• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: fakti.org

04.06.2018

19:59

UDAR NA SPC?! Carigradska Patrijaršija odlučila da se UMEŠA U SPOR SRPSKE I RASKOLNIČKE CRKVE U MAKEDONIJI!

Društvo

UDAR NA SPC?! Carigradska Patrijaršija odlučila da se UMEŠA U SPOR SRPSKE I RASKOLNIČKE CRKVE U MAKEDONIJI!

Podeli vest

Carigradska Patrijaršija odlučila da se pozabavi statusom "raskolničke Crkve Skoplja". Pre pola godine Carigradska Patrijaršija sličnu nameru BPC osudila JE kao nedopustivo mešanje u stvari SPC. Nejasno je hoće li sada Carigradska Patrijaršija sebi dozvoliti "nedopustivo mešanje" u unutrašnje stvari Srpske pravoslavne crkve 

Vrh "raskolničke crkve" i premijer Makedonije  Zoran Zaev obratili se Carigradskoj Patrijaršiji sa molbom da bude "inicijator povratka te Crkve u kanonske okvire pod imenom Ohridska arhiepiskopija".

Carigradska patrijaršija objavila je da je odlučaila da se umeša u unutrašnje stvari Srpske pravoslavne crkve. Na svom zvaničnom sajtu taj korak je obrazložila ovako:

- Sveti Sinod, koji se sastao pod predsedavanjem Njegove Svesvetosti, razmotrio je molbu raskolničke Crkve Skoplja, o kojoj se takođe govori i u pismu premijera Bivše jugoslovenske Republike Makedonije Njegove Ekslencije g-na Zorana Zaeva, da Vaseljenska Patrijaršija bude inicijator povratka te Crkve u kanonske okvire pod imenom Ohridska arhiepiskopija. Odlučeno je da se ova inicijativa iskoristi i da se učini ono što je neophodno u postojećim istorijsko-kanonskim uslovima zahvaljujući prerogativima Vaseljenske Patrijaršije kao prestola koji ima prvenstvo.

Pre nešto više od pola godine (27. novembra 2017.) i Sinod Bugarske pravoslavne crkve je obnarodovao da je spreman da pomogne "Makedonskoj crkvi" da dobije "kanonski status" pod uslovom da BPC prizna za svoju "Majku-crkvu".

U SLUČAJU NAPADA RUSIMA UZIMAMO SANKT PETERBURG: Najbrutalna pretnja Putinu ikad, ESTONIJA SE IGRA GLAVOM!

Radi toga je čak i formirao "Sonodalnu arhijerejsku komisiju" koja se prvi put sastala u decembru prošle godine. Samo, pregovori su zapeli već na prvom koraku, a odmah potom su se pojavile neprijatnosti za BPC.

Tanjug

Sinod Carigradske Patrijaršije, koji je zasedao od 7. do 9. februara, ocenio je da se Bugarska pravoslavna crkva meša u unutrašnje stvari Srpske pravoslavne crkve i upozorio da je to nedopustivo jer narušava "kanonski poredak" unutar Pravoslavlja.

(VIDEO/FOTO) TAKO TO RADE SRPSKI ARTILJERCI: SRPSKA ARMADA U VATRENOM SKOKU: Haubicama preorali neprijatelje!

Nejasno je hoće li Carigradska Patrijaršija sebi dozvoliti "nedopustivo mešanje" u unutrašnje stvari Srpske pravoslavne crkve koje je osudila kod BPC...


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala iz Banata

pre 5 godina

Нека иду они што су душе Ђаволу продали (и предали !?) АНТИХРИСТИ...!

Dejan

pre 5 godina

Kao Prvo nas GOSPOD ISUS HRISTOS nije se razdelio na delove nego je DOSAO DA SAJEDINI CEO SVET U "JEDNO TELO "NJEGOVU CRKVU PRAVOSLAVNU HRISCANSKU.I kao u Svetome Pismu kad su se Apostoli kopeskali ko je Veci od nekoga ii sta im je NAS GOSPOD ISUS HRISTOS Rekao "Ko Hoce da Bude Veci da Bude Zadnji i Najmanji " i jos jedano Ucenje iz Svetog Pisma kada su se Ucenici Apostolovi Pitali ko je Veci Dali Apolos- Pavle -Petar a sta kaze odgovor ni Jedan ni Drugi vec je Sve SAM GOSPOD ISUS HRISTOS KOJI SVE UREDJUJE I ON JE GLAVA NA SVE TVORAC NEBA I ZEMJE I MORA I SVE STO JE U NJIMA.A i Sveti Oci u Svetim Zitijama Nas Uce da se Volimo da ne Klevetamo,Potcenujemo nikoga Jer su Svi Ljudi DELO RUKU BOZJIH,Gordi smo Diciti se volimo najvise i volimo da Potcenujemo, I Da Imamo Ljubav BOZJU Bez Koju Niko Ne Moze Dostici CARSTVO NEBESKO.A vi sve to Zaboravljate i Vrtite Ledja "ISTINI"i u Vasem Gordenju Uznesujete se i Preuvelicavate se Pred SVORITELJA CARA I SPASA GOSPODA ISUSA HRISTA I" Zaboravljate da Ste Svoju SAMOSTALNOST UZELI Od Makedonsku Pravoslavnu Crkvu",Kada Sveti Sava je Pitao dali Moze da Dobije Slobodu i Aftofekalnost od Makedonske Arhiepiskopije i nije Dobio Pozitivan Odgovor tada se on Uputio u Rimu i dobio Od Pape Amin da se Srpska Crkva Odeli-Otcepa od Makedonske To Svi Znaju i Najmala Tek Rodjena Beba A i Svi Arhiepiskopi i Vladici i Svi Crkovni Dostojansvenici Srpski I"Zasto" PRED NASEM CARA GOSPODA ISUSA HRISTA NE KAZU JEDNOM ISTUNU I NE LAZU I DOVEDUJU NAROD U ZABLUDU -PROSTITE MI CASNI OCI mene gresno cedo vase Molim vas UCITE LJUDE U LJUBAV BOZJU DA PREBIVAJU I BUDITE I SLEDITE NASEG "OCA NEBESKOG" i Sledite Primer Svetog Oca "Jovana Kronstatskog" u Evangelskom Apostolskom i Milosrdnjem i Duhovnom Primerom da Ucite i Odvedete Ovu Vasu Pastvu iu CARSTVO NEBESKO.BLAGODAT NASEG GOSPODA IAUSA HRISTA DA BUDE SA NAMA.AMIN

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija