• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M. - M. M. D.

09.05.2018

19:43

ŠOKANTNA STATISTIKA! SVE VIŠE MLADIH OBOLEVA OD RAKA KOŽE! U Srbiji čak 300 devojaka godišnje dobije melanom! Zbog SUNČANJA I SOLARIJUMA!

Društvo

ŠOKANTNA STATISTIKA! SVE VIŠE MLADIH OBOLEVA OD RAKA KOŽE! U Srbiji čak 300 devojaka godišnje dobije melanom! Zbog SUNČANJA I SOLARIJUMA!

Podeli vest

Od 625 osoba koje svake godine dobiju rak kože bar polovina su devojke stare između 15 i 29 godina, koje po svaku cenu žele da "nabace boju". Zbog toga se predlaže zabrana solarijuma mlađima od 18 godina

U Srbiji svake godine više od 300 devojaka starosti između 15 i 29 godina oboli od melanoma zbog prekomernog sunčanja i solarijuma, pokazuje statistika, a potvrđuju stručnjaci. Prema podacima Registra za rak Srbije, u našoj zemlji godišnje rak kože dobije 625 osoba, a polovinu tog broja čine devojke koje opsesivno pokušavaju da "nabace boju" i tako rizikuju svoje zdravlje.

Zbog naglog porasta melanoma među mladima, razmatra se zabrana solarijuma za maloletne osobe jer je to jedini način da zaustimo pravu epidemiju raka kože u Srbiji. 

Pogubno po zdravlje

Prema rečima radiologa i dermatologa, dovoljno je da se devojčice samo pola sata nedeljno sunčaju veštačkim putem i da "zarade" melanom. Direktor KC "Niš" radiolog dr Zoran Radovanović upozorava da je boravak u solarijumu sigurna predispozicija za dobijanje raka kože.

Šta ne treba zanemariti kod mladeža:

* promene boje (svetla, tamna)
* promena oblika (trakasti, nepravilni, trouglasti)
* promena veličine
* povremeno krvarenje

- Baratamo jezivim podacima o broju obolelih od melanoma kada su godišnje statistike u pitanju. Nažalost, primetan je nagli rast, od čak 25 odsto, pa tokom 2017. imamo 625 novootkrivenih slučajeva melanoma. Od toga više od 300 slučajeva čine mladi ljudi, pre svega devojke, koje svoje telo izlažu suncu ili veštačkim zracima u solarijumu. Najugroženija grupa su upravo mlade žene starosti između 15 i 29 godina, koje prateći modu i želeći izgled kao što imaju estradne ličnosti dobiju ovaj karcinom. Nekada je dovoljno da se sunčaju i samo tri puta nedeljno po 10 minuta i da obole od melanoma - naglašava dr Radovanović.

Prema njegovim rečima, melanom je najučestaliji malignitet kod devojaka u Srbiji.
- Ovaj karcinom veoma brzo napreduje i ukoliko se ne otkrije na vreme, neminovna je i pojava metastaza. Zato se nadam da će ostvariti cilj kampanje "Euromelanom 2018" i da će do oktobra solarijumi biti zabranjeni mlađima od 18 godina. Pa da budemo kao Nemačka, Australija i Brazil, koji su ih zakonom zabranili - smatra naš sagovornik.

Informer

Profesorka dr Lidija Kandolf Sekulović, nacionalni koordinator kampanje "Euromelanom", kaže da je neophodno da se radi na podizanju svesti o štetnosti svih aktivnosti koje dovode do tamnjenja kože, uključujući sunčanje i odlaske u solarijum.
- Dokazano je da sunčanje povećava rizik od nastanka raka kože kod mladih! Zbog toga kao i ranijih godina nastavljamo rad na inicijativi za zabranu korišćenja solarijuma za osobe mlađe od 18 godina. Ministarstvo zdravlja osnovalo je i Radnu grupu koja radi na tome - kaže Kandolf Sekulović.

Višestruka šteta

Da je solarijum opasan po zdravlje i da može imati kobne posledice po sam organizam, naročito kod devojčica, naglašava i kozmetolog Dragana Višnjić.
- Pored mogućeg karcinoma kože, solarijum ima loš uticaj i na krvne sudove i imunološki sistem. Zbog višenedeljne upotrebe solarijuma koža brže stari, tanji se, pojavljuju se staračke pege, ali i opekotine zbog duplo većeg UV zračenja koje proizvode solarne lampe. Pogotovo je to izraženo kod devojčica mlađih od 18 godina, kod kojih je koža mlada i osetljiva - upozorava Višnjićeva.

Specijalne inovativne terapije

Ministarstvo zdravlja i RFZO su pre dve godine na listu lekova stavili dva inovativna leka za melanom, ali još nije omogućeno da budu dostupni za sve grupe obolelih pacijenata.
- Naredne nedelje očekujemo da se kroz posebne ugovore sa proizvođačima lekova omogući potpuno usklađivanje terapijskih opcija sa vodičima za lečenje. Takođe, napravljen je i pomak u unapređenju procedura za programe donacija ovih lekova - ističe profesorka dr Lidija Kandolf Sekulović.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija