• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M.M.D. - K.P.

17.05.2018

18:49

ĐACI NAGRNULI NA IT ODELJENJA! Pet puta više maturanata nego lane ŽELI DA UČI ZA IT STRUČNJAKE!

Društvo

ĐACI NAGRNULI NA IT ODELJENJA! Pet puta više maturanata nego lane ŽELI DA UČI ZA IT STRUČNJAKE!

Podeli vest

Za specijalizovane IT razrede naredne školske godine prijavilo se 2.537 učenika, što je skoro pet puta više đaka nego lane, kada se prijavilo svega 556 đaka. Veliko interesovanje vlada za ovu struku jer je IT zanimanje budućnosti, ocenjuju stručnjaci

Srednjoškolci u Srbiji žele da postanu IT stručnjaci, što pokazuje veliko interesovanje đaka da se upišu u informatička odeljenja! Za specijalizovane IT razrede naredne školske godine prijavilo se 2.537 učenika, što je skoro pet puta više đaka nego lani, kada se prijavilo svega 556 đaka, kažu u Ministarstvu prosvete.

Dobra plata programeraJedan od razloga za veliko interesovanje sigurno je mogućnost brzog zaposlenja i dobra plata
Dragan Varagić, IT stručnjak

Prijemni ispit za IT odeljenja maturanti polažu 3. juna i, kako najavljuju prosvetari, testiraće se zadaci iz matematike srednjeg i naprednog nivoa. IT odeljenja imaće maksimalno po 20 učenika, koji se na časovima informatičkih i programerskih predmeta dele na manje grupe kako bi se sa svakim đakom što više radilo.

Škole opremljene

Sve gimnazije su opremile kabinete za informatiku, nastavnike očekuju obuke za nove predmete, dok učenicima nije potrebna dodatna IT oprema niti ulaganje u učenički materijal.

Matematička gimnazija: Na jedno mesto - tri učenika

Ogromno interesovanje za Matematičku gimnaziju u Beogradu vlada ove godine, pa je u trci za 100 đačkih knjižica više od 250 kandidata, što znači da na jedno mesto konkurišu skoro tri učenika!
- Dobri kandidati ne dolaze samo iz prestonice, jer ova gimnazija, kao jedina u Srbiji, okuplja đake iz cele zemlje. Razlog za to je što je matematika budućnost, a gotovo nijedno zanimanje ne može dobro da se radi ukoliko ne znate matematiku i informatiku. Brojevi, logika, zdrav rivalitet na takmičenjima i obavezan talenat krase naše đake. Test neće biti težak, pa će najbolji koji su nadareni za prirodne nauke ove godine zablistati u našim klupama - kaže Srđan Ognjanović, direktor Matematičke gimnazije.

- Interesovanje đaka je ogromno, a u prilog tome govori i činjenica da će naredne školske godine biti upisana i tri IT odeljenja na jezicima nacionalnih manjina, s obzirom na to da se za polaganje prijemnog prijavilo i 76 đaka pripadnika mađarske i slovačke nacionalne manjine. Učenici koji završe četiri godine u ovim odeljenjima steći će znanja i veštine koje će im otvoriti vrata IT industrije - kažu u ministarstvu i dodaju da će srednjoškolci biti odlično pripremljeni za nastavak školovanja na nekom od fakulteta ili viših škola IT usmerenja.

Brže do zaposlenja

Prosvetni i IT stručnjaci kažu da se, prema poslednjim istraživanjima, u Srbiji na tržištu pojavi oko 1.500 novih kvalifikovanih IT radnika svake godine koji imaju dobru platu, pa ovakva navala na specijalizovana odeljenja ne čudi.

Predsednik Foruma gimnazija Aleksandar Markov kaže da je IT zanimanje budućnosti i može se brzo doći do posla u dobrim kompanijama, pa nije iznenađen velikim brojem prijavljenih učenika.

pixabay.com

70 škola u Srbiji oformiće IT odeljenja

- Odlična je vest da je povećan broj đaka koji žele da upišu IT odeljenja, ali i što će čak oko 70 škola oformiti ova odeljenja. Stručnjaci iz ovog sektora potrebni su našoj zemlji i posao ih gotovo čeka. Pošto je IT zanimanje budućnosti, đaci će imati mogućnost za odlazak na usavršavanje u inostranstvo - napominje Markov.

Zašto je dobro izabrati IT smer:
* siguran posao
* dobra zarada
* rad u malim grupama
* savremen nastavni program
* široko gimnazijsko obrazovanje
* bolja prohodnost na IT fakultete

I IT stručnjak Dragan Varagić smatra da đaci žele da budu programeri jer je ova struka zaista tražena i kod nas i u svetu, a i zarade su prilično dobre.

Antić: Najteže je upisati medicinu

Milorad Antić, predsednik Foruma srednjih stručnih škola, kaže da su na prvom mestu po interesovanju prestoničkih đaka svi profili medicinskih škola, za koje će ove godine trebati i više od 97 bodova.
- Tu je i farmaceutska škola, pogotovo smerovi za farmaceutskog i fizijatrijskog tehničara. Navala se očekuje i za tehničara informacionih tehnologija i sve ove smerove koje mogu da upisuju samo odlični đaci - kaže Antić i dodaje da, kada je reč o gimnazijama, najtraženije u Beogradu su Treća, Četrnaesta, Prva, Trinaesta i Deveta, za koje je potrebno i do 98 poena.

- Programera uvek treba još, tako da je sjajno što imamo toliko zainteresovanih đaka za upis u IT odeljenja. Neki od razloga za ovakvu potražnju jesu sigurno brzo zaposlenje i dobra plata. Naime, IT struka je jedna od retkih koja garantuje posao, a i programeri su mnogo više plaćeni od ostalih. Prosečna plata programera ide od 800 do hiljadu evra, a stručnjaci sa iskustvom mogu da zarade i nekoliko hiljada evra mesečno - jasan je Varagić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17