• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: blic.rs

02.06.2018

11:23

ISTORIJSKA OPERACIJA U BEOGRADU: Prvi put u svetu ŽENA DOBIJA PENIS!

Društvo

ISTORIJSKA OPERACIJA U BEOGRADU: Prvi put u svetu ŽENA DOBIJA PENIS!

Podeli vest

Do sada neviđeni medicinski poduhvat - transplantacija muškog polnog organa, ali ženskoj osobi uskoro će biti izveden u Srbiji na čelu sa profesorom dr Miroslavom Đorđevićem, svetski priznatim hirurgom u oblasti transrodne medicine i urologom na Dečjoj univerzitetskoj klinici u Tiršovoj 

U literaturi stoji da su do sada u svetu urađene četiri transplantacije ove vrste, dve u Južnoj Africi i dve u Americi, ali su u pitanju bili muškarci koji su izgubili delove polnog organa. Profesor Đorđević će prvi u svetu ženu koja je transrodni muškarac transplantirati muški polni organ.

- Ta četiri pacijenta su imala neke delove penisa i onda se na te delove transplantira ono što nedostaje. To je u neku ruku lakše zato što je to muška anatomija, muški polni organ, već imaju neku bazu. Sada imamo ženu kao kandidata koja je dala sve potrebne saglasnosti za transplantaciju - kaže za Blic profesor dr Đorđević i dodaje da im je ostalo još završavanje papirologije vezano za etičke i sociološke probleme, nakon čega sledi dobijanje muškog polnog organa od donora.

NEĆE BITI POTREBNA SAGLASNOST? Kako će se u Srbiji ubuduće donirati organi

Pacijent je već dugo u pripremama za samu transplantaciju, a operacija će trajati ceo dan.

- Očekujem da će operacija trajati minimum 20 sati, to je vrlo kompleksna stvar, mora se povezati mnoštvo najsitnijih krvnih sudova i nerava, da bi za početak, muški polni organ opstao, a zatim i funkcionisao nakon toga - objašnjava prof. Đorđević.

printscreen


Osposobljavanje muškog polnog organa biće znatno teže jer je sama funkcija mokrenja kompleksnija kod muškaraca nego kod žena - mokraćna cev kod muškaraca dužine je oko 30 centimetara, dok je kod žena dva do tri centimetra. Mora da se vodi računa i o erektilnoj funkciji za penetrativne seksualne odnose. U slučaju da to ne radi, postoji zlatna rezerva u vidu penilnih implanta koji uveliko potpuno oponašaju erektilnu funkciju - priča dr Đorđević.

Glavni problem će, kako kaže, biti moguće komplikacije pri samom procesu transplantacije, ali i kako osobu koja je potpuno zdrava staviti na tešku imunosupresivnu terapiju koja je neophodna jer sprečava odbacivanje transplantiranog organa.

OPŠTA NAVALA: Stranci u Srbiju dolaze po NOVE ZUBE, GRUDI I NOS!

Poznato je da bi transplantacija trebalo da bude obavljena do kraja godine i da neće uzimati organ od donora koji je navršio 70 godina.

Inače, prof dr Đorđević bio je deo tima koji je u Beogradu uradio transplantaciju materice, 13. u Evropi, s tim što je to presađivanje bilo prvo urađeno među jednojajčanim bliznakinjama.

- Kada sam bio u poseti Univerzitetu u Geteborgu, susreo sam se sa ljudima koji su već bili duboko u procesu transplantacije materice. Igriom slučaja, dobili smo naše sestre koje su bile potpuno podobne i kompatibilne za taj poduhvat i onda smo taj projekat sproveli uspešno u delo. Pacijentkinja je u 34. nedelji trudnoće i očekujemo da će krajem juna na svet doći prva beba iz transplantiranog uterusa koji je urađen ovde u Srbiji - priča dr Đorđević.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
A veličina

pre 5 godina

Ne rekoste, kakvu veličinu penisa će joj (mu), transplantirati ili je sam (sama) izabrao(la)? Naravno, bas nas zanima koja veličina je najzgodnija za transplantaciju ili to nema veze. Kad se pacijent, koji je totalno zdrav podvrgava vec takp slozenom zahvatu, bar neka posle svega ima cemu da se ponosi, da ne budw ono/ prosek, pa, džabe ste krečili.

Izbori 2024

TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova!
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova!

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Mamio decu bombonama: Napao policiju
Hapšenje

Mamio decu bombonama: Napao policiju

Po nalogu javnog tužioca Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu policijski službenici PS Novi Beograd su doneli rešenje o zadržavanju osumnjičenog M.L. (51) zbog krivičnog dela ometanje službenog lica u vršenju službene dužnosti.

29.03.2024

11:47

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija