• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

27.05.2018

11:19

BESPLATAN BORAVAK za oko 13.500 građana u srpskim banjama

Društvo

BESPLATAN BORAVAK za oko 13.500 građana u srpskim banjama

Podeli vest

Oko 13.500 korisnika penzija moći će ove godine da iskoristi pravo na besplatnu rehabilitaciju o trošku države u jednom od 24 srpska lečilišta, a iz kase Fonda PIO za to je izdvojeno 392,94 miliona dinara

Konačna rang-lista je objavljena, a prvi korisnici koji se nalaze na njoj, kažu u PIO fondu, moći će ovo pravo da iskoriste kada komisija odredi u koje će ustanove korisnici biti upućeni na rehabilitaciju, a na osnovu iskazanih želja, i nakon što Fond sklopi ugovore o rehabilitaciji sa lečilištima.

Na oglas za besplatan oporavak podneto je oko 37.000 prijava, što je manje u odnosu na godinu lane, kada se prijavilo oko 40.500 građana.

Za sve korisnike koji su ostvarili pravo na besplatnu rehabilitaciju, Fond snosi troškove smeštaja u banji, pun pansion i troškove prevoza.

Ugovorima sa svakom banjom pojedinačno biće preciziran obim terapija koje svaki korisnik mora da dobije, a to podrazumeva lekarski pregled, EKG, laboratorijske analize, sve specijalističke preglede i vizite odeljenskih lekara, kao i najmanje tri vrste terapija u zavisnosti od ocene lekara i oblasti za koju je određena banja specijalizovana.

Fond, takođe, snosi i troškove smeštaja pratilaca slepih lica i dece koja su ostvarila pravo na porodičnu penziju po osnovu nesposobnosti za samostalan život i rad.

Za desetodnevnu rehabilitaciju o trošku Fonda PIO ove godine mogli su da konkurišu korisnici starosnih, invalidskih i porodičnih penzija, odnosno korisnici iz kategorije zaposlenih, samostalnih delatnosti i poljoprivrednika, a najvažniji uslovi bili su da njihova penzija nije viša od 24.980 dinara i da penzioneri ovo pravo nisu koristili u poslednjih pet godina.

U Fondu PIO ističu da je na redosled rang-liste uticala visina penzije, broj godina staža osiguranja, broj godina korišćenja penzije, ostvareno pravo na tuđu negu i pomoć, ostvareno pravo na porodičnu penziju za korisnika koji je pravo na porodičnu penziju ostvario kao dete koje nije sposobno za samostalan život i rad.

Pre objavljivanja konačne liste, korisnici su imali pravo na prigovor, a u PIO fondu navode da su se najčešće žalili korisnici koji nisu priložili potvrdu o iznosu inostrane penzije, što je, kažu, obavezan deo dokumentacije, jer je ukupan iznos penzije najvažniji kriterijum za ostvarivanje ovog prava.

Prigovore su podnosili i korisnici koji primaju samo inostranu penziju, i koji nemaju pravo na besplatnu rehabilitaciju o trošku Fonda. Penzioneri su upućivali prigovore i zbog toga što na osnovu zdravstvenog stanja nemaju prioritet u ostvarivanju ovog prava, ali po Pravilniku, zdravstveno stanje nije kriterijum za upućivanje na rehabilitaciju - navode u Fondu PIO.

Također, dodaju, bilo je i prigovora korisnika koji nisu ostvarili pravo jer su mislili da je prošlo pet godina od prethodne besplatne rehabilitacije.

Na listama želja korisnika penzija i ove, kao i prošle godine, najčešće su se nalazile Vrnjačka Banja, Koviljača, Niška banja, vrdnički "Termal", Kanjiža, Ribarska banja...




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17