• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. I.

31.05.2018

22:17

NA ZAHTEV BOŠNJAKA PROMENJENI PODACI U PASOŠU! Ukidaju 'srpsko državljanstvo' jer je uvredljivo?!

Društvo

NA ZAHTEV BOŠNJAKA PROMENJENI PODACI U PASOŠU! Ukidaju 'srpsko državljanstvo' jer je uvredljivo?!

Podeli vest

U pasošima Republike Srbije u rubrici državljanstvo ubuduće neće više pisati "srpsko" već "Republike Srbije". Ova izmena doneta je po preporuci zaštitnika građana, a na zahtev Stranke za Sandžak koji je podnet još 2016. godine. Sa izmenom se saglasio i MUP Srbije

Stranka za Sandžak tvrdi da ih vređa što se pridev "srpski", koji predstavlja

Neće proći mnogo a da Bošnjaci ili neka druga manjina u Srbiji ne zatraže da se promeni i sam naziv države Srbije

Sreto Tanasić, predsednik Odbora za standardizaciju

nacionalno obeležje, do sada koristio da označi i Srbe, ali i sve druge manjinske narode!?

- Na ovaj način Bošnjaci i pripadnici drugih manjina u Srbiji upisuju se kao Srbi, što predstavlja kršenje njihovih ljudskih prava i promenu njihovog identiteta. To nije u skladu sa Ustavom ni sa Zakonom o pasošu - navodi Fevzija Murić, podnosilac spornog predloga koji je usvojen.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić ističe da treba praviti razliku između nacionalne pripadnosti i državljanstva.

- Svakako treba napraviti tu jasnu razliku koja će uticati na bolji osećaj svih onih koji jesu državljani Republike Srbije, ali koji se ne smatraju delom srpskog naciona - smatra Pašalić, koji napominje da zakon ne treba da tumače lingvisti, već pravnici:

- Dokle

Kakvi su primeri državljanstva u svetu

(po pridevu)* rusko
* hrvatsko
* nemačko
* špansko
* belgijsko
* slovenačko

(po imenici)* državljanstvo Francuske
* državljanstvo Amerike
* državljanstvo Ukrajine
* državljanstvo Švajcarske

(kombinacija)* britanski državljanin

god u zakonu, u članu 1 i ostalim članovima koji definišu pojam državljanstva, stoji da "građani Republike Srbije imaju državljanstvo Republike Srbije", mi nemamo mogućnost drugačijeg naziva ili tumačenja.

Na drugoj strani, međutim, profesor Filološkog fakulteta u Beogradu Miloš Kovačević naglašava da se pojam "srpsko" ne odnosi samo na Srbe već i na Srbiju.

- Tako npr. srpske železnice može značiti samo da su železnice iz Srbije, baš kao i recimo srpski putevi. U slovenačkom pasošu je državljanstvo "slovenačko", a ne Republike Slovenije, u hrvatskom pasošu je "hrvatsko" a ne Republike Hrvatske... - objasnio je Kovačević.

S njim se slažu i u Odboru za standardizaciju srpskog jezika, uz ocenu da se pridev "srpski" sistemski godinama briše gde god bi mogao da asocira na pripadnost Srbima.

- Možda je potrebno pokrenuti i inicijativu za donošenje zakona o zaštiti srpskoga imena, jer neće proći mnogo vremena a da Bošnjaci ili neka druga nacionalna manjina u Srbiji ne zatraže da se promeni i sam naziv države Srbije, jer i on, poput "srpskog državljanstva", asocira na Srbe?! - zapitao se predsednik Odbora Sreto Tanasić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dejan

pre 5 godina

Ovo nije smelo da se dogodi. Necemo mi dugo imati drzavu ovako ako nastavimo. Sramota.

Zoran

pre 5 godina

Ma kome ne odgovara neka ide nazad za tursku. U pasosu Turske pise drzavljanstvo turske. I zatobnek se nose svi. Mi imamo jednu drzavu a neka ide y hrvatsku pa tamo neka popuje.

Felix

pre 5 godina

DOKLE BRE VIŠE? DOKLE? MA NEK SE TERAJU U TURSKU AKO IM OVDE NE ODGOVARA.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija