• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. Sekulić

15.05.2018

13:43

GRAĐANIMA SRBIJE UKIDA SE ROMING OD SLEDEĆEG LETA?! Cene će biti kao u domaćem saobraćaju!

Društvo

GRAĐANIMA SRBIJE UKIDA SE ROMING OD SLEDEĆEG LETA?! Cene će biti kao u domaćem saobraćaju!

Podeli vest

Od sledećeg leta građanima Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Albanije najverovatnije će biti ukinut roming tokom boravka u zemljama Evropske unije, saznaje Informer!

To znači da će građani ovih zemalja koji putuju po teritoriji EU moći da pozovu, pošalju SMS poruke i surfuju internetom na mobilnim uređajima po istoj ceni koju plaćaju kod kuće! Ova odluka treba da bude doneta na Samitu EU - Zapadni Balkan, koji će biti održan 17. maja u Sofiji.

Roming je, inače, već u potpunosti ukinut između zemalja EU i ta odluka se primenjuje od sredine prošle godine.

Prema rečima naših dobro upućenih sagovornika, da bi operateri prestali da na području EU naplaćuju upotrebu mobilnih telefona građanima zemalja Zapadnog Balkana, potrebno je najmanje godinu dana. Toliko je vremena, kako navode naši izvori, neophodno kako bi se uskladili propisi i brojne procedure koje će "naterati' mobilne operatere da ukinu naplatu rominga.

Cene kao u domaćem saobraćaju
Građani zemalja Zapadnog Balkana koji borave u EU moći će da telefoniraju po istoj ceni kao kod kućeInformerov izvor

Minut u romingu od 99 do 150 dinara

Mobilni operateri u Srbiji naplaćuju minut razgovora u zemljama Evropske unije od 99 do 150 dinara. Toliko košta minut odlaznog poziva, dok minut odlaznog poziva staje od 29 dinara do 54,9 dinara. Za 100 KB interneta treba izdvojiti u romingu od 72 do 99,9 dinara.

- Evropska unija je usvojila prošle godine zakon kojim ukida roming za svoje građane i oni više nemaju dodatne troškove zbog korišćenja mobilnih telefona kada otputuju u inostranstvo. Međutim, naši građani i dalje plaćaju roming, i to papreno. Nema tog čoveka u Srbiji koji se nije uhvatio za glavu kada je video račun za mobilni posle letovanja u inostranstvu. Sada se čuju najave da će na samitu EU - Zapadni Balkan, koji će biti održan prekosutra u Sofiji, Bugarska, koja je domaćin ovog skupa, predložiti da se ukine naplata rominga za zemlje Zapadnog Balkana! Ako bi se ta odluka usvojila, moralo bi da protekne neko vreme da bi se ona primenila. Ima puno dokumenata koji moraju da se usklade i potpišu kako bi mobilni operateri potom ukinuli roming. Naši građani bi u tom slučaju kada putuju u zemlje EU plaćali potpuno iste cene usluga kao u domaćem saobraćaju, i to je nešto što svi priželjkuju - kaže Informerov izvor. 

Potpisivanje moguće na samitu
Bugarska je najavila da na samitu treba da se potpiše sporazum o ukidanju rominga za sve zemlje Zapadnog BalkanaRasim Ljajić, ministar telekomunikacija

Da je izvesno da će se u Sofiji raspravljati upravo o tom predlogu, potvrđuje i ministar za trgovinu, turizam i telekomunikacije Rasim Ljajić. On navodi da je Bugarska aktivirala inicijativu i potpisivanje sporazuma o ukidanju rominga za sve zemlje Zapadnog Balkana.

- Nakon što je Bugarska preuzela predsedavanje EU, oni su reaktivirali tu inicijativu i najavljuju da bi na samitu u Sofiji trebalo da se potpiše sporazum o ukidanju rominga i za sve zemlje Zapadnog Balkana, što znači da bi roming bio potpuno ukinut - kaže Ljajić za Informer.

On navodi da, ipak, ne može sa sigurnošću da potvrdi da li će i sada u Sofiji biti ukinut roming za zemlje Zapadnog Balkana.

10 godina je trebalo Evropskoj uniji da ukine roming između svojih članica

- Evropi je trebalo 10 godina da ukine roming, tako da je nezahvalno prognozirati tačno vreme kada će roming biti ukinut i za nas. Mi smo se ranije u nekoliko navrata obraćali Evropskoj komisiji, koja nas je odbijala pod izgovorom da ta direktiva važi samo za članice EU i da bi važenje direktive i za druge zemlje podrazumevalo promenu tog dokumenta. Videćemo kako se stvari odvijaju, za sada je izvesno da mobilni operatori Bugarske, Makedonije i Srbije rade na potpisivanju tog sporazuma, da postoji više inicijativa, a najmanje tri, u pravcu snižavanja cena rominga do njegovog potpunog ukidanja u regionu - istakao je Ljajić.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Srbin Pravoslavac

pre 5 godina

strašno !!! nećemo valjda prihvatati dekadentne običaje Zlog Zapada !!??

Ana

pre 5 godina

Moraju ukinuti jer ljudi sve vise koriste viber i druge besplatne mreze,papreni opareteri sve manje imaju harac...

Boki

pre 5 godina

Kad ce se srediti domaci roming? Kad je u kvaru jedan operater drugi domaci operater ne preuzima korisnike ali zato strani operateri nas preuzimaju i dobro naplacuju. Mi iz pogranicnih oblasti naplacasmo se rominga.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija