Karan i politikolog, prof. dr Vladimir Pavićević. Uživo u program iz Frankfurta uključio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o tome na koji način Nemačka posmatra ovaj rat. U drugom delu emisije gosti su govorili o ratu u Ukrajini. O ovoj temi govorio je i kapetan garde Branislav Živković koji se putem vajber linka uživo uključio u program.

15.04.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija