• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

24.05.2018

08:25

(FOTO) PATRIJARH U MOSKVI: Ovo je nagrada celom srpskom narodu!

Društvo

(FOTO) PATRIJARH U MOSKVI: Ovo je nagrada celom srpskom narodu!

Podeli vest

Nagrada za "doprinos jačanju jedinstva pravoslavnih naroda i promociju hrišćanskih vrednosti u društvu" uručena je u sredu u Moskvi partrijahu srpskom Irineju, koji je poručio da je to znak pažnje prema čitavom srpskom narodu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi

- Ovu premiju ne doživljavam kao nagradu namenjenu meni lično, nego u njoj vidim mome srcu dragi znak ljubavi i pažnje za ceo srpski narod. Od svega srca blagodarim Povereničkom savetu i Predsedniku ovoga Fonda što su mene smatrali dostojnim ove nagrade - kazao je partrijarh pred okupljenima u Hramu Hrista Spasitelja u Moskvi, prenosi televizija "Hram".

Tanjug


Nagradu je partrijarhu dodelio Fond jedinstva pravoslavnih naroda, a uoči uručenja, organizatori ceremonije su posebno naglasili ulogu partrijarha u podršci monaštva i sveštenstva na Kosovu i Metohiji.

On je prilikom uručenja nagrade ponovio da se Srpska pravoslavna crkva nalazi pod represijom na Kosovu i Metohiji.

- To je znak podrške našem narodu i našoj Crkvi, koja trpi strašna ugnjetavanja na Kosovu i Metohiji i koja je prinuđena da brani svoja vekovna prava u zemljama bivše Jugoslavije zato što vekovima svedoči svetu sveto Pravoslavlje i ostaje nepokolebiva u veri otaca - rekao je Irinej.

Tanjug


Patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kiril u obraćanju je izrazio zabrinutost zbog izazova savremenog sveta.

- Nažalost, mora se konstatovati da se danas pod udarom nalazi sama osnova ljudske prirode, revidiraju se tradicionalne predstave o porodici, o biološkoj konstituciji ličnosti, stvorenoj po liku i naličju Boga. Pred nama stoji složeni zadatak stvaranja mogućnosti savremenom čoveku da sluša evangelističku istinu koja neumorno poziva na put istine i mira - rekao je patrijarh Kiril.

Tanjug


Predsednik Fonda jedinstva pravoslavnih naroda Valerij Aleksejev je posebno naglasio značaj ovog događaja.

- Danas, kao nikada, vidi se kako savremeni svet odbacuje hrišćanske temelje bića, što je povezano sa najkatastrofalnijim posledicama...Zdrave snage pravoslavnog sveta treba da se suprotstave toj snažnoj, dobro organizovanoj globalnoj antihrišćanskoj i antiljudskoj ofanzivi - rekao je Aleksejev.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija