• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

05.06.2018

17:15

BRUKA I SRAMOTA BEOGRADSKE INDUSTRIJE PIVA! Zloupotrebili dečju himnu "Radost Evrope" kao reklamu za ALKOHOLNO PIĆE!

Društvo

BRUKA I SRAMOTA BEOGRADSKE INDUSTRIJE PIVA! Zloupotrebili dečju himnu "Radost Evrope" kao reklamu za ALKOHOLNO PIĆE!

Podeli vest

Dečji kulturni centar Beograd, izvršni producent manifestacije grada Beograda Međunarodnog susreta dece Evrope "Radost Evrope", ovim putem obraća se javnosti povodom korišćenja himne ovog uglednog festivala od strane Beogradske industrije piva - BIP, u svrhu medijske kampanje "Lepo je živeti"

Dečja himna „Radost Evrope", poznatija po stihovima "Sve što raste, htelo bi da raste", komponovana je i prvi put objavljena 1969. godine po narudžbini Organizacionog odbora manifestacije "Radost Evrope". O tome svedoče sačuvani zapisnici sa sednice ovog odbora iz 1969. godine, kao i "singl" ploča na kojoj se prvi put pojavljuje ova pesma i gde je kao izdavač potpisan upravo Organizacioni odbor "Radost Evrope".

Po našem saznanju, naslednici autora originalne verzije himne, na tekst Duška Radovića koju je komponovao Miodrag Ilić Beli, – Miloš Radović, Dragan Ilić i Sanja Ilić, dali su pomenutoj pivari autorska prava za potrebe reklamiranja piva. 

Iako Dečji kulturni centar Beograd ne polaže autorska prava na ovu numeru, skreće pažnju javnosti na neprimerenu upotrebu bilo koje dečje pesme a posebno ove nadaleko poznate himne u svrhu promovisanja alkoholnog pića, jer šalje pogrešnu poruku najmlađima. 

Čitave generacije su odrastale uz himnu "Radost Evrope", a na desetine hiljada dece Evrope kroz 48 godina realizacije manifestacije učilo je i pevalo ovu pesmu kao simbol detinjstva, ljubavi, prijateljstva i čistote. 

Činjenica je da su i zvaničnici Evropske unije prepoznali ovu manifestaciju kao vodeći festival ove vrste u Evropi, tako da već tri godine nosi i poseban sertifikat Evropske komisije i nalazi se u zvaničnom kalendaru Evropske unije „Europe for festivals Festivals for Europe’’, što dodatno otežava poziciju Dečjeg kulturnog centra Beograd i himne "Radost Evrope" u očima javnosti.

Osuđujemo ovaj način korišćenja sadržaja koji je namenjen deci, a nadležne institucije molimo da zaštite prava dece od medijskog nasilja. Apelujemo na kompanije da budu društveno odgovornije i pažljivije, naročito kada su deca u pitanju. 

Zahvaljujemo se svima, pojedincima i medijskim kućama, koji su svojim javnim reakcijama doprineli da pesma "Sve što raste htelo bi da raste" ostane isključivo himna dece i manifestacije "Radost Evrope", što je oduvek i bila.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija