• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M.

04.05.2018

20:33

ŠOKANTNI PODACI INSTITUTA  "BATUT"! Svako peto dete u Srbiji se opija!

Društvo

ŠOKANTNI PODACI INSTITUTA "BATUT"! Svako peto dete u Srbiji se opija!

Podeli vest

Čak 20 odsto tinejdžera mlađih od 16 godina bar jednom nedeljno se napije, a sedam odsto to radi svakodnevno. Po ovoj statistici smo među najgorima u Evropi

Svako peto dete u Srbiji mlađe od 16 godina bar jednom nedeljno se napije, šokantni su podaci Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut"! Prema ovom istraživanju, čak polovina mlađih tinejdžera u našoj zemlji povremeno potegne čašicu, dok sedam odsto ima ozbiljnih problema sa alkoholom.

Po ovoj statistici smo među najgorima u Evropi, jer u zem

Poguban po zdravlje

Alkoholizam u startu narušava zdravlje kod mladih, dovodi do impotencije i jača agresiju

dr Jasna Daragan Saveljić, neuropsihijatar specijalizovan za lečenje bolesti zavisnosti

ljama EU oko 38 odsto dece tek ponekad popiju. Stručnjaci kažu da je ovaj problem sve alarmantniji, jer vodi u zavisnost i ozbiljno narušava zdravlje mladih. Koliko je situacija ozbiljna govori i podatak da je u poslednjih godinu dana 112 tinejdžera u Srbiji završilo na lečenju od alkoholizma.

Uzima maha

Istraživanje "Batuta" rađeno među učenicima završnih razreda osnovnih i prvih razreda srednjih škola pokazalo je da deca sve ranije i sve intenzivnije ulaze u svet alkohola.

- Svako drugo dete u Srbiji povremeno pije, na žurkama ili proslavama, što je daleko iznad proseka EU. Međutim, posebno zabrinjava činjenica da čak 20 odsto mlađih od 16 godina konstantno konzumira alkohol i opija se u proseku jednom nedeljno, dok sedam odsto to čini svakodnevno. Prvo ozbiljno pijanstvo deca u Srbiji dožive već do 13. godine, što je alarmantno - kaže se u izveštaju "Batuta" i dodaje da okruženje u kojem žive daje loš primer mladima:

- Sve ovo

Društveno prihvatljivo

Alkohol je u Srbiji uvek bio poželjan i prihvaćen, pa i ne čudi što toliko dece ima problem sa pićem

Marko Braković, psihoterapeut iz savetovališta "Entera"

pokazuje da je alkoholizam kod mladih u naglom porastu, jer tinejdžeri o alkoholu uče, nažalost, iz prakse. Svuda oko njih se pije, nema izlaska bez žestine, niti se poštuje zakon koji je na snazi, a koji podrazumeva zabranu prodaje alkohola maloletnicima.

Neuropsihijatar specijalizovan za lečenje bolesti zavisnosti u klinici "Naltreks zona" dr Jasna Daragan Saveljić upozorava da alkoholizam među mladima sve više postaje stvar prestiža.

- Tinejdžeri sve češće piju, to je postao uobičajen prizor na njihovim žurkama. Mnogi od njih vole da mešaju pića, ispijaju na eks i takmiče se ko će se više napiti. Najveći problem je što oni piju svakog vikenda, a neki to, nažalost, rade i svakodnevno. Njihov mladi organizam zbog toga postaje zavistan od pića, pa i ne čudi što na lečenje idu i maloletni pacijenti. 

Njima alkohol služi kao način da zaborave probleme, kao neka

Alkoholizam među mladima

50% povremeno pije alkohol
20% se opija jednom nedeljno
7% pije svakodnevno
13 godina je prosek kada se doživi prvo pijanstvo
112 maloletnika se leči od alkoholizma
* podaci "Batuta"

vrsta sedativa, ali i za dokazivanje među vršnjacima. A ni ne slute kakve to posledice može da im ostavi. Počev od ozbiljnog narušavanja fizičkog i psihičkog zdravlja, opadanja seksualnog nagona i impotencije, slabljenja koncentracije, gubitka pamćenja i konfuznog mišljenja, pa sve do javljanja agresije posle nekoliko popijenih čašica - naglašava dr Saveljić i napominje da preventivne mere da se maloletnicima ne prodaje alkohol očigledno nisu pomogle, jer je umesto smanjenog broja tinejdžera koji piju, primetan čak i blagi porast.

Posle alkoholizma sledi droga

Jasna Daragan Saveljić naglašava da, osim opasnih posledica po zdravlje, preterana konzumacija alkohola sve češće omladinu vodi i u probleme sa narkoticima

- Nije to nimalo naivna stvar. Svi kreću malo po malo, ali to ulazi u krv i kroz neko vreme se javlja sve veća potreba za pivom, vinom, rakijom... A onda dolazi onaj momenat kada se sa alkohola prelazi na narkotike. Prvo na marihuanu, pa na tablete i konačno na kokain - objašnjava dr Saveljić.

Stvar kulture

Psihoterapeut iz savetovališta "Entera" Marko Braković smatra da je alkohol u Srbiji uvek bio nešto što je vrlo prihvatljivo, pa je logično da i mladi prate taj trend.

- Alkohol je praktično postao legalna i teška droga koja izaziva užasne posledice po sve aspekte života. U Srbiji je, nažalost, alkohol kulturološki prihvatljiv, čak i poželjan. Deca se odmalena uče da piju, i to od roditelja i ukućana, kao kroz šalu. A niko nije svestan posledica. Najgore je to što je žestina svima dostupna, legalna i jeftina, što je prvi preduslov za pojavu zavisnosti među mladima - smatra Braković i dodaje da bi u edukaciju dece morali paralelno da se uključe i stručnjaci i roditelji.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija