• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs

11.05.2018

09:41

ŠOKANTNO! Svaka treća ubijena žena u Srbiji je TRAŽILA POMOĆ! Ali, NIKO NIJE REAGOVAO!

Društvo

ŠOKANTNO! Svaka treća ubijena žena u Srbiji je TRAŽILA POMOĆ! Ali, NIKO NIJE REAGOVAO!

Podeli vest

Od početka ove godine čak 18 žena usmrćeno u porodičnom nasilju, duplo više nego za prva četiri meseca 2017. U 93 odsto slučajeva zločin počine muškarci, a najčešće su to bivši i sadašnji partneri

U porodičnom nasilju, od početka godine, ubijeno je osamnaest žena i šestorica muškaraca, izjavila je Jasmina Puhača, zamenik načelnika Odeljenja za prevenciju i suzbijanje nasilja u porodici. Ovaj zabrinjavajući podatak je iznela na današnjem Prvom regionalnom okruglom stolu "Kako sprečiti nasilje i sačuvati porodicu", u organizaciji Udruženja žrtava nasilja Hajr.

STRAVIČAN ZLOČIN U KOSJERIĆU JE MOGAO DA SE SPREČI! Svi su znali da Ivan zlostavlja Jelenu, I SVI SU ĆUTALI!

Prošle godine, prema Puhačinim rečima, stradala je 31 žena i 16 muškaraca:

- Tačno je da je sve veći broj muškaraca žrtava, ali je i da su u 93 odsto slučajeva nasilnici muškarci.

IZREČENO 13.808 MERA

Statistika MUP pokazuje i da je od početka godine do polovine aprila podneto 1.699 krivičnih prijava zbog ovog dela, kao i da je izrečeno 8.919 mera zabrane prilaska ili napuštanja stana. Lane je ukupno izrečeno 13.808 mera.Sudija Nebojša Đurić iz Foruma sudija Srbije istakao je na okruglom stolu mnoge prednosti novog Zakona o sprečavanju nasilja u porodici. Glavna je, kako kaže, da centri za socijalni rad, pravosudni i organi gonjenja imaju rok od 30 dana, koliko traju privremene mere, da ojačaju žrtvu i pripreme je za svedočenje. Kao i da se obezbede izveštaji MUP i centra, da bi optužnica bila što kvalitetnija.

Broj ubijenih žena je više nego duplo veći u odnosu na proleće 2017. godine, kada je tek najavljivana primena Zakona o sprečavanju nasilja u porodici. Iako je zakon donekle doprineo koordinaciji nadležnih službi u borbi protiv nasilnika, ove brojke pokazuju da kao usamljeni akt nije dovoljan. Stručnjaci i aktivisti koji su upućeni u rad državnih organa saglasni su da je neophodno apsolutno jedinstvo - u sankcionisanju i osudi ove pojave, ali i u nedvosmislenoj podršci ženama i razumevanju potreba žrtve.

Prema podacima Autonomnog ženskog centra, tri su ključna faktora za ubistvo žene, koji povećavaju rizik od zločina čak devet puta - ljubomora nasilnika, odluka žene da ga napusti i prisustvo vatrenog oružja. Žene u Srbiji u najvećem broju slučajeva ubijaju njihovi partneri ili bivši partneri (23-26 slučajeva prošle godine) i to većinom nožem ili vatrenim oružjem. Ubistva su se, skoro po pravilu, događala u domu žrtve, a u dve trećine slučajeva, počinilac je izvršio samoubistvo. Kako navode iz AŽC u svakom trećem slučaju žena se obraćala institucijama pre ubistva.

Aleksandra i Milena Vasić iz Smedereva, Kruševljanke Gordana Živković i Borka Stanojević Jakovljević, Bojana Miletić iz Sombora... Ubijene žene, različitih godina, zanimanja, životnih priča. Ono što ih povezuje jesu ubice, dželati iz najbližeg okruženja, koji su ih usmrtili u sopstvenom domu.

TUKAO TRUDNICU, UBIO JOJ BEBU U STOMAKU: Jezivi detalji monstruoznog nasilja, PIJAN JE BRUTALNO IŠUTIRAO SUPRUGU

Kako kaže Vesna Stanojević, koordinatorka Savetovališta protiv nasilja u porodici i Sigurne kuće, spekulisanje brojem žrtava je suvišno - i jedna ubijena žena je mnogo! Prema njenima rečima, od početka godine usmrćeno je 20 žena (među kojima su one čija se smrt još istražuje i uzrok nije potvrđen), a u istom periodu prošle godine njih osam.

AKO SISTEM NE REAGUJE, REAGUJE ZLOČINAC

Public

U susret Danu sećanja na žene žrtve nasilja, koji će se obeležiti 18. maja, AŽC je, sa udruženjem žena iz Kruševca "Peščanik", pokrenuo kampanju "Ako sistem ne reaguje, reaguje zločinac". Oni su danas predstavili analizu propusta nadležnih koji su prethodili ubistvima žena.- U 10 od 26 slučajeva femicida u 2017. policija, tužilaštvo i centri za socijalni rad su imali informacije o nasilju koje je počinjeno nad ženom, ali, ipak, nije učinjeno dovoljno da ubistva budu sprečena - rekla je Vanja Macanović, advokat iz AŽC. - Zato tražimo odgovornost profesionalaca koji ne prepoznaju postojanje rizika od nasilja po život žene, ne čine dovoljno da je zaštite i tako ne uspeju da ga spreče. Do sada je samo jedan policijski službenik sankcionisan otkazom, jer nije dobro procenio postojanje rizika.

- Stanje je alarmantno! Imamo veliki problem... I mi radimo sa ženama kojima se često preti i koje same kažu da se nisu sklonile u Sigurnu kuću da bi prošle isto. Teško je predvideti mere koje bi definitivno sprečile zločin. Izgleda da onaj ko odluči da uradi tako nešto, to i uradi, bez obzira na sankcije - kaže Vesna Stanojević.

Prema njenim rečima, novi zakon doveo je generalno do većeg broja intervencija MUP, ali trebalo bi pooštriti mere kojima se nasilnici sankcionišu.

- Ovo nije dovoljno. Svako nasilje koje se pojavi i prijavi mora da bude kažnjivo svuda i da u osudi budu jedinstveni i MUP i tužilaštvo i lokalna samouprava - naglašava Stanojevićeva.

ZAKLAĆU TE, VEZATI ZA AUTO I VUĆI PO SELU, A ONDA ĆU TE ODROBIJATI! Jezive pretnje supruzi zbog kojih se muškarac iz Konaka ODMAH NAŠAO PRED LICEM PRAVDE!

Kako navode iz AŽC, oni sprovode nezavisni monitoring primene zakona i objavili su četiri izveštaja do sada.

- Dobro je što je ovim zakonom država uvela nultu toleranciju na nasilje. Uslovno bismo po broju izrečenih mera mogli reći da se zakon primenjuje. Ipak, zbog nepreciznog prikazivanja brojeva (prema broju izrečenih mera umesto prema broju lica kojima su mere izrečene) javnosti se daje pogrešna slika o primeni zakona, jer je jednoj osobi moguće izreći dve mere - kažu u Mreži "Žene protiv nasilja", ispred Autonomnog ženskog centra.

Njihova preporuka je da treba uspostaviti jedinstvenu i centralnu elektronsku evidenciju o prijavljenim slučajevima nasilja u porodici, obezbediti veći broj obučenih izvršilaca - u policiji, centrima za socijalni rad i tužilaštvima, uvesti redovno mesečno praćenje podataka o primeni Zakona, unaprediti razumevanje prava i potreba žrtava.

- Problem je i to što se izriču uslovne i minimalne kazne, i što profesionalci neretko postupaju u skladu sa predrasudama i stavovima, umesto u skladu sa zakonom - zaključak je ove mreže. 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Primus

pre 5 godina

dosta više sa tim nasiljem!!! ako ne možete da živite zajedno, razvedite se..niste ni prvi ni poslednji!

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija