• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

09.05.2018

18:29

JUTA: Oko milion turista iz Srbije letovaće u inostranstvu!

Društvo

JUTA: Oko milion turista iz Srbije letovaće u inostranstvu!

Podeli vest

Oko milion turista iz Srbije letovaće ove godine u inostranstvu, a najveći broj njih godišnji odmor provešće u Grčkoj, Turskoj i Egiptu, procene su Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA)

Predsednik Upravnog odbora YUTA-e Zoran Arsenović kaže da će prema prvim pokazateljima predstojeća letnja sezona biti jedna od najboljih u poslednjih pet godina.

- Naše procene su da će oko milion turista letovati van Srbije što preko turističkih agencija što u samostalnom aranžmanu, a to će biti ozbiljan rezultat u odnosu na prethodne godine - rekao je Arsenović na konferenciji za novinare. 

On je naveo da je veliki broj srpskih turista odlučio da odmor ove godine provede u Grčkoj, kao i da sve veće interesovanje vlada za Tursku i Egipat koje su putnici iz Srbije, kaže, izbegavali poslednjih godina zbog bezbednosnih razloga. 

- Turska je danas stabilnija i sigurnija zemlja. Prodaja aranžmana je mnogo veća nego ranijih godina, očekujemo da će oko 40.000 naših turista letovati u Turskoj što je tri puta više nego prošle godine - kazao je Arsenović.

Dodao je da će čarter letovi za Tursku krenuti 19.maja, kao i da će biti uvedeni svakodnevni letovi za južnu i egejsku regiju Turske do kraja letnje sezone.

Kako je rekao, posle nekoliko godina i Egipat se vraća na velika vrata kao destinacija koja je, kaže, privlačna našim turistima zbog povoljnih cena, nivoa usluga i dobrih klimatskih uslova. 

Ove godine se dva i po puta više turista odlučilo za Egipat u odnosu na prošlu godinu. I za Grčku se beleži blagi rast za oko pet-šest odsto -naveo je Arsenović.

Govoreći o Grčkoj kao jednoj od najpopularnijih destinacija za turiste iz Srbije, istakao je da značaj radova na autoputu ka toj zemlji.

Završena je deonica kroz Makedoniju, a privodi se kraju Grdelička klisura. Verujemo da će poboljšana putna infrastruktura motivisati turuiste da provedu i dva godišnja odmora u severnom delu Grčke - kaže predsednik UO ''''YUTA''''.

Na pitanje novinara da li očekuje da će cene aranžmana u Grčkoj ove sezone pojeftiniti s obzirom na pojačano interesovanje naših turista za Tursku i Egipat, Arsenović je rekao da će cene ostati na nivou prošlogodišnjih, ali da se promene mogu očekivati sledeće godine.

Mi smo kao tržište procentualno jako mali u ukupnom turističkom prometu Grčke - oko četiri odsto. Ipak, očekujem da će sledeće godine cene u Grčkoj pasti za oko 10 odsto jer ta zemlja jeste nerealno skupa u odnosu na nivo usluge. S druge strane, sve više turista iz bogatih evropskih zemalja pokazuju interesovanje za Tursku i Egipat- kazao je Arsenović.

Prema njegovim rečima viši nivo prosečnih plata, bolji životni standard i manja nezaposlenost doprineli su da putnici ove godine ranije odaberu gde će provesti godišnji odmor. 

Arsenović je pohvalio domaće turističke agencije koje su se poslednjih godina fokusirale na privlačenje turista iz stranih zemalja i istakao da su rezultati vidljivi.

''''Početkom juna biće uvedeni čarter letovi iz Irana dva puta sedmično, sve je više ''ad hoc'' letova iz Turske, a imali smo prvi put organizovane čarter letove iz Grčke. Verujemo da će dolaziti sve više organizovanih grupa iz inostranstva'''', 

Ukazao je i na značaj vaučera koji su, kaže, pomogli da sezona za domaće hotelijere u banjama i na planinama traje tokom cele godine.

Arsenović je napomenuo da zemlje u razvoju godišnje beleže stopu rasta u turizmu za oko 3-3,5 odsto.

Mi, takođe, imamo drastičan rast, ali smo krenuli sa jako niskog nivoa. Turizam kao industrija ima svoju perspektivu i razvojnu dimenziju. Sve je više hotela i manifestacija u Beogradu i Srbiji, a to svakako pozitivno utiče na suficit u budžetu - naveo je Arsenović.

Na današnoj konferenciji za novinare najavljeno je da će 15.maja početi sa radom terminal sa kojeg će polaziti svi turistički autobusi, a koji se nalazi pored autoputa Beograd-Niš (parking ''''Lasta'''') između Malog Mokrog Luga i Velikog Mokrog Luga.

Potpredsednik Upravnog odbora YUTA-e Milan Lainović rekao je da terminal koji je izgrađe u saradnji sa preduzećem ''''Lasta'''' i Gradom Beogradom ispunjava sve standarde bezbednosti i udobnosti putnika.

- Napravljen je terminal, parking za automobile, sanitarni čvorovi, stanica će iamti obezbeđenje 24 sata, biće otvorene prodavnice, restorani. Objekat će zadovoljiti sve potrebe putnika - rekao je Lainović.

On je naveo da će do stanice moći da se dođe autobusom na liniji 70, kao i autobuskim linijama 38 i 38L. 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija