• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vesti online

05.06.2018

19:54

IDENTIFIKOVANO 20 MASAKRIRANIH SRBA IZ KRAJINE: Ubijani su mecima, mnogi među njima su i zaklani!

Društvo

IDENTIFIKOVANO 20 MASAKRIRANIH SRBA IZ KRAJINE: Ubijani su mecima, mnogi među njima su i zaklani!

Podeli vest

U Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu, u ponedeljak su identifikovani ostaci 20 krajiških Srba stradalih tokom rata u Hrvatskoj devedesetih. Dokumentaciono-informativni centar "Veritas" obelodanio je imena stradalih navodeći da je reč o žrtvama iz svih perioda rata, a ubijenih na području Severne Dalmacije, Like, Korduna, Banije i Zapadne Slavonije

U šturom saopštenju Komisije za nestala lica Vlade Srbije navodi se samo da je reč o posmrtnim ostacima Srba koji su prethodno eshumirani u više masovnih ili pojedinačnih grobnica u Zadru, Glini, Vrbovljanima, Šašu, Slunju i Šnjegaviću.

256 neistražene grobnice 

Štrbac ističe da "Veritas" raspolaže pouzdanim podacima za još 256 registrovanih grobnih mesta u kojima se nalaze neidentifikovani posmrtni ostaci smrtno stradalih Srba na pomenutom području i u istom periodu, koji i dvadesettri godine po prestanku rata, isključivo zbog opstrukcije hrvatske strane, čekaju na ekshumacije.

Prema saznanjima "Veritasa" identifikovani su: Branko Miloša Roknić (1928) iz Kordunskog Ljeskovca, Slunj; Ljubica Đurađa Milić (1952) i njena kćer Đurđica Petra Milić (1969) iz Blatuše, Vrginmost; Milan Steve Gruborović (1951) iz Malog Gradca, Glina; Neđeljko Branka Karan (1955) iz Kestenovca, Vojnić; MiloŠ Ninka Dejanović (1928) iz Ruševice, Slunj; Ilija Đure Dunović (1947) iz Primišlja, Slunj; Branko Mile Milković (1955) iz Plaškog; Bogdan Petra Logov (1920) iz Utolice, Kostajnica; Boško Rajka Knežević (1953) iz Šaša, Kostajnica; Jovanka Jovana Bokan (1924) iz Bosanskih Osredaka, Drvar; Vukosava Marka Rstić (1935) iz Bukovića, Benkovac; Ilija Jovana Lakić (1956) iz Biljana Donjih, Benkovac; Stevo Mile Cupać (1955) iz Korlata, Benkovac; Dušan Đurađa Jokić (1959) iz Gračaca; Todora Andrije Dukić (1909) iz Biljana Gornjih, Benkovac; Nikola Milana Srmzlić (1959) iz Ruševice, Slunj; Slavko Pavla Krajnović (1966) iz Prgomelje, Pakrac i Stanko Ignjatije Protić (1922) iz Šnjegavića, Slavonska Požega.

Predsednik "Veritasa", Savo Štrbac navodi da su među identifikovanima i posmrtni ostaci Branka Roknića, Ljubice Milić i njene kćerke Đurđice Milić, Milana Gruborovića, Neđeljka Karana, Miloša Dejanovića, Ilije Dunovića i Branka Milkovića.

ŠOKANTAN PREOKRET U SLUČAJU PUCNJAVE NA NBG! Otac poludeo jer je DEČAK HTEO DA MU SILUJE SINA! Mališanu utvrđene povrede na anusu!

- Reč je o Srbima koji su eshumirani sa groblja u Glini, a svi su nastradali u periodu od 5. do 8. avgusta 1995. u izbegličkoj koloni na putu Glina - Dvor. Karakteristika ovog zločina nad izbeglicama u koloni je što su ubijani na najrazličitije načine: od dejstava artiljerijskih granata, avio bombi, hitaca iz vatrenog oružja, ali i klanjem nožem. U tome su najviše učestvovali pripadnici Hrvatske vojske, ali u jednom delu u saradnji sa pripadnicima Petog korpusa Armije BiH - ističe Štrbac i podseća da je na put Glina-Dvor tada ubijeno najmanje 189 ljudi, a najviše Srba sa Korduna i iz Like.

Tanjug

- Više od dve trećine stradalih su civili - naglašava Štrbac i podseća da je u mestu Žirovac, na ovom putu, došlo i do orkestriranog napada na srpske izbeglice od strane nekoliko specijalih jedinica Hrvatske vojske.

PUTINA MUNDIJAL NEĆE SPREČITI DA KIJEV NAUČI PAMETI: Ako Porošenko krene na Donbas žestoko će dobiti po prstima!

- S jedne strane su ih napale "Crne mambe" u saradnji sa "505" Viteškom bužimskom brigadom Petog korpusa Armije BiH. Tada je ubijeno najmanje 67 ljudi, od čega 43 civila, među kojima je bilo 21 žena - podseća Štrbac.

- Od ukupnog broja stradalih kod Žirovca, do sada je identifikovano 23 lica, a ekshumirani su iz grupnih grobnica Petrinja, Dvor, Gornje Selište i Glina. O ovom napadu postoji i video zapis, snimljen od pripadnika 505. Bužimske brigade - kaže Štrbac.

Još 1.788 nestalih Srba 

"Veritas" podseća da je u poslednjih 18 godina iz zajedničkih, masovnih i pojedinačnih grobnica, uključujući i ekshumacije u organizaciji samih porodica, na području Hrvatske i bivše RSK, BiH i Srbije, ekshumirano ukupno 1.500 leševa srpskih žrtava, od čega je do sada identifikovano 1.087 posmrtnih ostataka. 
Na "Veritasovom" spisku nestalih još se nalazi 1.788 lica srpske nacinalnosti koji su nestali u periodu 1991 - 1995. na području Hrvatske i bivše RSK. Među nestalima je 1.283 civila, od čega 497 žena. 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Branko

pre 5 godina

Hrvatski zlocinci-monstrumi nista nisu bolji od njihovih predaka ustasa iz Jasenovca, a i danas su jos zeljni krvi!!!!!?????? Nemaju oni ni stida ni srama!!!!!?????

Lala iz Banata

pre 5 godina

Нема правде за Србе...Нема милости од АНТИХРИСТА....Али, нек им је БОГОМ ПРОСТО, за Други Долазак Христов...наплатиће се све...!! Само Жежени ОГАЊ може спрати просуту КРВ невиних,...Божији огањ, који ће донети... - Путин...!

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija