• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J.M. - K.P.

31.05.2018

18:51

BANKA SPERME USKORO U SRBIJI: Doniranje reproduktivnog materijala do kraja godine MOGUĆE I KOD NAS!

Društvo

BANKA SPERME USKORO U SRBIJI: Doniranje reproduktivnog materijala do kraja godine MOGUĆE I KOD NAS!

Podeli vest

Donori spreme će moći da budu muškarci od 18 do 39 godina, koji će prethodno proći rigorozne zdravstvene kontrole. Posebnim zakonima biće određeno da li će se za to dobijati pare

U Srbiji će do kraja godine biti otvorena banka sperme koja će omogućavati doniranje spermatozoida, jajnih ćelija i embriona za one parove koji ne mogu da imaju decu ili za majke koje ne mogu da pronađu idealnog partnera za potomstvo! 

Ovo predviđa Zakon o biomedicinski potpomognutoj oplodnji (BMPO) koji je usvojen prošle godine, a podzakonskim aktima će tokom narednih meseci do detalja biti utančano kako će funkcionisati sistem doniranja sperme.

Diskrecija
Donatori će moći da ostanu anonimni, a moraće da prođu i standardne testove na polno prenosive i nasledne bolesti
Prof. dr Aleksandar Stefanović, direktor GAK "Višegradska"

Pravila će, kako saznajemo, biti slična onima koja postoje u bankama sperme u Danskoj i Češkoj, što znači da će donori moći da budu punoletni muškarci stari do 40 godina, koji će morati da prođu rigorozne zdravstvene kontrole (pogledajte okvir). 

Što se tiče jajnih ćelija, njih će moći da doniraju žene od 18 do 35 godina starosti. Još nije utvrđeno da li će se za ove usluge dobijati pare.

Velika investicija

Kako Informer saznaje, davaoci polnih ćelija će mahom biti anonimni, mada će postojati mogućnost da ostave podatke o sebi i da otkriju svoj identitet.

- Banke sperme u Srbiji radiće najverovatnije po ugledu na one najpoznatije u Evropi, koje postoje u Danskoj i Češkoj. To znači da donori moraju biti savršeno zdravi, biće testirani na HIV i hepatitis B i C i nasledne bolesti, a biće uvedena i starosna granica, za muškarce do 40, a za žene do 35 godina. Oni sami će odlučivati da li će biti anonimni ili će ostavljati podatke o sebi. Što se tiče plaćanja za doniranje sperme i jajnih ćelija, o tome će tek biti odlučeno do kraja godine, i to podzakonskim aktima. U svakom slučaju, svakom će biti pokriveni svi troškovi poput putovanja i testiranja - kaže naš sagovornik dobro upućen u ovu temu.

Ilustracija

Među ustanovama koje su predviđene za formiranje centara polnih ćelija našla se i GAK "Višegradska". Prema rečima direktora ove ustanove prof. dr Aleksandra Stefanovića, osnivanje banke reproduktivnih ćelija je investicija od preko dva miliona evra, a ovakvu instituciju nemaju ni mnoge zemlje u okruženju.

- Osnivanjem banke sperme omogućeno je da građani Srbije postanu nesebični davaoci i primaoci poklonjenih reproduktivnih ćelija. Otvaranjem ovakve banke parovi će moći da dobiju potomstvo. Ukoliko jedan od njih ili čak oboje nemaju adekvatne ćelije ili tkiva kojima je moguće ostvariti trudnoću, moći će da ih dobiju iz ove banke. Naravno, donatori će moći da ostanu anonimni, a moraće da prođu i standardne testove na polno prenosive i nasledne bolesti - ističe dr Stefanović i napominje da je osim doniranja predviđena i mogućnost uvoza i izvoza darovanih reproduktivnih ćelija:

2 MILIONA EVRA POTREBNO JE ZA OTVARANJE JEDNE BANKE SPERME

- Dakle, ukoliko u domaćoj banci ne postoji dovoljan broj ili određeni profil darovanih ćelija, moći će da se uvezu ćelije iz bilo kog centra za BMPO. Sadašnji propisi ne predviđaju plaćanje donatorima, izuzev za tehničke stvari.

Rad na propisima

Direktorka Uprave za biomedicinu Vesna Rakonjac objašnjava da će do kraja novembra biti završeni podzakonski akti kojima će biti definisani svi detalji rada prve banke sperme u Srbiji.

- Kada je usvojen Zakon o postupcima biomedicinski potpomognutog oplođenja, dat je rok od godinu i po dana da se pripreme podzakonski akti kojima će se do detalja utvrditi na koji način će funkcionisati banka sperme u Srbiji. Taj rok ističe krajem novembra, a mi polako pripremamo sve što je neophodno za izradu tih propisa. Da bi banka za reproduktivni materijal, u čijem će se sastavu nalaziti i banka sperme, radila na najbolji mogući način, moraju postojati jasno propisani uslovi - jasna je Vesna Rakonjac.

PRVA BANKA SPERME U SRBIJI! Žene će moći da postanu majke uz pomoć doniranih spermatozoida, jajnih ćelija ili embriona




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vojka pejovic

pre 5 godina

Svaka cast na ovoj vesti.pomocicete mnogi parovimada dodju do potomstva. Unapred se radujem jer moj sin koji ima 28 godina ne moze da ima decu jer mu je ustanovljen klinefelterov sindrom. To mu je jedina sansa da se ostvari kao roditelj. Svim buducimdonorima hvala na humanosti.

Aleks86

pre 4 godine

Ja sam privatni donator sperme. Ukoliko je nekome potreban donator moze da me kontaktira na aleksserbia381@gmail.com

Izbori 2024

TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija