• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputnjik

26.05.2018

21:52

KINEZI DOLAZE U BOR - SPAS NA POMOLU: Najmanje 20.000 porodica širom Srbije OVU VEST ČEKA 12 GODINA!

Društvo

KINEZI DOLAZE U BOR - SPAS NA POMOLU: Najmanje 20.000 porodica širom Srbije OVU VEST ČEKA 12 GODINA!

Podeli vest

Predstavnici kineske kompanije "Zijin" uskoro će ponovo posetiti RTB Bor, pa je, posle najnovije potvrde da će tender za pronalaženje njegovog strateškog partnera biti raspisan u junu, sve izvesnije da će Kinezi doneti spas ne samo kombinatu, već i žiteljima Bora i istočne Srbije

U posetu Rudarsko-topioničarskom basenu Bor uskoro će opet doći predstavnici kineske kompanije "Zijin", saznaje Sputnjik. Oni su u martu bili u Srbiji i iskazali zainteresovanost za učešće na tenderu za strateško partnerstvo u RTB-u Bor.

Pošto je premijerka Ana Brnabić ovih dana potvrdila da će tender za RTB Bor biti raspisan u junu, već te dve činjenice ukazuju na to da bi sa priličnom sigurnošću moglo da se kaže da je sudbina RTB Bor izvesna. Pogotovo posle upravo pristiglog pisma kineskog predsednika Si Đinpinga kojim je odgovorio na ono koje mu je uputio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Najnovija poruka Sija da je partnerstvo dve zemlje sve čvršće i da će, između ostalog, jačati i ekonomsku saradnju, posle prihvatanja Vučićevog poziva da poseti Srbiju, već je u ovdašnjim kuloarima protumačeno da se Sijevom novom dolasku možemo nadati kada poznata kineska državna firma bude preuzela RTB Bor. Kao u slučaju Železare Smederevo.

Kako je to svojevremeno za Sputnjik ocenio spoljnopolitički komentator i odličan poznavalac prilika u Kini Borislav Korkodelović kad god predsednik Si ide u inostranstvo, njegova poseta se obično završava potpisivanjem desetina bilateralnih sporazuma koji su često vredni milijarde evra.

A predstavnici "Zijin mining grupe" su upravo u razgovoru sa Vučićem, 12. marta ove godine, u Beogradu, ukazali da imaju ozbiljne razvojne planove za kompaniju RTB Bor, izrazivši nameru da ulože više stotina miliona dolara u modernizaciju proizvodnje i restrukturiranje kompanije, koja bi bila organizovana u skladu sa najvišim svetskim standardima.

Beta

Reč je o kompaniji koja je jedan od najvećih kineskih proizvođača zlata, druga po veličini u proizvodnji rude bakra i treća po proizvodnji cinka. Korkodelović napominje da je upravo ta kompanija, među ostalim u Kini koje se bave ekstrakcijom bakra i zlata, poslednjih godina poznata kao jedna od najaktivnijih u preuzimanju firmi iz Latinske Amerike, Afrike, Azijsko-pacifičkog regiona i Australije. 

USTAŠA! PLENKOVIĆ PROVOCIRA SRBE: Hrvatski F16 zagrmeće nad Kninom NA PROSLAVI 25 GODINA ZLOČINAČKE OLUJE!

Smatra se da je u tom preuzimanju najuspešnija, poznata je po profesionalizmu i dobrom instinktu za kupovine, objasnio je sagovornik Sputnjika.

Iako je reč o državnoj firmi, njen stil poslovanja liči na privatne kompanije i ona je zbog toga cenjena u međunarodnim poslovnim krugovima. Ona ne kupuje kompanije ako nije sigurna da će imati dvadeset odsto profita, a takođe računa da primenom visokih tehnologija koje poseduje može da iz relativno osiromašenih ruda izvlači što je moguće veći procenat zlata, bakra i cinka. 

To sve govori da bi od takvog jednog poduhvata mogla da profitira i jedna i druga strana, smatra Korkodelović.

(TABELA) SVE O POVEĆANJU PENZIJA: Evo koliko će tačno dobiti srpski penzioneri!

Kakav bi to spas bio za RTB Bor jasno je već i iz činjenice da je od prvog pokušaja privatizacije RTB Bor prošlo 12 godina. U međuvremenu je bilo nekoliko neuspešnih. Uprkos tome što je pre dve godine država otpisala 900 miliona od ukupno 1,2 milijarde evra duga, ta kompanija sa 5.000 zaposlenih je ostala jedan od najvećih problema srpske ekonomije. 

Beta

A o kolikom problemu je reč najbolje govori podatak da u borskoj opštini 85 odsto ljudi direktno i indirektno zavisi od rada RTB Bor, ali i još 20.000 porodica širom Srbije, ocenila je za Sputnjik rukovodilac Službe za odnose sa javnošću RTB-a Gorica Tončev Vasilić. Kako je objasnila, proizvodnja bakra je veliki potrošač svih vrsta energenata, a kompanija bakrom snabdeva i valjaonicu u Sevojnu, a posebno namensku industriju Srbije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Sanja

pre 5 godina

Kina je nas veliki prijatelj i partner, i verujem da ce uskoro resenje za RTB biti pronadjeno.

Saša

pre 5 godina

Nadajmo se samo da će se ova poslovna saradnja ostvariti.

helena

pre 5 godina

Verujem da ce se pronaci najbolje resenje za RTB Bor, jer je to od izuzetnog znacaja, ne samo za istocnu Srbiju, vec i za celu zemlju.

sumadinac neprskani

pre 5 godina

za drzavu srbiju je itekako bitno sto ce tih 20 000 porodica imati sigurnu egzistenciju ali mnogo mnogo je bitniji procenat rudne rente koji ce se tu ubirati jer mnogo vise porodica u srbiji treba da se izdrzava bas tom rentom . zato bi bilo itekako dobro da se iznos te rente i nacin njenog obracuna i placanja zna pre nego sto se bilo sta podpise sa bilo kim . ovde se ne radi nekakvom fijatu vec cistom zlatu i to u ogromnim kolicinama .zato pamet u glavu .

Lun

pre 5 godina

Sjajna vest za ljude iz tog kraja da se stvori savremena kompanija koja ce imati proizvodnju i doneti zarade mnogim radnicima

Caka

pre 5 godina

Kinezi nas nikada nisu izneverili. I ovaj put ce pokazati da su nam veliki prijatelji.

Tamara

pre 5 godina

Pokazali su se kao odlični partneri u Smederevu. Nadam se da će tako biti i u Boru. Dobri odnosi Predsednika sa Kineskim Predsednikom jačaju našu ekonomiju.

djenka

pre 5 godina

Rusi ili Kinezi u Boru , svejedno je ,vazno je da nisu Ameri i da se resi jedan ogroman problem .

ninamina

pre 5 godina

Naziru se lepi dani buducnosti RTB -Bor, kao i borske opstine. konacno da se resi status kompanije

Gordana

pre 5 godina

Kina je svetska sila, njihova ulaganja su ključna u razvoju Srbije.

Marko

pre 5 godina

Stopa nezaposlenosti u Srbiji nikada neće biti manja posle ovog odličnog posla

Anastasija

pre 5 godina

Otvaranje fabrika je novi početak za veliki broj stanovnika Srbije.

Milanče

pre 5 godina

Biće to vidan napredak kako za kombinat i žitelje istočne Srbije, tako i za celu Srbiju.

ema

pre 5 godina

drago mi je da ce se konacno desiti pomak u timockoj krajni..

Jasna

pre 5 godina

Ovo je zaista spas za radnike Bora. Kamo srece da su i prethodne vlasti ovako radile, ne bi rtb propadao toliko godina, a radnici ziveli na ivici propasti.

Nesa

pre 5 godina

Resenje za Bor je uvek bilo da se pohapse lopovi, sto u upravi sto u proizvodnji.

Nena

pre 5 godina

Kinezi nam uvek pružaju spas u trenucima kada je potrebno!

Nena

pre 5 godina

Sada će biti spasen ne samo RTB Bor, već cela opština Bor i njeni žitelji!

milos

pre 5 godina

Ovu su sjajne vesti ne samo za zitelje Bora, vec i za celu Srbiju. Svaka cast vladi Srbije, jer za ovo su se dugo borili!

Izbori 2024

Ponovo cirkus u Skupštini Srbije, opozicija pokušala da nasrne na Stojana Radenovića, reagovalo obezbeđenje! Ekstremno nevaspitanje i nekultura! Uživo
Izbori 2024

Ponovo cirkus u Skupštini Srbije, opozicija pokušala da nasrne na Stojana Radenovića, reagovalo obezbeđenje! Ekstremno nevaspitanje i nekultura!

U Skupštini Srbije danas se nastavlja rasprava o izboru predsednika parlamenta. Poslanici Skupštine Srbije raspravljali su u ponedeljak o predlogu, koji je obrazlagao šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov, da predsednik Skupštine Srbije bude potpredsednica SNS Ana Brnabić. Taj predlog podržale su Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije, Savez vojvođanskih Mađara, Jedinstvena Srbija, Pokret ujedinjenih penzionera Srbije, dok su se protiv izjasnile Srbija protiv nasilja, Nova Demokratska stranka Srbije, Mi glas iz naroda dr Branislav Nestorović i Mi glas iz naroda.

19.03.2024

09:59

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija