• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs

07.06.2018

08:06

NA POMOLU KONAČNO REŠENJE ZA DUGOVE U "ŠVAJCARCIMA"! Svi predmeti biće rešeni do 1. oktobra!

Društvo

NA POMOLU KONAČNO REŠENJE ZA DUGOVE U "ŠVAJCARCIMA"! Svi predmeti biće rešeni do 1. oktobra!

Podeli vest

Vrhovni kasacioni sud uputiće urgenciju nižim sudovima o predmetima zaduženih u "švajcarcima". Odluka u danu kad su dva dužnika započela štrajk glađu

Na pomolu je konačno rešenje problema zaduženih u švajcarskim francima. Kako je najavljeno iz Vrhovnog kasacionog suda (VKS), svi predmeti u vezi sa kreditima građana zaduženih u francima, koji su primljeni do sada - biće rešeni do 1. oktobra. A Vrhovni kasacioni sud će nižestepenim sudovima uputiti dopis da se ti predmeti smatraju hitnim.

Predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević primio je u sredu predstavnike Udruženja "CHF Srbija", čija su dvojica članova započela čak i štrajk glađu.

- Milojević je rekao predstavnicima Udruženja da će VKS sve predmete u vezi sa kreditima građana zaduženih u švajcarskim francima primljene do današnjeg dana rešiti do 1. oktobra 2018. godine - navodi se u saopštenju ovog suda.

Ne plaši se nasilnika

Tanjug

Guverner NBS Jorgovanka Tabaković je dodala da se šta god ko pričao, ne mogu poništiti činjenice i istina o tome šta je preduzeto.- Ja o ovoj temi više neću odgovarati, a vi ako imate nešto posebno da me pitate, pozovite me u hodnik. Valjda ću znati da vam odovorim na to pitanje, mene nije strah da mi se približite, mada znam da ste nasilnik - poručila je Tabakovićeva Bošku Obradoviću.

Posebno je naglasio da VKS ne može unapred zauzimati pravne stavove, već će odlučivati samo u konkretnim predmetima, što je i u skladu sa evropskim standardima, i dodao da će nižestepenim sudovima uputiti dopis da se ovi predmeti smatraju hitnim.

- Sa posebnom opreznošću, sudovi će poštujući principe savesnosti i poštenja razmatrati tužbe sa predlogom za određivanje privremene mere u pomenutim sporovima - saopštio je VKS. - S obzirom na to da se radi o takozvanim tipskim predmetima, nižestepeni sudovi će iz tih odluka moći da donose zaključke o stavovima Vrhovnog kasacionog suda.

Kako je Novostima rekla Sanja Vujanović, član nadzornog odbora Udruženja "CHF Srbija", pred sudovima je trenutno nekoliko hiljada sporova, u kojima su zaduženi u francima tužili banke.

- Onog trenutka kada banke počnu da gube sporove na sudu, sve će morati da se reši, jer će tada upravo banke tražiti rešenje - navela je Vujanovićeva. - Mi verujemo u ovu državu i verujemo u sudstvo.

Za vreme dok su članovi Udruženja "CHF Srbija" protestovali, a dvojica čak započela i štrajk glađu ispred VKS, u Skupštini Srbije poslanici su se opet dotakli problema zaduženih u "švajcarcima".

Guverner NBS Jorgovanka Tabaković istakla je da je NBS još pre nekoliko godina uputila preporuku bankama kako da se građanima olakša otplata kredita u "švajcarcima". Odgovarajući na kritike Boška Obradovića iz Dveri da jedino Srbija nije rešila to pitanje, Tabakovićeva je podsetila da je u maju 2013. NBS donela dve preporuke bankama - jedna za jednostrano povećanje kamata, a druga za načine kako da se olakša otplata kredita. Podsetila je i da je NBS donela četiri modela na osnovu kojih se olakšava otplata kredita u francima.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dejan

pre 5 godina

To je za sporove koji su u toku,a bice ih sve vise,pored chf korisnika lihvarskih kredita bice i ovih sa euro indeksacijom,pa ce banje same traziti resenje da ne bi placale enormne sudske troskove Srecno svima koji su i koji ce tuziti lihvare

Infos1

pre 5 godina

Finansijska institucija za pomoc * Licni zajam * Profesionalni kredit * Industrijski kredit * Komercijalni kredit * Kredit za pokretanje biznisa * Osobni projektni zajam Hipotekarni kredit Nudimo licne kredite, kredite za konsolidaciju duga, preduzetnicki kapital, komercijalni zajmovi, studentski krediti, stambeni krediti ili "krediti iz bilo kog razloga. E-pošta: infos.kredit700@gmail.com Whatsapp: +33 7 56 81 46 01

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija