• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. M. D.

29.05.2018

21:25

DINARSKA ŠTEDNJA TRI PUTA VEĆA NEGO PRE ŠEST GODINA! Građani u poslednje vreme imaju sve više poverenja u domaću valutu!

Društvo

DINARSKA ŠTEDNJA TRI PUTA VEĆA NEGO PRE ŠEST GODINA! Građani u poslednje vreme imaju sve više poverenja u domaću valutu!

Podeli vest

Dinarska štednja u bankama u Srbiji je utrostručena u periodu od 2012. godine do danas! Samo od početka ove godine povećana je za dve milijarde dinara, čime je trenutno dostigla rekordnih 51,5 milijardi, kažu u Narodnoj banci Srbije!

Prema podacima NBS, i dinarska i devizna štednja poslednjih nekoliko godina beleže konstantan rast i građani u najvećoj meri oroče uloge na period do godinu dana.

- Ukupna štednja građana u domaćim bankama iznosi 10 milijardi evra. Dinarska štednja je od 2012. utrostručena, ali i devizna od 2011. raste prosečno za oko 315 miliona evra godišnje, i od početka 2018. povećana je za 230 miliona evra. Uprkos drastičnom rastu dinarske štednje, devizna i dalje čini 91 odsto svih oročenih uloga u našim bankama - kaže generalni direktor Sektora za monetarne operacije NBS Nikola Dragašević.

On objašnjava da se građanima trenutno više isplati da štede

Na kraće staze

Pristalica sam štednje na kraće staze, i to u domaćoj valuti. Prvo je kamata veća, a drugo, građani nemaju rizik od devalvacije kursa

Ljubodrag Savić, ekonomista

u domaćoj valuti zbog veće kamatne stope u odnosu na deviznu, niske inflacije i povoljne klime zbog koje mogu da imaju ekonomsku korist.

- I dalje radimo na poboljšanju ekonomskog ambijenta i novčanog tržišta u dinarima, kao i na održavanju stabilnosti deviznog kursa i održavanju inflacije, čime smo postigli da građani imaju poverenje u domaću valutu i da štede u dinarima - kaže Dragašević.

Ekonomista Ljubodrag Savić takođe smatra da je trenutno isplativije čuvanje novca u domaćoj valuti, ali da situacija sa kamatama može da bude i bolja nego što je sada.

- Pristalica sam štednje na kraće staze, i to u domaćoj valuti. Prvo je kamata veća, a drugo, građani nemaju rizik od devalvacije kursa pa da zbog toga budu na gubitku. Klima za štednju u domaćoj valuti treba da bude još bolja kako bi se ljudi odlučivali za nju. Jer čuvanje novca u evrima u Srbiji i dalje je daleko popularnije, uprkos neuporedivo slabijim kamatama - poručuje Savić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija