• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug.rs/ informer.rs

13.05.2018

11:40

(FOTO) VUČIĆ OBIŠAO ONKOLOGIJU 2: Uslovi i lečenje po evropskim standardima!

Društvo

(FOTO) VUČIĆ OBIŠAO ONKOLOGIJU 2: Uslovi i lečenje po evropskim standardima!

Podeli vest

Institut za onkologiju dobio je danas, nakon osam decenija od osnivanja, Onkologiuju 2, novu zgradu i najsavremeniju opremu, što će lečenje pacijenata obolelih od malignih bolesti izjednačiti sa evropskim standardima, a Institut je danas obišao predsednik Srbije Aleksandar Vučić

Vučić je, sa ministrom zdravlja Zlatiborom Lončarom i direktorom Instituta Radanom Džodićem, obišao novi objekat, opremljene prostorije i informisao se o novim aparatima za zračenje, smeštenim u zgradi na koju se dugo čekalo.

Za institut su nabavljena tri najsavremenija linearna akceleratora, jedan CT simulator, kao i prateća radioterapijska oprema, a izvršeni su građevinski radovi na objektu koji obuhvataju 1. 200 novoizgrađenih kvadratnih metara, a ukupno 2. 000 kvadrata adaptiranog prostora. 

Tanjug

Vrednost investicije je 8,9 miliona - ukupna vrednost opreme je oko 6,4 miliona evra, a građevinskih radova oko 2,4 miliona evra. 

U novoj zgradi već su smešteni novi aparati za zračenje, a za oko tri sedmice primiće prve pacijente.

Na Onkologiji 2 sprovodiće se terapija zračenja, a zajedno sa planiranjem obučavan je i kadar, ulaže se u nove specijalizacije, a lekari su na obuku išli i u Japan. 
Takođe, za KC Kragujevac nabavljen je jedan akcelerator i izgrađen jedan bunker, dok je KC Niš dobio jedan linearni akcelerator, jedan CT simulator i rekonstrukciju postojećeg bunkera. 

Tanjug

Zdravstveni centar Kladovo takođe je dobio jedan linearni akcelerator, CT simulator i jedan bunker.

Ministarstvo zdravlja prethodnih godina nabavilo je i u rad pustilo četiri linearna akceleratora, vrednosti od oko 700 miliona dinara, za koja je sredstva obezbedila Vlada Srbije

Aparati su raspoređeni u KC Niš - dva aparata, u KC Kragujevac - jedan aparat i jedan u Institut za onkologiju KCS. 
Uz puštanje u rad ovih šest novih akceleratora Srbija će ispunjavati svetske kriterijume po broju aparata za zračnu terapiju, a to je jedan aparat na 250.000 građana. 



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Marina

pre 5 godina

Lepo je sto smo dobili onkologiju opremljenu po evropskim standardima,a li se nadamo da ce imati sto manje poseta id anecemo imati malignih boleti.

Ranka

pre 5 godina

Otvaranje Onkologije 2 je dobra vest za rastuci broj pacijenata sa malignim oboljenjima i njihove porodice!

zazaz

pre 5 godina

Mnogi pacijenti ce brze i efikasnije stici na pregled i lecenje

Branka

pre 5 godina

Veliki dan za srpsko zdravstvo. Da su i prethodne vlasti ulagale u zdravstvo, situacija ne bi bila ovakva.

Siki

pre 5 godina

Здравство у Србији све више личи на уређен западноевропски систем

Maja

pre 5 godina

Nova zgrada i nova oprema sigurno podižu standarde u našem zdravstvu,što je veoma pohvalo,ali ono što je najvažnije je činjenica da će pacijentima biti pružena bolja usluga.

Fudbaler

pre 5 godina

Na Onkologiji 2 sprovodiće se terapija zračenja, a zajedno sa planiranjem obučavan je i kadar, ulaže se u nove specijalizacije, a lekari su na obuku išli i u Japan. Ovo je najvažnija grana medicina, da se poboljšaju uslovi lečenja, jer broj pacijenata raste i dana u dan.

Danijela

pre 5 godina

U Srbiji ljudi treba da se lece po evropskim standardima,ulaganja poput ovog su prilog tome.Predsednik Vucic i ministar Loncar uradili su i rade dosta za zdravstvo.

Vesnik

pre 5 godina

Posledice NATO borbardovanja ostavile su katastrofalne posledice po zdravlje gradjana Srbije.

Vesnik

pre 5 godina

Treba istražiti uticaj osiromašenog uranijuma na povećanje malignih oboljenja u Srbiji.

Srboljub

pre 5 godina

Ovo je dobra vest da se ulaže ovoliko u zdravstvu.

Dača

pre 5 godina

Za zdravstvo uvek mora biti i moraju se uvek ulagati sredstva .

Ana Mona

pre 5 godina

Ovo je veoma znacajno i doprinece efikasnijem lecenju bolesnih.

ranka

pre 5 godina

Nadamo se da se nece puno upotrebljavati,neka je imamo, zlu ne trebalo ali neka se ne koristi previse.

Pavle

pre 5 godina

Raduje ćinjenica da će sada lečenje biti mnogo bolje, a tuga je to što nam sve mlađi naraštaj boluje od opake i neizlečive bolesti.

Najbolja

pre 5 godina

Pacijenti onkologije ce dobiti bolje uslove za lecenje, ovo ce unaprediti dalji rad naseg zdravstva i svakako građanima omogućiti veliku nadu.

Maki

pre 5 godina

Investiranjem u sto bolju opremu vece su sanse da se sprece mnoge opake bolesti koje su očigledno posledica u našoj zemlji bombardovanjem osiromašenim uranijumom. Svakako pozdravljam otvarenje Onkologije 2 na Institutu za onkologiju.

Sale

pre 5 godina

Nova oprema je preduslov dobrog lečenja. Ulaganje u zdravstvo je ulaganje u budućnost!!!

Sale

pre 5 godina

Pored ulaganja u opremu važno je i ulaganje u obuku lekara, tako da možemo očekivati da ćemo imati još bolje uslove za lečenje u narednom periodu.

mala

pre 5 godina

Zakosno ali istinito, sve vise ima zena koje su obolele od karcinoma.

mala

pre 5 godina

Nadam se da ce nasim obolelim zenicama ovo mnogo znaciti.

Izbori 2024

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom! (VIDEO)
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom! (VIDEO)

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Sport

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija