• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. K.

19.05.2018

20:21

INFORMER U POSEDU KLJUČNOG DOKAZA NATO ZLOČINA: Italijanski sud utvrdio da je njihov vojnik umro od POSLEDICA ZRAČENJA U RATU 1999. OVO JE TA PRESUDA!

Društvo

INFORMER U POSEDU KLJUČNOG DOKAZA NATO ZLOČINA: Italijanski sud utvrdio da je njihov vojnik umro od POSLEDICA ZRAČENJA U RATU 1999. OVO JE TA PRESUDA!

Podeli vest

Sud u Kaljariju presudio da je vojnik Valeri Alesandre Melis (27) 1999. godine ozračen osiromašenim uranijumom dok je bio na granici Albanije i Srbije i da je zbog toga dobio Hočkinov limfom, od kog je umro 2004. Njegovoj porodici plaćena odšteta od 584.440 evra

Informer je došao do ključnog dokaza NATO zločina - presude italijanskog suda koji je utvrdio direktnu vezu između osiromašenog uranijuma i obolevanja od kancera vojnika koji su boravili na Kosovu 1999. godine! Radi se o slučaju Valerija Alesandra Melisa (27), za koga je sud u Kaljariju 2011. nedvosmisleno utvrdio da je ozračen dok je tokom bombardovanja bio vojnik na granici Albanije i Srbije i da je zbog toga dobio Hočkinov limfom, od kog je umro 2004.

Toksini u tkivu

Valerijevoj porodici je zbog toga isplaćena ukupna odšteta od 584.440 evra. Njegovim roditeljima, Danteu Melisu i Klod Meri Frozen, plaćeno je 467.532 evra (233.776 evra svakome), a njegovom bratu i sestri, Fabriciju i Katji, 116.888 evra (po 58.444 evra).

Umrlo 370 vojnika

Čak 370 italijanskih vojnika umrlo je od raka posle boravka na Kosovu.

Melis je na Balkanu boravio od 1997. godine, i to najpre u Albaniji u misiji "Alba", koja je pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija imala zadatak da obezbedi mir posle građanskih sukoba u ovoj zemlji nastalih nakon sloma "piramidalnih banaka". Međutim, od 20. marta, pa do 5. juna 1999. Melisova jedinica je premeštena na lokaciju na granici između Albanije i Srbije, gde je ovaj vojnik prilikom bombardovanja u više navrata bio izložen dejstvu osiromašenog uranijuma. Odmah po povratku kući u Italiju, već u oktobru 1999. godine, kod Melisa su se pojavili prvi simptomi Hočkinovog limfoma, pa je nakon više od četiri godine lečenja preminuo 4. februara 2004. godine.

U presudi je naveden i dokaz za to, izveden nakon analize čitavog tima naučnika i lekara.

AMERIKA ĆE OD SRBIJE DA NAPRAVI PALESTINU, Ako ne prihvatimo plan za Kosovo, Ljiljana Smajlović upozorava na zlo!

- U uzorcima tkiva Valerija Melisa pronađeni su fragmenti mnogih toksičnih i nerazgradivih jedinjenja na bazi barijuma, cerijuma, lantana, antimona i kobalta, koji inače ne postoje u ljudskom organizmu. Međutim, ključni dokaz je fragment hroma koji je savršeno sfernog oblika, što ukazuje da je nastao na temperaturama između 2.500 i 3.000 stepeni. To je ujedno i temperatura koja se razvija prilikom eksplozije bombi sa osiromašenim uranijum, stoji u ekspertizi dr Antonete Gati, koja se citira u presudi.

VOJSKA SRBIJE UDARA NA NATO, DUŽNA JE DA TO DECI SRBIJE! Istraživaće posledice bombardovanja!

U daljoj analizi objašnjeno je i kako su čestice osiromašenog uranijuma ušle u Melisov organizam.

fotomontaža

- Do ulaska neorganskih supstanci i jedinjenja u organizam Valerija Melisa došlo je gutanjem i udisanjem i to se može smatrati direktnim uzrokom nastanka Hočkinovog limfoma. Do ovoga je došlo iz razloga što su čestice sitnih dimenzija koje nastaju usled eksplozija bombi, naročito onih sa osiromašenim uranijumom, sačinjene od teških metala koji se lako udišu i, krećući se kroz krv, stižu do tkiva i svih unutrašnjih organa u kojima izazivaju kancerogene promene, kaže se u objašnjenju tima veštaka iz Laboratorije za biomaterijale Univerziteta u Modeni i Ređo Emiliji koji su radili na slučaju.

Informer

Informer

Direktna veza

U zaključku presude, nedvosmisleno se ukazuje na vezu između osiromašenog uranijuma i Hočkinovog limfoma koji se razvio u telu Valerija Melisa.

(VIDEO) KO KRENE NA PUTINA ČEKA GA KOŠMAR: Šveđani ne vide silu koja bi mogla da pobedi Rusiju!

- Karcinom od kojeg je vojnik Valeri Alesandre Melis oboleo može se direktno dovesti u vezu sa izlaganjem njegovog organizma osiromašenom uranijumu. Ta supstanca je masovno upotrebljavana u naoružanju koje su koristile vojne snage NATO za vreme vojne intervencije na Balkanu - kaže se u obrazloženju presude.

Aleksić: Melisov slučaj preduslov za tužbu

Niški advokat Srđan Aleksić, koji priprema tužbu protiv NATO, kaže da će presuda u slučaju italijanskog vojnika Valerija Melisa pomoći kao dokaz u eventualnom traženju materijalne odštete za građane Srbije obolele od karcinoma zbog posledica dejstva osiromašenog uranijuma. - Čvrsto sam ubeđen da imamo slučaj, ali mi trebaju argumenti koje mogu da obezbede stručnjaci, onkolozi, epidemiolozi, ali i advokati iz drugih zemalja koji će naše građane zastupati pred njihovim sudovima. Slučaj vojnika Melisa je dobar preduslov za ovu dugu i tešku bitku. U tom cilju, planiram da krajem maja u Nišu organizujem simpozijum kako bismo precizirali dalje korake - kazao je Aleksić.





Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Nislija

pre 5 godina

Treba ih tužiti. Neka ima negde zapisano Istorija

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija