• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs

08.06.2018

08:36

SKANDALOZAN PREDLOG "ALBANSKOG NACIONALNOG SAVETA"! Hoće da nateraju decu na jugu Srbije DA UČE O HILARI KLINTON!

Društvo

SKANDALOZAN PREDLOG "ALBANSKOG NACIONALNOG SAVETA"! Hoće da nateraju decu na jugu Srbije DA UČE O HILARI KLINTON!

Podeli vest

Za jedno od dela koje treba da čitaju i anliziraju đaci prvog razreda gimnazije u opštinama na jugu Srbije na časovima albanskog jezika "Albanski nacionalni savet" predložio je autobiografiju bivše prve dame SAD Hilari Klinton

Nacionalni prosvetni savet sugerisao je, međutim, da se delo bivše državne sekretarke SAD i senatorke izbaci iz plana i programa i zameni prikladinijim sadržajem.

Predsednik NPS Radivoje Stojković potvrđuje da je o ovome bilo reči na poslednjoj sednici Saveta, te da su se složili da nastavni plan i program u celosti mogu da podrže, ali uz napomenu da bi ovo delo trebalo izbaciti iz njega.

- Predložili smo "Autobiografiju" Branislava Nušića koji je odlična spona između dva naroda. Ta spona može da bude i porodica Skender-bega, kome su brat i otac bili u manastiru Hilandar - kaže on.

MRŽNJU VIŠE NE KRIJU: Albancima u Bujanovcu zasmetala tri prsta i PESMA SRPSKIH MATURANATA!

Da se o nastavnom planu i programu za albanski jezik i književnost diskutovalo na poslednjoj sednici potvrđuje i istoričar Momčilo Pavlović, član NPS koji takođe smatra da Hilari Klinton u ovom trenutku nije tačka koja spaja srpske i albanske učenike. 

- Ona nije ni književnik, niti je etablirani naučnik, niti može stajati pored Štefana Cvajga, Pjera i Marije Kiri. Albanci imaju pravo da predlažu sadržaje koji su bitni za njihov identitet, ali Klintonova nije ilustrativni primer, to je pre propaganda i bespotrebna provokacija - kaže Pavlović. 

Prosvetni savet je svoje sugestije uputio Zavodu za unapređivanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja koji se bavi izradom nastavnih planova i programa, a u ovom slučaju sarađuje sa Nacionalnim savetom koji je zvanični predlagač plana i programa. 

NEVEROVATNA ŽIVOTNA PRIČA DEČAKA SA JUGA NAŠE ZEMLJE: Marko (11) živi u Srbiji, ali u školu mora u Makedoniju

Zlatko Grušanović, direktor Zavoda, objašnjava da Albanski nacionalni savet predlaže listu književnih dela koja će se naći u programu. Sugestije koje je dao NPS Zavod će predočiti Albancima. 

- Ukazaćemo im da autobiografiju Hilari Klinton treba da zamene nekim delom koje će podsticati sprsko-albansko prijateljstvo. Na sednici NPS govorilo se o nizu zajedničkih tema iz istorije i književnosti kao što su npr. Marko Kraljević ili Skender-beg, koji mogu biti spona, a ne linija razdvajanja - objašnjava Grušanović. 

Prosvetni zakoni kažu da manjinski saveti mogu, a ne moraju da prihvate sugestiju Zavoda te da poslednju reč daje ministar koji može da prihvati ili odbije nastavni plan i program, sa Hilari Klinton ili bez nje. 

Ovaj plan i program za prvi razred gimnazije, odnosiće se na učenike gimnazijskih odeljenja u Bujanovcu i Preševu koje je prošle godine upisalo 330 učenika u 11 odeljenja.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
caslav

pre 5 godina

deca i treba da uče o njoj, da znaju kako izgleda zločinac u žeskoj koži....

PITANJE

pre 5 godina

Da li su to deca na "Jugu srbije" ili su to deca u Republici Kosova, koju je njen muž Bil 99g zaštitio pa će deca učit kako i zašto a što srpska deca u Srbij niti nesme da uče a?

jadranin

pre 5 godina

Možda bi bilo bolje o Moniki Levinski!!!!!!

Vlah alija

pre 5 godina

Možda neko od sabranih dela vojislava šešelja je više prikladno

Zlaja

pre 5 godina

Ili od Alije islamsku deklaraciju. To bi ti se vise svidelo!

branko1

pre 5 godina

Dokle da izigravamo budale..U Srbiji se neće veličati bolesnici I idioti tipa Klintenove I ostalih američkih idiota.Nadam se da država ima autoritet da to istera,a ako nema je*eš tu državu

hag

pre 5 godina

Stvarno skandalozno!!!!Pored Draže Mihailovića,ratka Mladića,radovana Karadžića i inih pravoslavnih osudjenih terorista da uče o bivšem predsjedniku USA-a!!!

Dex

pre 5 godina

Treba da nas jase ko stigne, jer smo se kao narod totalno raspali...

Future

pre 5 godina

Jok, će da uče o Putinu ili Slobi, Šešelju i sl. Albancima je više značajna Amerika i sve što je vezano za nju nego Skenderbeg i zato su tamo gde su. Oni su u pravo vreme izabrali pravi stranu i ne odustaju od toga ni po bilo koju cenu. Oni ne žive u demagoškoj i zabludnoj prošlosti več gledaju isključivo napred i uspeh im je zagarantivan.

Branko

pre 5 godina

Samo me zanima u kojoj si proslosti, izgleda kao Hrvati kod " ustasa" ???????sta je za tebe buducnost, droga, prostitucija, trgovina ljudima i oruzjem to je stvarnost na Kosovu!!!!??????

Aleksandar

pre 5 godina

Kada budu Bujanovac I Presevo u sastavu republike Albanije tada neka izucavaju Hilari Klinton. A Vi dragi drzavnici opametite see vec jednom.

Izbori 2024

Ponovo cirkus u Skupštini Srbije, opozicija pokušala da nasrne na Stojana Radenovića, reagovalo obezbeđenje! Ekstremno nevaspitanje i nekultura! Uživo
Izbori 2024

Ponovo cirkus u Skupštini Srbije, opozicija pokušala da nasrne na Stojana Radenovića, reagovalo obezbeđenje! Ekstremno nevaspitanje i nekultura!

U Skupštini Srbije danas se nastavlja rasprava o izboru predsednika parlamenta. Poslanici Skupštine Srbije raspravljali su u ponedeljak o predlogu, koji je obrazlagao šef poslaničke grupe "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Milenko Jovanov, da predsednik Skupštine Srbije bude potpredsednica SNS Ana Brnabić. Taj predlog podržale su Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije, Savez vojvođanskih Mađara, Jedinstvena Srbija, Pokret ujedinjenih penzionera Srbije, dok su se protiv izjasnile Srbija protiv nasilja, Nova Demokratska stranka Srbije, Mi glas iz naroda dr Branislav Nestorović i Mi glas iz naroda.

19.03.2024

09:59

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija