• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

15.05.2018

09:45

ĐUKIĆ DEJANOVIĆ: Važno je da porodica jača!

Društvo

ĐUKIĆ DEJANOVIĆ: Važno je da porodica jača!

Podeli vest

Povodom Svetskog dana porodice, ministarka bez portfelja zadužen za populacionu politiku, Slavica Ðukić Dejanović, poručia je da je da porodica ostane na nivou na kome je, ali i da jača

Porodicu treba afirmisati jer je unutar porodicnog kutka najveći stepen sigurnosti, rekla je Ðukić Dejanović gostujući u Dnevniku RTS.

Podsetila je da je u demografiji merna jedinica deset godina, kao i da efikti po populaciono popravljanje i popravljanje želje porodica da budu brojnije možemo ocekivati tek za desetak godina.

- Ono što je važno to je da porodica ostane na nivou u kome je i da jaca, da afrimišemo vrednosti porodice i da danas na Svetski dan porodice kada obeležavamo te vrednosti koje možemo iznedriti i naci unutar porodicnog kutka ponovo podsetimo da je to najveći stepen sigurnosti, da se tu rešavaju problemi - rekla je Đukić Dejanovićeva.

Istakla je da maloadaptivne porodice – one porodice kod kojih postoji problem siromaštva, nasilja i teške bolesti nikako ne smeju biti ostavljene same sebi, vec da moraju biti briga društva i moraju dobiti podršku.

- Na današnji dan treba reći da je Vlada u tom smislu preduzela čitav niz aktivnosti, to nije radilo jedno ministartvo, to ne može cak ni raditi samo Vlada, već i jedinice lokalne samouprave, odgovorni pojedinci i članovi samih porodica moraju u svemu tome učestvovati - dodala je ministarka.

Kada je rec o podsticajima radanja, Đukic Dejanoviceva je navela da je kod biomedicinski potpomognute oplodnje Srbija otišla dva koraka napred – podigla je limit godina do 42 godine za žene i tri pokušaja vanteleske oplodnje se finansiraju o trošku republickog fonda.

- Kada je u pitanju uskladivanje rada i roditeljstva tu imamo zajedničku aktivnost sa Privrednom komorom Srbije i ovih dana ce izaći oni sa predlogom da će socijalno odgovorna preduzeća – ona koja vode računa o uskladivanju rada i roditeljstva, o podizanju dečijih vrtića, o pomoći roditeljima koji su uposleni dodeljivati odredene nagrade za mala, srednja, velika i javna preduzeća - naglasila je Đukić Dejanovićeva.

Ukazala je da sve manje višegeneracijskih porodica, kao i da je tacno da nema onog stepena unutar porodice međugeneracijske solidarnosti u brojnosti koja je postojala nekada u velikim porodicama u Srbiji.

- Međutim, cinjenica je jedno istraživanje koje smo uradili nedavno pokazuje da su najjače komponente međugeneracijske solidarnosti u srpskom društvu ipak u porodici - rekla je ministraka.

- Ta međuganeracijska solidarnost je deo života i još uvek postoji i oni koji su se malo osmili od porodica kada ih pitate kada im je teško gde oni zapravo mogu naci utocište – to su njihove primarne porodice - objasnila je Đukić Dejanovićeva.

Naglasila je da je kulturološki u Srbiji još uvek porodica osnovna jedinica društva.

Kada je reč o porodicnom nasilju, ministraka je navela da mediji imaju veliku ulogu u plasiranju informacija i da nešto o cemu moramo voditi racuna to je da plasirana informacije može biti čak i i podstacaj za nasilnike.

- Mehanizmi prevencije se odnose na otkrivanje potencijalnih nasilnika u predškolskom periodu kod dece. Ono dete koje agresiju ispoljava tako što lupa glavu svog druga o zid ili zlostavlja životinje ili cepa sveske i lomi igračke – to dete je potencijalni nasilnik. Ono nije krivo što je takvo, odredenim strucnim merama i ukljucivanjem u odredene društvene aktivnosti to dete i njegova agresija treba da se usmerava i to je jedini pravi nacin prevencije - objansila je Đukić Dejanovićeva.

- Sve ostale preventivne mere su jako važno, država je tu mnogo uradila, cesto razgovaramo o posledicama nasilja što se mora ciniti, ali dok se ne budemo u predškolskom uzarastu bavili obarzovanjem dece i na nacin da otkrivamo potencijalno nasilne decake i devojcice koji su jednoga dana verovatno u subpopulaciji nasilnika necemo mnogo uciniti - dodala je ministrka.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija