• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

07.06.2018

15:58

ŠARČEVIĆ O TRANSFORMACIJI OBRAZOVNOG SISTEMA: Planiramo opremanje 2.000 digitalnih učionica i udžbenik

Društvo

ŠARČEVIĆ O TRANSFORMACIJI OBRAZOVNOG SISTEMA: Planiramo opremanje 2.000 digitalnih učionica i udžbenik

Podeli vest

Ministri prosvete regiona u Beogradu su govorili o digitalnoj transformaciji obrazovnog sistema Zapadnog Balkana

Za novu školsku godinu pripremljena je serija digitalnih udžbenika i materijala, a radi se i na opremanju 2.000 digitalnih učionica, izjavio je danas ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević na regionalnoj konferenciji o digitalnoj transformaciji koju u Beogradu organizuje British Council.

Šarčević je rekao da ministarstvo ima ambiciozne planove za sledeću godinu i kada je reč o budžetu i da planira uvođenje elektronskih dnevnika i analitike u svim školama, za šta je pojedinim zemljama regiona bilo potrebno nekoliko godina.

Namera ministarstva je da učiteljske fakultete podigne na nivo pedagoških i formira određene master programe kako bi, oni kojih ima najviše u sistemu i koji sada predaju samo do četvrtog razreda, mogli da uđu u predmetnu nastavu, rekao je Šarčević i dodao da je nasleđe na tom polju veoma loše i da tu predstoji veliki posao.  

Ministar prosvjete Crne Gore Damir Šehović izjavio je da je ta zemlja u prethodne dve godine krenula u sveobuhvatnu reformu obrazovnog sistema koja podrazumeva reformu svih nivoa obrazovanja. On je istakao da je veoma značajno da se definišu zajednički prioriteti regiona i naprave strateški planovi kako bi se unapredio proces digitalizacije obrazovanja.

Ministar obrazovanja Kantona Sarajevo Elvir Kazazović kaže da problem u obrazovanju predstavlja činjenica da veliki broj nastavnika nema digitalne kompetencije i da je rađeno dosta na edukaciji, kako nastavničkog kadra, tako i učenika. On je dodao da je u Kantonu Sarajevo informatika uvedena od prvog razreda osnovne škole i da su u svim školama uvedene elektronske učionice, a da se ove godine uvode i elektronski dnevnici.

Predstavnici ministarstava prosvete regiona usaglasili su danas preporuke za digitalnu transformaciju obrazovnog sistema koje će koji će biti predstavljene 10. jula na Samitu za Zapadni Balkan u Londonu, u okviru Berlinskog procesa.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija