• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

02.06.2018

10:08

OPERACIJA "MALA MATURA"! Rešetke na prozorima i vratima, sve pod video-nadzorom, a TESTOVI ZA MATURU stižu do škola POD POLICIJSKOM PRATNJOM!

Društvo

OPERACIJA "MALA MATURA"! Rešetke na prozorima i vratima, sve pod video-nadzorom, a TESTOVI ZA MATURU stižu do škola POD POLICIJSKOM PRATNJOM!

Podeli vest

Priprema testova za malu maturu je u poslednjoj fazi, za svaki test odgovoran je poseban tim, a i ove godine njihova izrada, štampa i transport pod posebnim su bezbednosnim merama, pa će tako iz Beograda do školskih uprava putovati pod policijskom pratnjom

Rešetke na prozorima i vratima, svaki ugao je pod video-nadzorom, a vrata iza kojih se čuvaju testovi mogu otvoriti samo osobe sa posebnim ovlašćenjima.

Na odvojenom spratu Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja postoje dva nivoa bezbednosti. Pod posebnim nadzorom su prostorije u kojima se pišu testovi, navodi RTS.

- U tom delu pristup imaju samo osobe koje su neophodne u procesu pripreme testova, tj. same tehničke pripreme testova. I u tom prostoru je nemoguće uneti bilo koju ličnu stvar. Niti mobilni telefon, fleš, knjigu, papir, ništa ne možete uneti - navodi Dragana Stanojević iz Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja.

Navodi se da, čak i kada se neko nađe u toj prostoriji, teško da će otkriti gde su testovi.

- Testovi se čuvaju na eksternim memorijama i te eksterne memorije imaju parcijalne šifre, što znači da dvojica kolega mogu jedino istovremeno da pristupe podacima koji se nalaze na tom disku, tako što će jedan ukucati jedan deo šifre i drugi ukucati drugi deo šifre - dodaje Stanojevićeva.

Tanjug


Oba dela šifre predususlov su da se testovi iz Zavoda, pod jakim merama bezbednosti, premeste u štampariju.

- Prvi deo bezbednosne procedure je da se na sigurnosnom flešu pod pratnjom testovi transportuju do štamparije, gde se pod određenim bezbednosnim procedurama preuzimaju naši elektronski materijali od strane štamparije i tada štamparija po svojim merama bezbednosti štampa te testove. To obično bude nekoliko dana pred sam ispit - objašnjava Stanojevićeva.

Navodi se da posle štampe sledi pakovanje testova u sigurnosne kese, koje ako se otvore više ne mogu da se zatvore.

Čitav proces se realizuje pod nadzorom policije, a ovakve mere bezbednosti su, kažu nadležni, bile neohodne kako bi se sprečilo da testovi procure, što je bio slučaj pre nekoliko godina.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija