• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: K. P.

09.06.2018

10:57

KO PREŽIVI OVO LUDO VREME, PRIČAĆE! Juče tropskih +35 DANAS POTOP!

Društvo

KO PREŽIVI OVO LUDO VREME, PRIČAĆE! Juče tropskih +35 DANAS POTOP!

Podeli vest

Posle najtoplijeg dana u godini, za danas se prognozira kiša širom Srbije, uz olujni vetar i nevreme. RHMZ za celu zemlju izdao narandžasti meteo-alarm, jer će se za samo nekoliko sati sručiti 20 litara kiše po kvadratnom metru

Samo dan posle jučerašnjih tropskih 35 stepeni, danas će nad celom Srbijom besneti opasna oluja, praćena nepogodama, gradom i jakom kišom, upozoravaju meteorolozi! Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je upozorenje i narandžasti meteo-alarm za sve krajeve naše zemlje, jer će za jako kratko vreme pasti više od 20 litara kiše po metru kvadratnom.

Loše vreme zadržaće se i u nedelju, ali samo do podneva

Oluja preti celoj zemlji

Nevreme neće zaobići ama baš nijedan deo Srbije

Nedeljko Todorović, RHMZ

kada oluja polako počinje da jenjava. Već od početka naredne sedmice vraćaju se tropski dani sa temperaturama i do 35 stepeni.

Pad temperature

Meteorolog RHMZ-a Nedeljko Todorović kaže da je zbog opasnog vremena, obilnih pljuskova i grmljavina danas tokom celog dana na snazi "narandžasto" upozorenje.

- Danas će biti osetno svežije, maksimalna dnevna temperatura biće u proseku tek 27 stepeni, što je za pet do osam stepeni manje nego prethodnih nekoliko dana. Na snazi je narandžasti meteo-alarm, a nevreme neće zaobići ama baš nijedan deo Srbije! Tokom dana pašće ogromne količine kiše, lokalno preko 20 litara po metru kvadratnom. U nekim delovima naše zemlje pašće i više od toga, čak i do 40 litara - priča Todorović.

Meteorolog "Weather2Umbrella" Đorđe Đurić napominje da je najopasnije to što će tolika kiša pasti za jako kratko vreme.

Čuvajte se groma, odrona, klizišta

Kako kažu u RHMZ-u, tokom jakog nevremena postoji opasnost od udara groma, a obilne padavine mogu izazvati veliku materijalnu štetu.

- Intenzivni pljuskovi, bujice i jaki udari vetra mogu napraviti značajnu štetu na imovini, ali i usloviti pojavu odrona i klizišta. Postoji rizik i od udara groma, zbog čega može doći do prekida električne energije. Mogući su kvarovi u radu svih uređaja koji koriste električnu energiju, kao i problemi u telekomunikacijama. Zbog nepovoljne biometeorološke situacije savetuje se oprez svim učesnicima u saobraćaju - upozoravaju u RHMZ-u.

- Zbog obilnih padavina može doći do zapušavanja odvodnih sistema. Ta izlivanja mogu izazvati kolapse na ulicama. Opasnost vreba i od jakih oluja sa grmljavinama i grada koji su prognozirani za danas, a najugroženija su poljoprivredna gazdinstva jer ovakve vremenske nepogode mogu biti pogubne po voće i naneti ozbiljnu materijalnu štetu - ističe Đurić.

Biće opet vrelo

Naš sagovornik dodaje da nas i sutra tokom jutra očekuju pljuskovi, ali i da će kiša stati oko podneva.

- U nedelju sve do podneva zadržaće se ovakvo vreme, sa čestim pljuskovima, grmljavinom i gradom, kada dolazi do razvedravanja. Tokom ostatka dana, vreme će biti idealno za uživanje, jer će maksimalna temperatura biti prijatnih 28 stepeni, bez kiše i sa puno sunca. Već početkom sledeće sedmice vraćaju se tropski dani, a najtoplije će biti u utorak kada se očekuje vrelih 35 stepeni - kaže Đurić.

RHMZ

Najteže meteoropatama i hroničnim bolesnicima

Doktorka opšte prakse Nevenka Dimitrijević kaže da promenljivo i sparno vreme loše utiče na sve ljude, ali najviše će naškoditi hroničnim bolesnicima i meteoropatama.

- Promene vremena na svojoj koži kao i uvek najviše će osetiti hronični bolesnici, kod kojih će tegobe biti pojačane, pa je neophodno da se strogo pridržavaju saveta lekara, kao i da se obavezno obrate lekaru ako se ne osećaju dobro. Takođe, kod meteoropata mogu se javiti problemi sa snom, glavobolje i promenljivo raspoloženje - savetuje Dimitrijevićeva.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija