• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.M.

12.05.2018

18:25

SRPSKE UČENICE ZA MATURU UGRAĐUJU SILIKONE! Tek punoletne devojčice masovno idu kod plastičnog hirurga

Društvo

SRPSKE UČENICE ZA MATURU UGRAĐUJU SILIKONE! Tek punoletne devojčice masovno idu kod plastičnog hirurga

Podeli vest

Veliki broj tinejdžerki pred matursko veče ide pod nož i povećava grudi, pumpa usne, sređuje nos i obraze, radi liposukciju... Ove godine je taj trend masovniji nego ikad, dolazi nam na stotine devojčica, kažu plastični hirurzi

Na stotine učenice srednjih škola u Srbiji svake godine pred matursko veče posećuju plastičnog hirurga i stavljaju silikonske grudi, pumpaju usne, sređuju nos, obrve i obraze i rade liposukciju, kažu vlasnici privatnih klinika za estetsku hirurgiju.

Ove godine taj trend je masovniji nego ikad, a tek punoletne devojčice dolaze u ordinaciju u pratnji roditelja, koji su spremni da ispune sve želje svojih ćerki i da za njihovo ulepšavanje izdvoje od 250 do 3.500 evra. 

Od grudi do obrva

Direktorka opšte bolnice "Analajf" dr Ana Miholjčić ističe za Informer da svake godine u ovo doba, pred veliku maturu, tinejdžerke masovno dolaze na neku estetsku intervenciju.

Cene zahvata:
grudi 2.000-3.500
nos 1.200-1.900
usne 250-500
liposukcija 2.000-3.000
podizanje obrva 600-1.000
kontura obraza oko 1.500
*cene su u evrima

- Poslednjih meseci zaista imamo dosta mladih pacijentkinja koje dolaze sa svojim roditeljima da poprave nedostatke na telu, želeći savršen izgled, uglavnom po ugledu na poznate ličnosti. Ono što smo posebno primetili jeste da su to uglavnom tek punoletne devojke koje završavaju srednju školu i koje žele da sve bude tip-top za veliku maturu. Prema statistici naše klinike, najčešće intervencije maturantkinja su korigovanje nosa, povećavanje obe usne, u sve češćim slučajevima i grudi, iako su te devojčice veoma mlade za takav zahvat. Tu je i poneka liposukcija, ali ubedljivo najzastupljenije tehnike poslednjih meseci su "mršaviji" obrazi. Iz njih se vade masni jastučići, pa lice deluje uže i bolje za šminkanje. U modi je i podizanje obrva specijalnim tehnikama kako bi pogled bio opasniji, samim tim i seksepilniji - kaže dr Ana Miholjčić.

Shutterstock

Da su estetske operacije kod učenica redovna pojava pred maturski bal potvrđuje i

Mršavi obrazi
Današnje devojčice najviše traže "mršavije" obraze, koji se rade tako što se iz njih izbace masni jastučići Direktorka opšte bolnice "Analajf" dr Ana Miholjčić

plastični hirurg dr Dimitrije Panfilov. On smatra da rana mladost jeste dobro vreme za popravljanje nedostataka, ali da se te devojčice za ovakve zahvate uglavnom odlučuju da bi umanjile nedostatak samopouzdanja.
- Žena koja ugradi silikone zrači seksepilom, mnogo je sigurnija i zadovoljnija, naročito kada je neko mlad i kada tek treba da se zaljubljuje, osniva porodicu, lepo se oblači. Isto je i sa maturantkinjama, kojih ima i na našoj klinici u Novom Sadu. Možda se nekome ne sviđa što tako mlade devojke idu pod nož, ali to je definitivno trend svakog proleća. Bliže im se maturske večeri, a samim tim i potreba da te noći budu savršene i odišu samopouzdanjem. Što se tiče zahteva, najviše im radimo povećavanje usana, grudi i korigovanje ušiju i nosa. Dolaze masovno, može se reći da stotine tinejdžerki svake godine obave poneki zahvat - kaže dr Panfilov.

Da ne preteruju

Prema njegovim rečima, kada su u pitanje estetske intervencije, najbitnije je da se ne pretera i da sve bude u skladu sa godinama i izgledom tih devojčica.
- Zato uvek savetujemo tim mladim damama da dođu sa roditeljima, pa da se svi zajedno dogovorimo. Pacijentkinja kaže svoje želje, mi naše mišljenje. Stručni tim, zajedno sa lekarima i psiholozima, donese odluku i zaista uvek dođemo do najboljih rezultata. Jer prevelike grudi, za po tri ili četiri broja veće, ili prenapumpane usne, potpuno su neumesne. Zato su umerenost i stručnost odlika našeg kvaliteta - naglašava dr Panfilov.

Janković: Za sve su krivi roditelji

Psiholog Aleksandra Janković ističe da plastične operacije kod devojčica nažalost nisu trend samo u Srbiji, već da je to pomodarstvo na svetskom nivou. Ona smatra da ovde ključnu ulogu imaju roditelji, prvenstveno majke, i da je neshvatljivo da svoje ćerke podržavaju za ovakav potez.
- Mladost je najlepši deo života i nema potrebe da se kvari silikonima. Devojka sa 18 godina je još u razvoju, tek treba da postane žena i nema potrebe da dodaje nešto sebi samo zato što će tako biti visoko rangirana u društvu ili će biti popularna među muškim delom. Plastična hirurgija je postala "mast hev" u Srbiji i zaista me ne čudi što maturantkinje hrle u ordinacije, jer im se to plasira. Zato roditelji moraju da se zapitaju o prednostima i manama intervencija i da razmisle kako će te veće usne, grudi ili podignute obrve izgledati na njihovoj deci za deset ili 20 godina - poručuje Jankovićeva.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Stojan

pre 5 godina

Glupe curke. Izlazu se velikoj opasnosti vec od mladih dana.

sumadinac neprskani

pre 5 godina

i sutra dan ja takvu snajku treba da primim u kucu ?e vala neces ga majci pa taman mi naslednik iz albanije snaju doveo .nije ni cudo sto odumiremo ko nacija sa ovakvim snajkama bolje i ne zasluzujemo .

Mira

pre 5 godina

Za sve je krivo drustvo tj vlast. Prodjite valjevskim Tesnjarem u 23h i sve ce vam biti jasno, sigurno je tako i u drugim gradovima. Ovo drustvo a drustvo je vlast, daje signal vrednosti deci - Cece, Jece, rialiti programi itd koje izviru sa svih strana su sistem vrednosti koji se namece nasoj deci i roditelji tu nista ne mogu. Pitanje je sta ce ta deca da urade u buducnosti kad ih vidite kako se oblace i provode. Ovo je sramota i izdaja srpskog naroda i srpskih vrednosti i majke moraju da ustanu i kazu DOSTA inace ce skupljati male nesposobne narkomane po ulici. Uzas!

Izbori 2024

TV

Šta se zapravo desilo sa Dankom Ilić? Advokat Simić: ima mnogo detalja koji izazivaju sumnju!
Live TV

Šta se zapravo desilo sa Dankom Ilić? Advokat Simić: ima mnogo detalja koji izazivaju sumnju!

Od kako se od utorka popodne pojavila informacija da je devojčica Danka Ilić (2) nestala u naselju Banjsko polje kod Bora, cela Srbija se pita samo jedno: gde je moglo da nestane dete koje je, kako se do sada zna, u presudnom trenutku bilo sa majkom, ima nepune dve godine i od koga nema traga na mestu i u okolini nestanka. Tokom 30 sati potrage, u javnost su stizale nove informacije o okolnostima nestanka devojčice, a mi vam donosimo ključne momente drame koju od sinoć prati cela Srbija i čijem se pozitivnom ishodu svi nadaju. Na ovu tremu u "Info jutru" govorili su Ivan Simić, advokat, Nenad Periš, otac stradalog Mateja Periša i Jugoslava Zajić, psihoterapeut.

28.03.2024

09:39

Treći dan potrage za Dankom Ilić! Policija traži iglu u plastu sena!
Live TV

Treći dan potrage za Dankom Ilić! Policija traži iglu u plastu sena!

Pripadnici Ministarstva unutrsanjih poslova nakon 27 sati deetaljne pretrage terena u potrazi za Dankom Ilic, obustavili su dalju pretragu s obzirom na to da svi dosadasnji pezultati ukazuju da se devojcica ne nalazi na ovom podrucju. Policija nastavlja inzenzivan operativan rad, a istraga je usmerena u drugom smeru. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Blažo Marković, bivši predsednik sindikata MUP-a i Mihajlo Janjic iz Centra za drustvenu stabilnost.

28.03.2024

08:58

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija