• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

21.05.2018

19:23

SLOVENIJA NE DA SRBIMA STATUS MANJINE, iako su brojniji od Italijana i Mađara koje Ljubljana priznaje!

Društvo

SLOVENIJA NE DA SRBIMA STATUS MANJINE, iako su brojniji od Italijana i Mađara koje Ljubljana priznaje!

Podeli vest

Ministar spoljnih poslova Slovenije Karl Erjavec izjavio je danas da Slovenjia ne planira promenu Ustava koja bi omogućila da pripadnici drugih etničkih grupa, osim Italijana i Mađara, dobiju status nacionalne manjine

- Za sada ne planiramo nikakve promene kojima bi u Ustav, uz italijansku i mađarku, uvrstili još neku drugu manjinu", rekao je Erjavec povodom rezolucije austrijskog parlamenta kojom je prošle nedelje austrijskom Ministarstvu spoljnih poslova naloženo da se u razgovorima sa Ljubljanom zauzme za priznanje zajednice slovenačkih državljana kojima je nemački maternji jezik - prenosi Hina.

Prema pisanju tamošnjih medija, Austrija već duže vreme zahteva da se toj manjini priznaju prava koja u Sloveniji uživaju pripadnici italijanske i mađarske manjine, koji su jedini kojima Slovenija priznaje status autohtonih manjina, navodi Hina.

Status autohtonosti i ustavom zajemčena prava koja imaju Italijani i Mađari u skladu s Ustavom iz 1992. godine, koje između ostalog obuhvata i pravo na po jednog zastupnika u parlamentu ne priznaje se ni Srbima, Hrvatima i drugim pripadnicima naroda s prostora bivše SFRJ, iako su brojniji od manjinskih zajednica Italijana i Mađara, navodi Hina.

PUTINOV ŠAH MAT! AMERI I KIJEV ĆE TEK SAD POLUDETI: Rusija na KRIMU pronašla OGROMNE REZERVE GASA!

O pitanju staroaustrijske odnosno nemačke manjine u Sloveniji koja, po nekim podacima, danas broji samo oko dve hiljade pripadnika bilo je reči i prilikom posete nove austrijske ministarke spoljnih poslova Karin Knejsl Ljubljani i njenih razgovora sa Erjavcem, prenosi hrvatska agencija.

RUSIJA BRANI KRIMSKI MOST s kopna, s mora, pod vodom, iz vazduha i - IZ SVEMIRA!

- Slovenija ne planira ustavne promene za manjine, ali postoji želja da se svim manjinskim zajednicama pokaže više pažnje, naročito u smislu finansijske pomoći da bi mogle da sprovode svoje aktivnosti - kazao je Erjavec.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala iz Banata

pre 5 godina

Словенија је порва забила НОЖ У ЛЕЂА Југославији...Која је Словенцима дала све...А добила... - НОЖ У ЛЕЂА...!? То говори о Југославији, а још више о... - Словенцима....!!

Pošteno

pre 5 godina

А шта је ту чудно и шта ми уопште очекујемо. Ма само задрти, из интереса, плаћени, потплаћени, 5 колона итд. очекују мед и млеко у ЕУ! За Србију то је катастрофа.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija