• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M.

28.05.2018

21:10

VRELI DANI MESEC DANA PRE POČETKA LETA! STIŽE TROPSKI TALAS! Čuvajte se vrućina i UV zračenja!

Društvo

VRELI DANI MESEC DANA PRE POČETKA LETA! STIŽE TROPSKI TALAS! Čuvajte se vrućina i UV zračenja!

Podeli vest

Tokom cele naredne sedmice temperature će biti iznad 30 stepeni, iako leto još nije počelo. Lekari upozoravaju i na veoma visok indeks UV zračenja, koje može izazvati opekotine i rak kože

Srbija će se u narednih pet dana naći na udaru pravog tropskog talasa, iako do početka leta ima više od 20 dana! Maksimalne temperature će sve do vikenda konstantno biti iznad 30 stepeni, a stručnjaci upozoravaju na izuzetno visok indeks UV zračenja, koji može izazvati opekotine i rak kože.

Zbog toga se tokom naredne sedmice ne preporučuje boravak na suncu od 10 do 16 časova.

Pakleno vruće

Meteorolog "Weather2Umbrella" Đorđe Đurić ističe za Informer

Letnja žega

Sledeće nedelje vreme će bukvalno biti kao u julu i avgustu, osveženje je moguće tek u petak

Meteorolog "Weather2Umbrella" Đorđe Đurić

da nas narednih dana očekuje pravo letnje vreme sa merenjima i do 32 stepena Celzijusa.

- Širom zemlje u narednih nekoliko dana biće veoma sunčano i toplo, nalik tropskim danima poput onih u julu i avgustu. Minimalna temperatura kretaće se od 13 do 19 stepeni, dok će najviša dnevna ići od 27. do 31. podeoka. Slobodno možemo da kažemo da su ove temperature znatno iznad proseka, jer sve statistike pokazuju da su za kraj maja i početak juna predviđena najviša merenja do 25 stepeni - kaže Đurić i najavljuje promenu vremena pred vikend:

Vremenska prognoza za narednih pet dana

Dan              min. temp.         maks.temp.
ponedeljak            14                    31 
utorak                    12                   30 
sreda                     15                   31 
četvrtak                  14                   30 
petak                      12                   30

- Već u petak po podne dolazi do pogoršanja vremena, moguće je nevreme, ali bez znatnog pada temperature. Tada ulazimo u seriju dana kada nam sledi red pljuskova, red sunca.

Prema njegovim rečima, posebno treba obratiti pažnju na visok indeks UV zračenja u narednih nekoliko dana.

- Taj indeks će biti bukvalno dupliran! On će ići od osam, pa naviše, što je veoma opasno, pošto je normalni indeks oko pet. To znači da se sledeće nedelje treba kloniti sunca i obavezno nositi kape i naočare - upozorava Đurić.

Opasno po zdravlje

Zaštita od UV zraka

* šešir
* naočare za sunce
* tamna odeća
* zaštitne kreme
* ishrana sa antioksidansima

Zbog visokog UV zračenja direktor Zavoda za kožne i venerične bolesti dr prim. Aleksandar Adamović apeluje na građane da bez preke potrebe u periodu od 10 do 16 sati ne izlaze na sunce.

- Što je UV indeks viši, to je i dopiranje sunčeve energije do naše kože brže. Zato je veoma bitno da se ljudi ne izlažu suncu od 10 do 16 sati, naročito u danima koji su pred nama, i kada su najavljene temperature i do 32 stepena. Jer, osim što prilikom izlaganja suncu može doći do pojave crvenila, opekotina i sunčanice, jako zračenje dovodi i do oštećenja krvnih sudova i imunološkog sistema, a zatim i do melanoma kože - objašnjava dr Adamović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija