• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

30.05.2018

13:05

IZ EU STIŽE PODRŠKA SRPSKIM PREDUZETNICIMA: Bespovratno 4,5 miliona evra malim preduzećima

Društvo

IZ EU STIŽE PODRŠKA SRPSKIM PREDUZETNICIMA: Bespovratno 4,5 miliona evra malim preduzećima

Podeli vest

Razvojni program EU PRO će od 1. do 14. juna održati informativne sesije o javnom pozivu za podršku preduzetnicima i mikro i malim preduzećima u Šapcu, Kragujevcu, Kruševcu, Kraljevu, Novom Pazaru, Užicu, Smederevu, Zaječaru, Nišu i Leskovcu

Evropska unija je za tu aktivnost, usmerenu na povećanje konkurentnosti lokalne privrede u Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu Južne i istočne Srbije, opredelila 4,5 miliona evra, navodi se u saopštenju beogradske kancelarije EU PRO.

- Evropska unija putem ovog poziva pruža podršku malom biznisu koji čini stub privrede i ključan je za ekonomski rast i povećanje zaposlenosti, te su tako opredeljena sredstva namenjena za nabavku opreme i uvođenje usluga, što će doprineti većoj produktivnosti, uvođenju inovacija, poboljšanju kvaliteta postojećih ili razvoja novih proizvoda, a najvažnije, otvaranju novih radnih mesta - rekla je Olivera Kostić, menadžerka sektora za mala i srednja preduzeća u programu EU PRO.
Poziv, koji je objavljen 22. maja, otvoren je do 6. jula, a pravo učešća imaju preduzetnici i preduzetnice, mikro i mala preduzeća registrovana u 99 gradova i opština uključenih u program EU PRO, koja se primarno bave proizvodnjom ili pružaju IT usluge, a osnovana su između 1. januara 2013. i 31. decembra 2017. godine.

ZELENO SVETLO ZA SRBIJU: Uskoro dozvola za izvoz jaja i piletine u EU

U okviru poziva, podržaće se dve grupe preduzeća - prva grupa obuhvata novoosnovana preduzeća koja su registrovana između 1. januara 2016. i 31. decembra 2017. godine, za koje bespovratna sredstava po pojedinačnom projektu iznose od 10.000 evra do 20.000 evra.
U drugoj grupi su preduzeća koja posluju duže od tri, a najviše pet godina, odnosno registrovana su između 1. januara 2013. i 31. decembra 2015. godine, dok vrednost pojedinačnih projekata iznosi od 10.000 evra do 30.000 evra, ili 50.000 evra za brzorastuća i izvozno orijentisana preduzeća.

Preduzeća moraju da budu većinski u domaćem privatnom vlasništvu i da imaju ostvarenu poslovnu dobit na kraju 2017. godine kao i izmirene obaveze po osnovu uplate poreza i doprinosa.
Takođe, korisnici sredstava treba da obezbede finansijsko učešće u projektu u visini od 20 odsto za prvu grupu preduzeća, odnosno 30 odsto ukupnih prihvaćenih troškova projekta za drugu grupu preduzeća. 



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija