• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

11.06.2018

15:39

(TABELA) SRBIJA IMA NAJJEFTINIJU STRUJU U EVROPI! Po kilovatu plaćamo DUPLO MANJE u odnosu na ostale zemlje!

Društvo

(TABELA) SRBIJA IMA NAJJEFTINIJU STRUJU U EVROPI! Po kilovatu plaćamo DUPLO MANJE u odnosu na ostale zemlje!

Podeli vest

Srbija ima najnižu cenu električne energije u Evropi i opet nismo zadovoljni, a ne samo što je jeftinija u poređenju sa razvijenim evropskim državama, već je njena cena najpovoljnija i u odnosu na sve zemlje regiona

Kada je reč o poskupljenju benzina na svetskom nivou, pojedini Srbi prvi istrče na ulice na dignu svoj glas protiv, a to što imamo struju najjeftiniju u Evropi nikom ništa, to se, valjda, podrazumeva.

Niko od njih ne kaže da kilovat struje u Srbiji košta 6,64 centi, i da smo ubedljivo najpovoljniji! Nakon nas najjeftiju struju imaju Makedonci - 8,20 centi. U odnosu na Albaniju i BiH imamo jeftiniju struju 20 odsto, 30 odsto u odnosu na Crnu Goru i čak 50 odsto jeftiniju nego u Hrvatskoj!

Cene struje po kilovatu u Evropiinformer.rs

Cene struje po kilovatu u Evropi

Domaćinstva u Srbiji pet puta jeftinije plaćaju struju od Danaca i Nemaca, tri puta manje od Engleza i četiri puta manje od Italijana i Belgijanaca i duplo manje u odnosu na skoro sve zemlje Evrope!

Zbog niske cene struje, potrošnja u Srbiji u odnosu na Evropu je višestruka, budući da oko 2,5 miliona domaćinstava u Srbiji potroši gotovo pet puta više električne energije od evropskog proseka.

(VIDEO) VUČIĆ O "BENZINSKIM" PROTESTIMA: MAJKO BOŽIJA KAKVI LAŽOVI, kažu da protestvuju zbog cene goriva, a HOĆE DA RUŠE VLAST!

Srbi ne bi bili Srbi da su nekad nečim zadovoljni, nego po običaju negoduju tvrdeći da nije tačno da je struja u Srbiji toliko jeftina, ako se uzme u obzir prosek srpske plate.  

U svojim tvrdnjama navode da se naša zemlja ne može porediti sa zemljama EU i regiona gde je standard neuporedivo bolji, a zanemaruju činjenicu da je električna energija kod nas jeftinija čak i od zemalja koje imaju nižu prosečnu platu. Recimo u Makedoniji je prosečna plata 375 evra, a struja za 20 odsto skuplja!

Prosečna neto zarada u Srbiji u januaru iznosila je oko 422 evra. U Hrvatskoj su veća primanja, ali je struja duplo skuplja! Istovremeno, prosečna plata u BiH je 439, Albaniji 427, u Bugarskoj 402 evra i svi oni imaju znatno višu cenu struje od Srbije.

Prosečan račun za struju u Srbiji iznosi 3.500 dinara.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Idn

pre 5 godina

Kada podelite racun sa kilovatima kilovati izlazi mnogo skuplje posebno sto niko ziv ne zna kako se racuna.

Bisa

pre 5 godina

Ali zato imamo 10 puta manje plate, pa onda izađe da struju plaćamo 5 puta skuplje nego ostali.

1man

pre 5 godina

Imamo jeftinu struju, ali imamo i ogromne akcize na gorivo, mnogo vise nego u regionu. Imamo struje za izvoz, jer lezimo na uglju cija eksploatacija je jeftinija i prljavija. Obzirom da drugi cesto kupuju struju za ciju peoizvodnju koriste skupe energente, nije ni cudo sto je skuplja. Neka cena struje raste sa standardom i neka racun za prosecnu cetvoroclanu porodicu i dalje bude u proseku 6000din, sto je 1/5 prosecne radnicke plate. A vase drzavne proseke od 420-450eura, radnik u Srbiji nece da vidi, jer u ovoj zemlji mora neko nesto i da proizvodi, a kod nas se najbise placaju radnici koji ne proizvode nista. Neko citav dan bere maline za 2500dinara, dok mu oci ne iskoce, a neki sede u klimatizovanim kancelarijama i cekaju ovog sto gori na suncu da mu plati racun za struju. E kada ode u penziju taj sto sedi ispod klime i broji pare, dobice 50.000dinara, a ovaj sto bere maline, pwnziju nece da vidi, jer on mora 48sati da bere, da bi zaradio za doprinose koje ovaj ispod klime dobija od EPS-a.... E sada da li je realno ovom sto bere maline povecati cenu struje da bi ovaj sto sedi ispod klime sutra dobio 55.000din penzije i 30dana godisnjeg odmora.

ivanjevtic

pre 5 godina

NIJE TACNO DA JE STRUJA NAJEVTINIJA U SRBIJI NA JEDNOM OD MOMOJIH BROJILA TROSIM 6 KILOVATA STRUJE A RACUN ZA STRUJU JE OKO 800.DINARA PA KAD TO PODLIM ISPADA DA JE KILOVAT 133 dinara Dali je to najskuplja strujA ili najevtinija???

Marko

pre 5 godina

Zato smo i glasali ovu vlast da bi imali sve najjeftinije...a ne da bi nam skudali kozu sa ledja...

vojska spasa

pre 5 godina

I ono akcize na struju, srpski brand, to svi zaboravljate tako da nije bas 6.64 nego je oko 8.80, a glasac sam sns-a, cisto da se zna. I mislim da imamo najveci udeo akciza u gorivu 55% cene litra uzima drzava. Sto je dobro u državi dobro je, sto nije jednostavno nije, a ovo nije.

Okvals

pre 5 godina

Potpuno se slažem da je kod nas najjeftinija struja. Ali je državno oporezivanje očajno veliko. Izmišljene stavke. Primer: Kad neporošite ništa “0”, platiće te nešto manje od 1000 din. A o izmišljene tarife da ne govorimo. Plava, zelena, crvena, drvena prva, druga, aktivna, reaktivne, maksigraf (za preduzeća), itd.

Dani

pre 5 godina

A akciza kolika je neko ko stedi placa manje u odnosu na odmrzavanje kolika je

petarr

pre 5 godina

Imam predlog za Vladu RS, smanjite cenu goriva odmah i neka se kaze da je to zbog protesta, a inda dignite cenu struje i svega ostalo naevropski nivo i opet objavite da je na protestima trazeno da budu cene kao u evropi

Banderaš

pre 5 godina

Tačno je da je cena struje najjeftinija ALI način na koji se obračunava nas stavlja da je u regionu NAJSKUPLJA

Mare

pre 5 godina

Ali 'preporodni DS otporasi ' su obecali da ce od 2000 da bude med i mleko.Evo i sada kao i 2000 te prave haos na ulicama? Jel su neki senilni ili su prodali dusu djavolu. Ne podrzavajte one koji su dozvolili da cene benzina od 2000 te budu ovolike ,sve su unistili.Treba kao narod da ih osudimo a ne da manipulisu sa nekolicinom idalje.

Bojan

pre 5 godina

autor teksta nije imao matematiku u skoli pa je malo zalutao a svaka cast na hrabrosti da se ovako nesto objavi

sinisa

pre 5 godina

A li Srbija gospodo ima najmanje plate i penzije u evropi pa i sire.Ako je za nekog penzija od 100e penzija onda trebamo se stvarno ponositi kako takvi ljudi zive.Ja se stidim da izgovorim cifru takve penzije.

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija