• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: I. S.

10.05.2018

20:10

SASVIM NEOBIČNO VENČANJE NA SEVERU VOJVODINE! Indijka se udala u Kikindi I POSTALA PRAVOSLAVKA!

Društvo

SASVIM NEOBIČNO VENČANJE NA SEVERU VOJVODINE! Indijka se udala u Kikindi I POSTALA PRAVOSLAVKA!

Podeli vest

Surbi Snoubol (39), Indijka iz Melburna, prešla u našu veru, uzela ime Sofija i u pravoslavnoj crkvi u Bašaidu kod Kikinde udala se za Atilu Fehera (33). Njen suprug, koji se 2005. iz Banata preselio u Australiju, pokrstio se nekoliko godina pre nje

Indijka iz Melburna Surbi Snoubol (39) prešla je u pravoslavlje, uzela ime Sofija i prošle subote se u crkvi u Bašaidu kod Kikinde udala za Atilu Fehera (33)! Njen suprug, koji se 2005. preselio sa severa Banata u Australiju, uzeo je našu veru još pre nekoliko godina.

Surbi i Atila su u Melburnu već sklopili građanski brak, a sada su prvi put zajedno došli u Srbiju kako bi se venčali u lokalnoj pravoslavnoj crkvi. Njih dvoje imaju dvogodišnjeg sina Jožefa Torena, koga su takođe krstili pre svadbe.

Slični običaji

Iako se udala kao pravoslavka, Surbi je umesto klasične

Nigde kao u Srbiji

Svadbeno veselje je bilo neverovatno, nigde ne postoji ovo što sam videla u Srbiji i zaista mi je drago što sam postala vaša snajka

Surbi Snoubol

venčanice nosila tradicionalnu indijsku nošnju. Kako kaže, drago joj je da se mnogi običaji njenog naroda poklapaju sa srpskim.

- Oduševljena sam onim što sam videla u Srbiji, svuda je lepa priroda, drvoredi, a posebno mi se sviđa arhitektura ovde u Vojvodini. Crkva u kojoj smo se venčali je neverovatna, nikada nisam videla takvu građevinu. Drago mi je što sam shvatila da Indijci i Srbi imaju mnogo zajedničkih običaja. I kod nas se mladencima vezuju ruke i bacaju se novčići za sreću. Svadbeno veselje je bilo fantastično, vi Srbi baš znate da proslavljate. Iskreno, nigde ne postoji ovo što sam videla u Srbiji i zaista mi je drago što sam postala vaša snajka - rekla je Surbi, koja je u Srbiju povela majku i sestru.

Informer

Atila kaže da je odavno napustio rodni Bašaid i "trbuhom za kruhom" otišao u Melburn, i od tada nije dolazio. Ipak, oduvek je imao želju da se vrati, venča se u pravoslavnoj crkvi i upozna Surbi sa svojom rodbinom.

- Mojoj

Vezan za crkvu

Vezan sam za ovu crkvu, tu su pored mene kršteni i moji brat i deda i zato smo došli čak iz Melburna da se ovde venčamo

Atila Feher

Surbi sam mnogo pričao o Srbiji i Srbima i veoma sam srećan što je konačno došla ovde i upoznala naše ljude. Želeo sam da i moji roditelji upoznaju nju, kao i našeg sina. Sada je sve na svom mestu, a i ja sam ponovo video neke ljude sa kojima godinama nisam u kontaktu - kaže Atila i dodaje da mu mnogo znači što se venčao u pravoslavnoj crkvi u Bašaidu:

- U toj crkvi su se, pored mene, krstili i moj deda i brat. Za nju me vežu najlepše uspomene i zato sam Surbi stalno pokazivao slike. Kada je videla koliko je to zdanje lepo, rekla mi je da moramo i mi tu da se venčamo. I eto, to smo sada i uradili.

Informer


Slavlje do jutra

Mladenci su u crkvu došli fijakerom, praćeni muzikom i gostima. Mladu je do oltara doveo Atilin brat Ivan Feher, a svadbeno veselje trajalo je do ranih jutarnjih sati. Nikada se više ljudi u Bašaidu nije okupilo na nekom venčanju jer su svi želeli da vide neobičan ljubavni par, što je izazvalo i dodatno oduševljenje mladenaca. Mladenci su sada na proputovanju kroz Srbiju i uskoro se vraćaju u Melburn.

Selo u čudu

Sveštenik Milenko Savić, koji je krstio mladu, a potom je i venčao sa Atilom, kaže da nikada u njegovoj crkvi nije obavljeno neobičnije venčanje.

U Abu Dabiju iscrtala ruke

Surbi se venčala u tradicionalnoj indijskoj haljini, a na rukama je imala iscrtane simbole, što je običaj pred svadbu u Indiji. Pre dolaska u Bašaid, Surbi je bila u Abu Dabiju, gde su joj iscrtali simbole koje je sama odabrala. Haljina je bila roze boje, kao i veo koji je imala na glavi.

- Atila je kršten ranije i njegovo crkveno ime je Pero, a Surbi je uzela ime Sofija. Kršten je i Perin i Sofijin sin. Za 24 godine koliko službujem u ovoj crkvi ovakvog venčanja nije bilo - saznajemo od Milenka Savića.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Ljubo

pre 5 godina

Neka vam je sa srecom.Imali i naslednika zdravih i zivih puno.

mama

pre 5 godina

hahah kada katolik promeni veru u pravoslavnu xD I to nije prvi put da katolik prelazi u pravoslavlje. zivelo pravoslavlje!! Srecno mladeci!! I da snajka rodi jos prelepih decica.

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija