• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Crnomarković

02.06.2018

12:52

SAKRIJTE CIGARETE KAD IDETE U GRČKU! Na ovo morate da obratite pažnju kad KRENETE NA MORE!

Društvo

SAKRIJTE CIGARETE KAD IDETE U GRČKU! Na ovo morate da obratite pažnju kad KRENETE NA MORE!

Podeli vest

* Carinici u Grčkoj dozvoljavaju da se unesu samo dve paklice, sve preko toga oduzimaju, a kazna je sto evra po prošvercovanom boksu cigareta * Na granicama najavljuju rigorozne kontrole * Cigarete u Grčkoj skoro duplo skuplje nego kod nas

Svi pušači koji se odluče da u Grčku na more idu automobilom ili autobusom moraće vešto da kriju cigarete jer je u ovu zemlju dozvoljen unos svega dve paklice! Ovo može biti veliki problem za naše turiste, pogotovo ako se ima u vidu da je cena cigareta u Grčkoj gotovo duplo veća nego u Srbiji (pogledajte tabelu).

Da sve bude gore, Grci su ove godine najavili rigorozne kontrole na granicama i kažnjavanje od 100 evra za svaki prošvercovan boks. S druge strane, ukoliko u Grčku krenete avionom, moći ćete da unesete ceo boks od 200 cigareta, koliko je dozvoljeno i na svim prelazima u Crnoj Gori, Hrvatskoj, Bugarskoj i Turskoj.

Tanjug

Ekstremni primeri
Imali smo turistu koji je probao da unese u Grčku šest boksova, bolje da ne znate kako je prošaoAleksandar Seničić, Juta

Dozvoljena flaša rakije ili 24 piva

Propisi su rigorozni i što se tiče unosa alkoholnih pića, pa tako turisti u Grčku mogu da unesu litar žestokog pića ili četiri flaše vina ili 12 litara piva (24 limenke).
- Što se tiče alkohola, u Grčku je dozvoljeno uneti jedan litar alkoholnog pića sa udelom alkohola većim od 22 promila. U slučaju da carinici pronađu više alkoholnih pića od dozvoljenog, procedura je ista kao za cigarete. Konfiskuju sve što je preko navedenog i naplaćuju kaznu - objasnili su nam u Upravi carina.

U Upravi carina rekli su za Informer da apeluju na sve turiste da poštuju propise zemalja u koje putuju kako ne bi imali bespotrebnih problema na granici.

- Pravila za putovanje u Grčku su jasna i dostupna svima na našem sajtu. Ukoliko putujete drumskim saobraćajem, odnosno automobilom, kombijem ili autobusom, ne smete da unesete više od 40 cigareta, odnosno dve paklice. Sve što se unese preko toga se oduzima i piše se kazna - objasnili su nam u Upravi carina.

AKO ZA PRAZNIKE PUTUJETE VAN SRBIJE, OVO MORATE DA ZNATE: Banke deru na korišćenju kartica u inostranstvu!

Ove informacije nam je potvrdio i prevoznik i vlasnik agencije "Hermes" Aleksandar Vasiljević, koji često vozi ture za Grčku. On otkriva da su carinici ove zemlje izuzetno rigorozni, da pretresaju autobuse i bez milosti pišu kazne i oduzimaju sve što je preko dozvoljene granice.

- Kada stanete autobusom punim turista na grčku granicu, carinici odaberu nasumično sedam-osam kofera koje pretresu. Ukoliko u tim koferima nađu nešto nedozvoljeno ili više cigareta nego što je propisano, onda kreću da otvaraju i sve ostale kofere i torbe. Nemaju milosti prema onima kojima nađu više od dve pakle. Sve što je preko dozvoljenog konfiskuju i naplate kaznu na licu mesta, koja je oko 10 evra po pakli, odnosno sto po boksu. Kontrole su rigorozne i, ako neko hoće da ponese više od dve paklice cigareta, mora dobro da ih sakrije ili da podeli nepušačima u autobusu da svako od njih prenese po 40 cigareta za njega. Ljudi se snalaze kako znaju i umeju, jer su tamo cigarete preskupe i koštaju duplo više nego u Srbiji - tvrdi Vasiljević.

KREĆETE U INOSTRANSTVO... Evo zbog čega sve mogu da vas VRATE SA GRANICE!

Koliko cigareta sme da se unese u koju zemlju

Grčka i ItalijaAvionom
*200 cigareta (boks)
Automobilom ili autobusom
*40 cigareta (dve paklice)
Bugarska, Crna Gora, Hrvatska, Turska* 200 cigareta (boks)

Direktor Jute Aleksandar Seničić poziva sve turiste da poštuju propise za unos cigareta, hrane i alkohola.

- Grci možda i progledaju kroz prste za jednu paklicu više, ali sve preko toga ne tolerišu. Ko, na primer, pokuša da prenese više od jednog boksa, može da ima ozbiljan problem. Imali smo slučaj jednog našeg turiste koji je poneo šest boksova cigareta i tvrdio da puši pet paklica dnevno, ali mu to naravno nije prošlo kod grčkih carinika i bio je rigorozno kažnjen. Zbog toga savetujem svim turistima iz Srbije da poštuju pravila zemalja u koje idu što se tiče dozvoljenog unosa cigareta, hrane i alkohola. Glupo je da vam takva stvar pokvari odmor - savetuje Seničić.





Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija