• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: R.B.

25.05.2018

18:26

(FOTO)​ TRESLA SE ZEMLJA NA RAVNJAKU KOD KRUŠEVCA: Održana međunarodna civilno-vojna vežba ,, Balkanski odgovor 2018,,

Društvo

(FOTO)​ TRESLA SE ZEMLJA NA RAVNJAKU KOD KRUŠEVCA: Održana međunarodna civilno-vojna vežba ,, Balkanski odgovor 2018,,

Podeli vest

Ministar odbrane Aleksandar Vulin danas je na završnoj međunarodnoj civilno-vojnoj vežbi "Balkanski odgovor 2018" na poligonu "Ravnjak" kod Kruševca, ocenio da je svet sve manje bezbedan i da se terorizam može pojaviti u bilo kojem obliku. Zbog toga su, kako kaže, vojska i društvo dužni da se pripreme za svaku potencijalnu opasnost

Vežbi su prisustvovali i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Ljubiša Diković, strani posmatrači i državni i lokalni zvaničnici. 

R.B.

-  Asimetrične pretnje ugrožavaju bezbednost svake zemlje. Terorizam može da se pojavi u bilo kom obliku pa i tako što će koristiti oružje za masovno uništenje hemijskog i biološkog porekla.  

Zato je Vojska Srbije dužna da se priprema za svaku mogućnost i za sve što može da nam zapreti, ali ne samo Vojska Srbije, već čitavo društvo, od Ministarstva unutrašnjih poslova, Cervenog krsta, lokalne samouprave i svake organizacije koja može da pomogne u očuvanju života i bezbednosti naših gradjana - naglasio je ministar Vulin.

R.B.


R.B.


Tokom vežbe je 370 učesnika sa 67 vozila prikazalo reagovanje pri eksploziji bombe u fabričkom krugu i napadu na naselje, prikazano je hvatanje terorista, deaktiviranje eksplozivnih naprava, gašenje nastalih požara i ispitivanje terena. 

Prikazana je i simulaciju napada hemijskim oružjem dronom iz vazduha, ukazivanje pomoći povređenima, uništavanje eksploziva robotom te dekontaminaciju zemljišta.  Na poligonu Ravnjak simulirano je više eksplozija, požara, intervencija Hitne pomoći i vatrogasaca, a nad poligonom se širio dim različitih boja.

R.B.

U civilno-vojnoj vežbi, čiji je cilj bio da pokaže spremnost vojske i institucija da reaguju u slučaju terorističkog napada atomsko-biološko-hemijskim oružjem, učestvovali su pripadnici Vojske Srbiije, Austrije, Mađarske, Belorusije, Makedonije, Crne Gore i Španije, kao i osoblje Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, Crvenog krsta Srbije, Opšte bolnice Kruševac i Doma zravlja, dok su posmatrači bili iz 13 zemalja sveta.

ČARAPANI PROSLAVILI DAN POBEDE: Besmrtni puk marširao prvi put u Kruševcu!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija