• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: E. I.

26.05.2018

17:44

(TABELA) SVE O POVEĆANJU PENZIJA: Evo koliko će tačno dobiti srpski penzioneri!

Društvo

(TABELA) SVE O POVEĆANJU PENZIJA: Evo koliko će tačno dobiti srpski penzioneri!

Podeli vest

Penzioneri koji su pre četiri godine primali 23.000 dobijaće 26.059 dinara, oni sa 35.000 sada će imati 38.231 dinar. Penzije će biti veće svima, pa i onima čija je penzija viša od 100.000 dinara

Penzije u Srbiji biće uvećane od 8,4 do 13,3 odsto u odnosu na 2014. godinu, a zakon o njihovom smanjenju, koji je te godine donet, biće ukinut, najavio je predsednik Aleksandar Vučić! Prema njegovim rečima, svi penzioneri u Srbiji uvećana primanja mogu da očekuju možda već od novembra ove, a sasvim sigurno od januara sledeće godine.

Moguća i
jednokratna pomoć

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je da penzioneri pred kraj ove godine mogu da očekuju i jednokratnu pomoć, sličnu onoj koju su dobili prošle:
- Ako nastavimo ovako, penzioneri i sledeće godine mogu da očekuju povećanje. Da li je to puno, nije, ali jeste nešto. Probaćemo i da, kao i prošle godine, pred kraj ove obezbedimo i jednokratnu pomoć za njih jer je vreme raznih proslava, da mogu da obezbede nešto lepo za sebe, spreme trpezu.

Imali veru i strpljenje

Prema planu povećanja koji je  predstavljen, penzioneri koji su pre četiri godine primali 23.000 dinara dobijaće 26.059, oni sa 35.000 imaće 38.231 dinara, a bolja primanja čekaju i one koji dobijaju više od 100.000 dinara. Maksimalno uvećanje, od 13,3 odsto, obradovaće čak 952.465 penzionera, što je oko 56 odsto od ukupnog broja.

Predsednik Aleksandar Vučić naveo je da su penzioneri zaslužili bolji život, jer su podneli najveći teret prethodnih godina.

- Pre četiri godine smo doneli Zakon o umanjenju penzija, jer je Srbija bila pred bankrotom. To je za nas bila najteža odluka. Sada smo odlučili da taj zakon ukinemo i da dodatno povećamo penzije, iako pred nama nisu nikakvi izbori, niti drugi slični izazovi. Danima i nedeljama smo radili na tome i odlučili da penzije povećamo od 8,4 do 13,3 odsto. Penzioneri u Srbiji su pokazali strpljenje i veru, dali su najveći doprinos za bolji život i zaslužili su dobre stvari - rekao je Vučić predstavljajući plan za povećanje penzija.

On je objasnio da će povišicu od 13,3 odsto dobiti skoro milion građana koji primaju manje od 25.000 dinara.

ĐURIĆ: Sprečiti ugrožavanje Visokih Dečana

- Za najsiromašnije penzionere predviđeno je dodatno uvećanje, pa će oni imati 13,3 odsto veću penziju nego pre umanjenja 2014. godine. Dakle, ko je 2014. imao 23.000 primaće 26.059, oni sa 26.000 dobijaće 29.132. Najmanji procenat uvećanja imaće oni koji primaju 120.000 dinara, i to 8,4 odsto u odnosu na 2014. godinu. Njima će penzija posle povećanja biti 130.076 dinara - objasnio je Vučić i dodao da će neke kategorije, u odnosu na sadašnja primanja, imati penziju veću čak 24,8 odsto (pogledajte tabelu)

Informer

Ekonomista Ivan Nikolić kaže za Informer da povećanje penzija ima čak tri pozitivna efekta.

U planu i povećanje plata

Predsednik Vučić je rekao da će i plate u Srbiji biti znatno povećane.
- Prosečna plata u martu je bila 419 evra i biće veća posle novog povećanja minimalne zarade. Nadam se da će i privatnici moći da prate povećanje zarada u javnom sektoru - rekao je predsednik Srbije.

- Prvo, veoma je važno sa moralne strane, da se oslobode tereta najstariji građani, koji su i poneli na leđima najveći teret krize. Penzioneri su, ipak, populacija koja je najsiromašnija, i došlo je vreme da budu nagrađeni za ovoliko strpljenje. Drugi efekat je što se i Srbija oslobađa tereta da ima na snazi Zakon o privremenom smanjenju penzija iz 2014. godine, koji je uveden zapravo jer je postojala pretnja da država neće imati odakle da isplati penzije. I treći efekat je svakako to što će veće penzije podstaći domaću tražnju, koja je bila skromna i uglavnom se dosad zasnivala na investicijama i rastu izvoza - kaže Nikolić i naglašava da je posebno važno to što će penzionerima koji imaju primanja ispod 25.000 dinara uvećanje biti za pet procenta u odnosu na sad, a čak 13,3 odsto u odnosu na 2014. godinu.

Pozitivni efekti

Ekonomista Miroslava Zdravković podseća da je smanjivanje penzija i zarada u javnom sektoru uticalo da se zaustavi vrtoglavi rast javnog duga do kraja 2014. godine.

TRAMP I POMPEO TRAŽE PARE ZA POKORAVANJE SRBIJE: Kongres plaše da će Moskva preuzeti Balkan!

- Kada se pogledaju podaci, jasno je da je smanjivanje penzija i plata u javnom sektoru dalo svoje rezultate. Od tada su javne finansije u mnogo boljem stanju: deficit je sa 258 milijardi dinara u 2014. smanjen na 149 milijardi u 2015, da bi se prešlo u suficit od 52,3 milijardi dinara u 2017. godini. U međuvremenu je i smanjen broj penzionera, koji je bio rekordan u februaru 2015. Tada je bilo 1.742.000 penzionera u Srbiji, a prošlu godinu smo završili sa 1.719.000 najstarijih građana - navodi Zdravković.

Tanjug

Prerano

Odluka o povećanju penzija je prerano doneta. Ukoliko bi se Srbiji desio neki nepredviđeni udar, koji će zahtevati da imamo viška novca, onda ulazimo u veliki problem zato što smo pre vremena podigli penzije, Smatra ekonomista Ljubomir Madžar.

On ističe i da je Vlada zbog dobrog stanja u državnoj kasi sada u mogućnosti da finansira i druge važne projekte.

- Prelaskom u suficit budžeta država je dobila manevarski prostor da se finansiraju projekti od nacionalnog značaja, kao što je obrazovanje, zdravstvo i gradnja puteva. Kada dođe i do povećanja plata u javnom sektoru, dodatno će se stimulisati rast domaće privrede, mnogo više u 2019. nego u 2018. godini - smatra Zdravković.

Deonice autoputa od Surčina
do Obrenovca do kraja 2019.

Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče je sa premijerkom Anom Brnabić i ministarkom za građevinarstvo Zoranom Mihajlović kod Obrenovca posetio gradilište mosta preko reka Save i Kolubare.

- Do kraja 2019. godine biće izgrađena deonica autoputa od Surčina do Obrenovca na Koridoru 11, a možda i pre tog roka. Za godinu i po imaćemo autoput od Beograda do Čačka, a za tri godine i do Požege. Uskoro ćemo imati najviše kilometara autoputeva u regionu, više nego Hrvatska, a imali smo duplo manje. Više kilometara autoputa imamo i od Rumunije, koja je članica EU, tako da nećemo stajati - rekao je Vučić.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Božur

pre 5 godina

Korektna do bola, a gde su na tabeli oni ispod 20.000,oo Oni sa 16.000,00 ili minimalnom penzijom neće se primaći ni iznosu od 20.000,00 a to su mahom invalidski penzioneri koji više troše na lekove nego na hranu... i to vi zovete odgovornom vlašću, ako je tako izglasajte da se uvede eutanazija kako bi bolesni penzioneri dostojanstveno umirali, a ne da umiru od gladi...SRAMOTA!

Deki

pre 5 godina

Sve pohvale za odgovornu vlast, koja svoja obecanja zaista i ispunjuje.

Neko od 6 miliona

pre 5 godina

Cisto da te pitam druze, posto vidim da radis za jedan sendvic mesecno....kako je ziveti sa takvom savescu? Ja sam evo inzenjer gradjevine, radim u Kolubari Gradjevinar, ne na firmin ugovor, vec na ugovor agencije Kadar Plus, koja je inace u vlasnistvu Andreja Vucica, i koja od moje plate 25%, ja sam inace na minimalcu, kao i 300 mojih kolega u firmi, i tesara, i mehanicara, i zidara i gradjevinaca. Ali ne minimalcu kakav je po zakonu donet...nas minimalac iznosi 130 dinara po satu, a ne 155 kao sto je izglasano. Bez koeficijenata kao radnici ostalih preduzeca, nemamo pravo na topli obrok, nemamo pravo na bolovanje, itd..pre oko mesec dana smo saznali i da nemamo radni staz...pa te pitam druze za sta ja radim u drzavi u kojoj tece med i mleko???? Sta je to uradjeno sto je obecano? Obecana je prosecna plata od 500 eura, evo ja primam 22000???????????

Alhemičar

pre 5 godina

Veoma je važno da se penzije usklade i da penzioneri budu zadovoljni.

Ur Nino sar Serbule

pre 5 godina

Penzioneri su ovo i zaslužili , obzirom da su podneli najteži teret reformi.

Sofija

pre 5 godina

Povecanje penzija svakako jos jedna u nizu mera poboljsanja standarda zivota i penzionera i ostalih gradjana.

baki

pre 5 godina

paaaa za 4 godine povecanje od 13 posto za penzionere do 25000 i nije nesta ali sta je tu je jer ljudi iskreno sve je poskupelo od registracije vozila ,goriva do raznih namernica ali ajde nadacu se boljem zivotu i ova minimalna cena da se poveca bilo bi dobro ali da se to i postuje a ne kao sad radis 28 dana mesecno a primas minimalac od 24-25000 jer ti gazda ne placa vikend moja supruga radi tako a sto je najveca fora posto radi u brzu hranu-restoran vikendom radi prekovremeno od 3 do 1 posle ponoci ali ni to se ne placa nece ovi inspektori da rade svoj poso nego dolaze tamo i hrane se besplatno .

JOVANA Miric

pre 5 godina

Potez za respect ali jos da se vidi kako ce se tacno obracunavati...

Ivana

pre 5 godina

Sasvim lepo i strucno obrazlozeno, verujem da ce penzioneri biti zadovoljni.

Milica

pre 5 godina

Drago mi je zbog nasih baka i deka, zasluzili su barem toliko.

Dana

pre 5 godina

Oni su u godinama kad im treba najvise pomoci. Tako da im je ovo dobro doslo.

Ljuba

pre 5 godina

Povećanje penzija je dokaz da je Srbija ekonomski stabilna država.

Mikac

pre 5 godina

Radio sam 25 godina u drzavnoj sluzbi sa visokom spremom i nastavio *ne svojoj voljom( jos 12 godina kao privatnik i dobio penziju 35500. A najteze mi je bilo kao privatniku jer sam morao sam sve da obezbedim i zato sam i kaznjen a privatni sektor obezbejuje sve prihode za drzavu. I s obzirom da od 35500 dinara ne moze da se zivi u Beogradu odlucio sam i dalje da drzim firmu i pokusam da nesto zaradim. Ali me cekalo iznendjenje da i dalje moram da placam poreze i doprinose. Znaci ja prvo moram da zaradim 5500 dinara za porez i 13500 za penzijsko a vec sam penzioner. Znaci u ovom slucaju ako nista ne zaradim moja penzija je 16500 dinara jer moram dvostruke poreze da platim drzavi.

Vlada

pre 5 godina

Ovde koliko vidim nema penzionera sa najmanjom penzijiom recimo ko ima 15,000 hiljada koliko ce povecanje dobiti...

Milos

pre 5 godina

Mene zanima dali ce u sklipu zakona biti ukinuto i umanjenje penzija zbog manjka godina starosti. Ili tzv kazneni poeni. Moj otac ima 40 god staza a 58 god starosti.

Srba

pre 5 godina

Само да питам: да ли се то суспендује закон о привременом умањењу пензија? Ако се Закон суспендује онда нема процената по којима би се повећавале или смањивале, заправо, питање свих питања: хоће ли се Закон о смањењу (привременом на 4 године?!) укинути или фризирати? Како видим већ је фризиран.

Rada

pre 5 godina

A sta ce oni mucenici cija je penzija minimalna? Oko 12.000,00? Zar ta minimalna ne moze da se uveca da ne bude toliko minimalna nego recimo bar 19.000,00? Šta ako je neko radio u losoj firmi, ili ostao bez posla pa nije mogao da nadje drugi nego je docekao starosnu penziju? Mislim da je to zaista premalo. Trebalo bi drzava da se pozabavi tim ljudima koji su u prilicnom broju. A iskreno ove penzije koje su priblizne platama nisu u redu. Jer zato na jednog penzionera ide jedan radnik. Na Zapadu gde je recimo prosecna plata 2.500,00 eura penzija (svima jednake drzavne) je oko 1.400,00 eura sa punim stazom. Kod nas profesor ima oko 40.000,00 dinara a kada ode u punu penziju ima oko 37.000,00 dinara. Ovo bi mogli da nam objasne neki ekonomisti.

Daniela83

pre 5 godina

Dobro pitanje ja imam 7890.94din porodična poljoprivredna zbog hendikepa ne mogu da radim više ne znam gde da se obratim za neko normalno primanje čak su i to malo pokušali da mi uzmu u centru za socijalni rad

milica rašić

pre 5 godina

Pa i nije baš od reči-REČE POVEĆANJE DRASTIČNO I TO OD O K T O B R A , sada od januara .pa od te dve plate ima dovoljno novca za povećane i stvarno vraćanje ....BOŽE DOKLE ČE DA NAS VOZAJU-pametni su oni što su tužili u Strazburu,dobiće novac i to sa kamatom ...a onda i mi presavijamo tabak, jer ovo NIJE FER....

Daniela83

pre 5 godina

Šta je sa nama koji "prsživljavmo sa 7890.94din porodične poljoprivredns nema nas nigde

knjigovodstvo

pre 5 godina

Šta je sa poljoprivrednim penzijama one koje su 10.900,00

jole

pre 5 godina

a koliko je povećanje za one koji primaju minimalnu penziju sa 40godina radnog staža odnosno 13600 dinara neka mi neko da odgovor pošto se ovde kaže samo od 23000hiljade dinara

AQ38mV

pre 5 godina

A,ko ima penziju 20350,00 jel i nih sleduje povecanje

Mira

pre 5 godina

Da li moze neko da odgovri koliko ce povecanje panzija imati oni sa najnizin invalidskim penzijama od 15.000

gorangolubovic

pre 5 godina

ZAR JE MOGUCE DA PRESEDNIK VUCIC NIJE ODRZA OBECANJE POVECANJE OKTOBARSKE PEZNIJE

GORAN

pre 5 godina

KAKVO OBECANJE ZA POVECANJE OKTOBARSKE PENZIJE KAD NISAM DOBIO ZAR JE MOGUVE DA NE ISPUNJAVA PRESEDNIK VUCIC

betmen

pre 5 godina

A gde su penzioneri sa iznosima manjim od 23000 dindžusa???

Ziki

pre 5 godina

Prema procentima "povećanja", očigledno je da onima koji su ulagali više, oduzima se da bi se dalo onima koji su manje radili i manje ulagali, što očigledno znači, da vlada socijalnu politiku prenosi na penzionere, koji su više i duže ulagali u pentioni fond

Slavica

pre 5 godina

Penzije treba da iznose onoliko, koliko pise na penzionom ceku; naime, tu pise , koliko bi trebalo , da penzija iznosi posle privremenog umanjenja. Tako da drugih kalkulacija ne bi trebalo biti. Hvala.

Novka

pre 5 godina

šta je sa najnižim penzijama? Nas niko ne pominje kao da ne postojimo!!!

anja

pre 5 godina

a gde su oni radnici koji nemaju nikakva primanja i cekaju 65 god. starosti

sveta

pre 5 godina

Da li ovi zanju da postoje penzije i manje od 23000 din.Koliko njima znaci tih pisljivih 13 procenata povecanja

Ivana

pre 5 godina

Pa nije korektno uopšte, pogledajte kategoriju penzionera sa najvišim primanjima pre umanjenja i iznos koji će da primaju u 2019.Jel Vi svi stvarno mislite da je korektno da onaj koji je u maju tekuće godine imao 104.000 i u 2019.će da prima penzionu naknadu od 130.000 i kusur, a kategorija korisnika od 23.000 u istim periodu će u 2019.primiti 26.000 i nešto, da ne govorimo o penzionim primanjima ispod 23.000 rsd i da ovaj penzioni sistem po principu PAYG je u tolikoj krizi a poznati su uzroci, kako kod nas tako i u većini zemalja, gde bez obzira na predložene modele, okvire, još uvek nema idealnog rešenja. Jednostavno nisu trebale sve kategorije da budu obuhvaćene povećanjem a zna se da nevezano za razloge umanjenja, kako se usklađuje rast penzija. Znači da ne bude pogrešno shvaćeno, velika velika primedba u delu kategorija korisnika penzija što se tiče uvećanja.

Svetlana

pre 5 godina

Tabela koju ste dali za povecanje penzija nije tacna.Moja penzija je nesto malo veca od 27 000 dinara,a povecanje sam dobila 3,976299 %,sto iznosi 1.108,56 dinara. Znaci nije 5%!!!!

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!
Fudbal

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!

Već izvesno vreme se fudbaler Mančester sitija Erling Holand (23) kroz medije provlači u lošem kontekstu, a uzrok je najverovatnije očigledan pad forme norveškog napadača.

18.03.2024

22:31

Planeta

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!
Šta reći?!

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!

Posle izbor Voana Getinga za sledećeg lidera Velsa, po prvi put nijednu od četiri glavne vlade Velike Britanije ne vodi belac. Premijer Riši Sunak ima indijsko nasleđe i prvi je britanski hinduistički lider. Prvi ministar Škotske Humza Jusaf - koji, kao i Geting, vodi poluautonomnu vladu - potiče iz pakistanske muslimanske porodice. Regionalnu administraciju Severne Irske zajedno vode dve žene, Mišel O'Nil i Ema Litl Pengeli.

18.03.2024

22:24

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59