• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti

15.05.2018

12:16

USTAŠE TRAŽE REFERENDUM DA IZBACE SRBE IZ SABORA! Potrebno im 400.000 potpisa, ludilo u Hrvatskoj ne prestaje!

Društvo

USTAŠE TRAŽE REFERENDUM DA IZBACE SRBE IZ SABORA! Potrebno im 400.000 potpisa, ludilo u Hrvatskoj ne prestaje!

Podeli vest

U Hrvatskoj je počelo potpisivanje građana za referendum na kojem bi se predložila promena izbornog zakona i onemogućilo da Srbi u Hrvatskoj imaju tri zagarantovana poslanika u Hrvatskom saboru

Inicijatori potpisivanja okupljeni oko inicijative "Narod odlučuje" predlažu da se organizuje i referendum na kom bi se donela odluka o poništenju ratifikacije Istanbulske konvencije, a kojoj se hrvatski desničari grčevito suprotstavljaju.

Inicijativa za raspisivanje ta dva referenduma, koja dolazi od konzervativnih i krajnje desnih udruženja u Hrvatskoj, naišla je na oštre kritike u vladi. Premijer Andrej Plenković jasno je stavio do znanja da do izmena izbornog zakona onako kako je to sada predloženo - neće doći.

- Žele da Srbe učine još manje "jednakima" nego što jesu, a poslednjih godina atmosfera prema manjinama, posebno srpskoj, izrazito je negativna. Ova se inicijativa time hrani - kaže Pupovac.

Da bi se raspisao referendum treba prikupiti više od 400.000 potpisa, a to će biti veoma teško. Hrvatski biskupi su zabranili da se potpisi sakupljaju u crkvama, ali je ovog vikenda dozvoljeno da se ispred crkava postave mesta za prikupljanje potpisa.

Neki gradovi, poput Rijeke, doneli su odluku da će organizatorima naplaćivati postavljanje improvizovanih mesta za prikupljanje potpisa.

SRPSKA SPREMNA DA SPREČI PAKLENI PLAN ZAPADA: Ruta preko Bosne nije slučajna, cilj je izmeniti strukturu stanovništva RS!

Nije ovo prvi pokušaj izmene izbornog zakona i nije nova želja da se Srbima onemogući da imaju poslanike u Saboru, ali sada dolazi u trenutku kad je položaj Srba u Hrvatskoj teži nego ikada.

Iako SDSS učestvuje u vlasti i podržava vladajuću koaliciju, pomaka u odnosu na srpsku manjinu nema, niti se rešavaju nagomilani problemi. Uprkos tome Pupovac svim snagama podržava vladu Andreja Plenkovića, koja bi već davno pala da nema podršku Srba.

HOLIVUDSKE ZVEZDE U FILMU O JASENOVCU! Država spremila 20 miliona evra za projekat o stradanju Srba, Jevreja i Roma!

Sa druge strane, organizatori raspisivanja referenduma tvrde da je krajnje nelogično da neka vlada zavisi od podrške manjinskih poslanika. Kada bi zahtev za referendum i uspeo, pravno ne bi bio prihvaćen, jer je protivan Ustavu i Ustavni sud bi poništio rezultate.

Tako je u suštini ovo samo još jedan od pritisaka na srpsku manjinu u Hrvatskoj.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Branko

pre 5 godina

NDH drzava , uspostavlja rasisticke zakone protiv Srba!!!!!!??????

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija