• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputniknews.com

06.06.2018

10:03

VOJSKA SRBIJE PRVI PUT O DRONOVIMA KOJI SU NADLETALI DRŽAVU! Slučaj je analiziran, ali ovi mali dronovi NISU PREDSTAVLJALI OPASNOST PO BEZBEDNOST ZEMLJE!

Društvo

VOJSKA SRBIJE PRVI PUT O DRONOVIMA KOJI SU NADLETALI DRŽAVU! Slučaj je analiziran, ali ovi mali dronovi NISU PREDSTAVLJALI OPASNOST PO BEZBEDNOST ZEMLJE!

Podeli vest

Pojava navedenih letelica može se dovesti u vezu sa ilegalnim aktivnostima, prebacivanjem migranata od strane organizovanih kriminalnih grupa preko državne granice, švercom roba, narkotika, akcijama drvoseča i drugih koji se bave nelegalnim radnjama

Ovo pojašnjenje je Sputnjik dobio ekskluzivno od Vojske Srbije povodom informacije da su strane bespilotne letelice krajem marta ušle u vazdušni prostor Srbije, a to je potvrdio i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović. 

Zvaničnog saopštenja o ovim događajima dosad nije bilo, a Sputnjik je odgovore o misterioznim naletima dobio od Ministarstva odbrane.

Potvrđeno nam je da su, u pomenutom periodu, jedinice Vojske Srbije angažovane u Kopnenoj zoni bezbednosti u nekoliko navrata registrovale pojavu malih dronova, koje je, naglašavaju, moguće nabaviti u slobodnoj prodaji. 

U ministarstvu ističu da Vojska nije reagovala pošto su propisane vrlo jasne procedure po kojima se postupa u slučaju povrede suvereniteta države i ugrožavanja bezbednosti iz vazduha.

DRONOVI KFORA SNIMILI UBICE OLIVERA IVANOVIĆA? Zapisi nestali nema ih u istrazi, KRIJU SE I SATELITSKI SNIMCI!

- Imajući u vidu činjenicu da navedeni dronovi nisu uočeni u neposrednoj blizini vojnih objekata, da imaju vrlo skromne mogućnosti s aspekta izviđanja, te da nemaju mogućnost prenosa ubojitih sredstava, nisu predstavljali opasnost po bezbednost zemlje, iako je svaki slučaj analiziran detaljno, sa svih aspekata. U konkretnom slučaju bezbednost građana i imovine Republike Srbije nisu bili ugroženi - kažu u Ministarstvu odbrane.

Public


Takođe dodaju da u saradnji sa SMATSA, kontrolom letenja Srbije i Crne Gore, neprekidno i pouzdano obavljaju kontrolu i zaštitu suvereniteta vazdušnog prostora Republike Srbije, a za Sputnjik su pojasnili i ko i na osnovu čega procenjuje da li je ugrožena bezbednost države: 

- Posle uočavanja letelice za koju ne postoje podaci o najavi leta, sprovođenja preciznih procedura i provera podataka, nadležno lice u sistemu kontrole i zaštite suvereniteta vazdušnog prostora Republike Srbije, u skladu sa definisanim kriterijumima, dodeljuje letelici status neidentifikovane. To znači da predstavlja potencijalnu opasnost po bezbednost zemlje i prema njoj se postupa po propisanim procedurama - ukazuju u odgovoru.

Svaku pojavu neidentifikovane letelice, kako je pojašnjeno, analiziraju nadležni organi i u skladu sa zaključcima preduzimaju se potrebne mere čiji je cilj sprečavanje bilo kakvog iznenađenja i podizanja nivoa efektivnosti i efikasnosti sistema za kontrolu i zaštitu suvereniteta vazdušnog prostora.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Proba

pre 5 godina

Probaju. Da vide reakciju, pa da idu dalje. Dovoljno je sto nas cimaju i proveravaju kako reagujemo.

zora

pre 5 godina

Ako letilice nisu predstavljale opasnos za drzavu,zasto su bile na tom mestu, i ko ih je poslao?

Rade

pre 5 godina

Alo, bre! Pa to nisu bili obicni dronovi vec Americke bezpilotne letelice Predator koje su usle u nas vazdusni prostor, a to je cista provokacija da bi se oborile a mi okrivljeni i mozda opet bombardovani, i ne pricajte o dronovima citajte sta je vojska rekla.

Alo bre

pre 5 godina

pa obarajte to , sta gledate ? Samo nesto analizirate, uradite nesto. Bananaland

Rade

pre 5 godina

Gde su komentari? Sta je nisam pohvalio Vucica i nema komentara. SRAMOTA!!!

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17