• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: telegraf rs

11.05.2018

08:12

ESTRADA U PANICI, VLADA USVOJILA ODLUKU: Muzičari moraju da imaju licence i potpisan ugovor sa ugostiteljima, INAČE SLEDE DEBELE KAZNE!

Društvo

ESTRADA U PANICI, VLADA USVOJILA ODLUKU: Muzičari moraju da imaju licence i potpisan ugovor sa ugostiteljima, INAČE SLEDE DEBELE KAZNE!

Podeli vest

Organizator veselja, na primer, mladoženja koji je angažovao muziku za svadbu, može da bude kažnjen novčano ukoliko angažuje orkestar bez licence, dok gazdi lokala preti zatvaranje objekta

Estradni umetnici, muzičari i drugi izvođači neće moći da nastupaju u ugostiteljskim objektima ukoliko nemaju licencu i nisu potpisali ugovor o radnom angažmanu, bez obzira na to da li su članovi nekog udruženja - nova je odluka koju je donela Vlada Republike Srbije.

- Na sednici je usvojena odluka da se Poseban kolektivni ugovor za radno angažovanje estradno-muzičkih umetnika i izvođača u ugostiteljstvu primenjuje i na poslodavce koji nisu članovi Unije poslodavaca Srbije i koji nisu učestvovali u njegovom zaključavanju. Donošenjem ove odluke obezbeđuju se jednaki uslovi radnog angažovanja izvođača estradno-muzičkog programa kod svih poslodavaca, čime se sprečava siva ekonomija. Odluka će doprineti efikasnijoj zaštiti radno-muzičkih prava izvođača estradno-muzičkog programa, kao i poslova stručnjaka i saradnika u estradno-muzičkoj oblasti - piše u saopštenju Ministarstva kulture.

Informer

Ilustracija

Iz Udruženja estradnih umetnika i izvođača Srbije, međutim, kažu da se ovo pravilo primenjuje već uveliko. Već godinu dana nema svirke bez sklopljenog ugovora ugostitelja i muzičara, a ugovora nema sa muzičarima bez licence. Dodaju, ipak, da je od početka primene Odluke registrovano mnogo malverzacija i zloupotreba oko licenciranja, da je odluka najviše pogodila ugostitelje koji rade za najmanje novca.

Andrija Bajić, predsednik Udruženja estradnih umetnika i izvođača Srbije, koje je največe i broji oko 3.500 članova, kaže za Novosti da od kada se ova odluka primenjuje svaki član muzičkog sastava mora da bude plaćen makar minimalcem od 1.200 dinara po danu, a ne da radi samo za bakšiš.

- Poslodavac u upravi prihoda svoje opštine mora da plati porez i doprinos za muzičara. Ako neki od ovih koraka ugovora i licenciranja nije ispoštovan, penale će pisati tržišni, finansijski i inspektori uprave prihoda - ispičao je on.

Organizator veselja, na primer, mladoženja koji je angažovao muziku za svadbu, može da bude kažnjen novčano ukoliko angažuje orkestar bez licence, dok gazdi lokala preti zatvaranje objekta.

Poslodavac koji ne ispoštuje odredbe moraće da plati penale od 10.000 dinara u slučaju da je angažovao muzičara bez licence, a ako rade bez prethodnog ugovora čak od 20.000 do 300.000 dinara


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Drago

pre 5 godina

bravo,konacno i oni vec jednom da pocnu placati porez.

Aleksandar

pre 5 godina

Ovo je tek pocetak reketiranja naroda zato ce polako ali sigurno svi da odu preko gde ti isto uzimaju poreze prireze ... ali ti daju platu 2000e pa 13 plata pa 14 za letovanje pa covek zna za sta radi i zivi. A ovde ce da ostanu ovi strucnjaci za otimacinu i verovatno siptari.

Djeno

pre 5 godina

Da li placaju porez strani izvodjaci u Srbiji na koncertima i raznim nastupima

deda Raša

pre 5 godina

Moraju li i svatovi imati licencu ili je i njima zabranjeno pevanje bez licence? Ima dosta lepih primera da i mlada zapeva i kolo povede, da li je i to protiv pravno? i kolike su kazne? Ko sta radi mi stalno sa tim propisima mlatimo praznu slamu.

Savo

pre 5 godina

Znači, ja ne smem da zapevam na svadbi mog sina uz pratnju angažovanog orkestra. I to nije sve. I torte na svadbi mogu se služiti samo sko ih je napravio licencirani poslastičar. Adio domaći recepti i rukotvorine.

Goran

pre 5 godina

A kada mislite da usvojite zakon o placanju poreza drzavi? Dokle oni misle da se bogate i ne placaju dadzbine drzavi dok sirotinja to najvise placa? Moraju i oni da imaju nekakav ugovor pred nastupima na osnovu kojeg porez moraju da plate. Uzimaju po 30-40-50 i vise hiljada evra i sve im ostaje u dzepu, dok normalnom radniku drzava odbija porez na platu.

SS

pre 5 godina

Kad bi retroaktivno naplatili porez "bestradnim umetnicima" menadžerima,organizatorima granda i sličnima,pa to bi bila lova bato u kasici prasici,bolje nego u švici.Samo napred prečešljaj te samozvane "umetnike"šund muzike,krajnje je vreme.

Dule

pre 5 godina

Uzas Srbijo sedis i cutis. Sve su oporezovali samo jos muzicare nisu....seljake kaznjavaju za neregistrovane prikolice. Niko ne polemise da to nije ok ali kada ispred milicije prodje dzip sa tamnim staklom niko ga ne vidi a posten svet zaustavljaju. Uzas ..Muzicari kost u grlu...ne znas ko je gore ziveo oni ili poslodavcii koji se bore da privuku goste muzikom.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija