• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

25.05.2018

13:48

PORAŽAVAJUĆA STATISTIKA: U Srbiji svakog dana UMRE JEDNA ŽENA OD RAKA GRLIĆA MATERICE

Društvo

PORAŽAVAJUĆA STATISTIKA: U Srbiji svakog dana UMRE JEDNA ŽENA OD RAKA GRLIĆA MATERICE

Podeli vest

U Srbiji svakog dana četiri žene obole, a jedna umre od raka grlića materice koji se može sprečiti, otkriti na vreme i efikasno lečiti, rečeno je danas na regionalnom stručnom skupu u Beogradu "Deset godina iskustva u primarnoj prevenciji oboljenja izazvanih HPV"

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Meho Mahmutović je istakao da je prevencija raka grlića materice prepoznata kao jedan od prioriteta u radu tog ministarstva.

- Stopa incidencije i mortaliteta od raka grlića materice u Srbiji je izuzetno visoka. Stoga ćemo nastojati da odlučnom i istovremenom primenom primarnih i sekundarnih mera prevencije, odsnosno organizovanim skriningom i imunizacijom protiv infekcija izazvanih HPV, promenimo ovu negativnu statistiku i pobedimo ovu opaku bolest u našoj zemlji - rekao je on.

OVO VAM MOŽE SPASITI ŽIVOT: 7 ranih simptoma raka koje većina ignoriše!

Kako je podsetio, Srbija je 2012. godine započela organizovani skrining program za rano otkrivanje raka grlića materice.

V.d.direktora Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović je rekla da je rak grlića materice ozbiljan javnozdravstveni problem u Srbiji, da je glavni uzročnik nastanka te vrste raka infekcija humanim papiloma virusima i da je najefikasnija preventivna mera imunizacija.

Osim kacinoma jetre, karcinom grlića materice je jedino maligno oboljenje čiji se nastanak može sprečiti vakcinacijom i stoga je prevencija oboljenja koje izazivaju humani papiloma virusi primenom imunizacije jedan od značajnih javno-zdravstvenih ciljeva, istakla je ona.

Svakog dana umre jedna, a obole četiri žene od ove opake bolestiShutterstock

Svakog dana umre jedna, a obole četiri žene od ove opake bolesti

Navela je da se infekcije izazvane humanim papiloma virusima smatraju najrasprostranjenijim u svetu i da se procenjuje da je oko 80 odsto seksualno aktivne populacije zaraženo nekom vrstom tog virusa.

- HPV se prenosi direktnim kontaktom sa zaraženom kožom i sluzokožom najčešće tokom seksualnog odnosa - pojasnila je Jovanović i dodala da postoji više od 130 tipova HPV koji mogu uzrokovati infekcije - pre svega genitalnog sistema kod ljudi.

Ona je istakla da se Srbija, na osnovu procena Međunarodne agencije za istraživanje raka i Evropske mreže registara za rak, nalazi u grupi evropskih zemalja sa najvišim stopama oboljevanja i umiranja od raka grlića materice.

Kada je reč o oboljevanju Srbija je na četvrtom mestu u Evropi, posle Rumunije, Litvanije i Bugarske, a kada je reč o umiranju od te vrste raka naša zemlja se nalazi na trećem mestu u Evropi, posle Rumunije i Moldavije, dodala je Jovanović.

Direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije Aleksandar Stefanović je ukazao da je imunizacija kao mera primarne prevencije neophodna u zemljama poput Srbije gde je učestalost HPV infekcije visoka, a u uslovima kada je organizovani skrining na rak grlića materice kao mera sekundarne prevencije još u razvoju. 

- Dugotrajno perzistiranje ove infekcije često dovodi do karcinoma koji se, ne retko, otkriva i relativno kasno, onda kada je lečenje teško, komplikovano i sa neizvesnim ishodom. Stoga je vakcina efikasan metod prevencije HPV infekcije, a samim tim i karcinoma grlića, ali i drugih lokalizacija koje zahvata ova infekcija - naveo je Stefanović koji je i predsednik Republičke stručne komisije za ginekologiju i akušerstvo.

On je istakao da su preventivni pregledi - skrining i imunizacija, komplementano zastupljeni, svakako najbolji način borbe protiv kancera grlića materice.Skup "Deset godina iskustva u primarnoj prevenciji oboljenja izazvanih HPV" organizuje Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", uz podršku Ministarstva zdravlja. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala iz Banata

pre 5 godina

Класична медицина је доспела у - ЋОРСОКАК...!! Покушајте алтернативно: Кореном од маслачка, и чајевима од СЛАТКОГ ПЕЛИНА...! Прочитајте: Докторску дисертацију Др. Варбурга, добитника Нобелове награде 1931. за откриће РАКА ( Канцера) и метода лечења.... Др. Варбург је добио Нобелову награду за лечење КАНЦЕРА , а данас. на медицинском факултету се не спомиње ни његово име...?! ЗАШТО..? Зашто се на Медицини не учи... - Доктор Варбург...? Зашто класична медицина не примењује његове методе ?! Па нисам му ја дао ... - НОБЕЛОВУ НАГРАДУ...?! Има све на ИНТЕРНЕТУ...!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija