• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

01.06.2018

15:28

JE*O TE GDE MI ŽIVIMO? Šokantno istraživanje pokazalo: Petina muškaraca u Srbiji smatra DA ŽENA ZASLUŽUJE BATINE

Društvo

JE*O TE GDE MI ŽIVIMO? Šokantno istraživanje pokazalo: Petina muškaraca u Srbiji smatra DA ŽENA ZASLUŽUJE BATINE

Podeli vest

Skoro petina, ili 18,8 odsto, muškaraca u Srbiji smatra da postoje situacije u kojima žena zaslužuje batine, dok se 11,9 odsto slaže da žena treba da toleriše nasilje kako bi održala porodicu, a čak 40,1 odsto sa tim da je najvažnija uloga žene - da brine o kući i kuva

To, barem, pokazuju rezultati istraživanja koje je, na reprezentativnom uzorku od 1. 060 muškaraca i 540 žena, od 18 do 60 godina, sprovela nevladina organbizacija Centar E8, a danas je predstavljeno u Novom Sadu. 

Prema ovom istraživanju, jedna četvrtina ispitanih muškaraca priznaje da namerno zastrašuje svoju partnerku, dok su šamari i gađanje predmetima deo jedne petine veza, a uvrede i ponižavanja svakodnevica trećine veza.
Da muškarac treba da ima poslednju reč u porodičnim odlukama, slaže se 34,1 odsto muškaraca. 

ŠOKANTNO! Svaka treća ubijena žena u Srbiji je TRAŽILA POMOĆ! Ali, NIKO NIJE REAGOVAO!

Rezultati istraživanja pokazali su i da se stavovi muškaraca prema rodnoj ravnopravnosti u određenim segmentima života promenili ka liberalnijm, kao što je briga o deci, dok u drugim segmentima i dalje naginju ka tradicionalnim, kada je u pitanju nasilje nad muškarcima i ženama.

Skoro polovina ispitanika učestvovala je u tučama protiv suparničkih grupa, a 60 odsto mladića dodirivalo je devojke bez njihove saglasnosti ili im dobacivalo seksualne komentare. 

Jedna četvrtina ispitanih muškaraca priznaje da namerno zastrašuje svoju partnerkuTanjug

Jedna četvrtina ispitanih muškaraca priznaje da namerno zastrašuje svoju partnerku

Međutim, gotovo 90 odsto muškaraca reklo je da bi volelo da provodi više vremena sa svojom decom, a u porodicama u kojima partneri imaju više obrazovanje podela kućnih poslova je egalitarnija.

Navodi se i da je 80 odsto muškaraca išlo sa svojim partnerkama na kontrole tokom trudnoće, a od toga 30 odsto je išlo na sve kontrole.
Da odgovornost za decu posle razvoda treba da bude pođednaka stav je četiri petine ispitanih muškaraca, a 68.1 odsto muškaraca smatra da su odluke vezane za decu zajednička odgovornost. 

ZAKLAĆU TE, VEZATI ZA AUTO I VUĆI PO SELU, A ONDA ĆU TE ODROBIJATI! Jezive pretnje supruzi zbog kojih se muškarac iz Konaka ODMAH NAŠAO PRED LICEM PRAVDE!

Ipak, 49,1 odsto ispitanih muškaraca se slaže da su menjanje pelena i hranjenje dece odgovornost majke.
Ovo je prvo istraživanje ovakvog tipa u Srbiji, a deo je globalnog istraživanja koje je do sada sprovedeno u više od 20 zemalja u svetu. 



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
razocarani

pre 5 godina

dok je tako bilo imali smo decu drustvo i napredak a sada gejeve i propast porodice razvode i neradjanje dece zapitajte se zasto!!!!!!!!!!!!!!!!

Felix

pre 5 godina

Danas gde svaka druga kao da je ispala iz granda i fizicki i mentalno donekle i kapiram ove likove

Sloba

pre 5 godina

A koliki je procenat muskaraca koji treba da dobiju batine?????

zoki

pre 5 godina

Prema drugom istrazivanju, nevladine organizacije koje rade istrazivanja u preko 89% slucajeva laziraju podatke ili uzorak prave od nepotpunih podataka kojima manipulisu. Mislim, poznajete li ijednog siledziju koji ce ispovediti svoja nedela pred nepoznatim pripadnikom nevladine organizacije. Ti se ni kod popa ne ispovedaju a ne nekom ko moze u zatvor da ih strpa. Svi smo mi sad imbecili da im verujemo. A steta koju prave tim laznim istrazivanjima olupa se o glavu istih tih neduznih zena. Danas kada na svakom koraku pune usi pricama o nasilju, nasilja nikad vise. Zene stradaju a dusebriznici samo pune dzepove. To im je i jedini motiv. Nadam se da drustvo moze da nadje snage da se izbori sa problemom koji eskalira, ali za svako resenje potrebne su obe strane. To sto muskarci ne jaucu ne znaci da ne trpe istu kolicinu maltretiranja, a nigde ne nailaze na razumevanje. Mnogi se odlucuju na samoubistvo. Na kraju, zasto bi se bilo koji muskarac osecao lose zato sto je neko drugi pocinio zlocin. Ako jedna zena prevari ili ukrade, nisu sve krive. Tako i muskarci. A ako ocekujete pomoc, onda treba i da postujete one muskarce koji zele da pomognu, i da se i zene malo bore za prava muskaraca. Onda zajedno idemo u bolju buducnost bez krivice.

zalosno

pre 5 godina

Doista se pitam dokle smo kao narod i to pravoslavni stigli? - Zasto vas cudi takvo stanje, u mnogim evropskim zemljama odavno nema vise razlike musko - zensko, roditelji se silom zakona teraju da budu roditelj 1 i roditelj 2, deca na rodjenju ne smeju da se upisu po spolu vec ONO, roditelj 1 i 2 nesme decu religijski da odgaja jer ce ONO kad postane punoletno samo birati hoce li biti musko, zensko, vernik ili ateista. Stvaranje novog poretka bez religije, nacije, osecaja pripadnosti spola i pamcenja je opasnije od atomske i nuklearne bombe. Donose se zakoni kojima se zabranjuje da imas svoj stvav, svoje misljenje, da branis istinu, zakonima otupljuju narod a kad covek izgubi sebe, pamcenje, dusu, pripadnost, spol, onda on izumire. Zasto bi ja radjala decu da ih nesmem vaspitavati, drzave zakonom tu decu podrzavljuju a roditelj treba da se muci radja, hrani i oblaci, skoluje. ONO moze da bude jagnje, tele, prase ali ljudi moji, DETE ljudsko bice mali coveculjak da bude ONO haloooooooo! MA DIVOTA. Ja kao zena smatram da su nas zene posteno i debelo zeznuli borci za zenska prava, razne feministke itd..... Moje pravo je da budem zena, mati i supruga, da sama biram, da imam slobodu da radjam, odgajam, krstim skolujem ne da zakonom odredjuju dali cu biti mati ili roditelj 1. Uzmite se u pamet takav sistem stvara nasilnike jer coveku ubijes ljudskost i logicno je da se posle ponasa divljacki.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april
Balkan

Savez Srba iz Slovenije obeležio 22. april

Savez Srba Slovenije i Muzej žrtava genocida, zajedno sa Srpsko kulturno društvo Maribor i SKUD Velenje organizovali su prethodnih dana u Velenju i Mariboru projekcije naših igrano-dokumentarnih filmova pod nazivom ,,Srbija veća od straha: Predavanje o tišini profesora Pavlovića“ i „Dve Brankove Kozare“.

24.04.2024

10:19

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija