• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

12.06.2018

14:57

BRNABIĆ: Cilj je da se srpska privreda zasniva na ekonomiji znanja

Društvo

BRNABIĆ: Cilj je da se srpska privreda zasniva na ekonomiji znanja

Podeli vest

Na inicijativu premijerke Ane Brnabić danas je u Naučno tehnološkom parku u Beogradu održan prvi u nizu sastanaka predstavnika privrede i domaćih velikih kompanija, s jedne i startap i inovacionih firmi koje se bave razvojem hardvera i opreme s druge strane

Na sastanku su razmotreni načini saradnje s ciljem masovnije proizvodnje rešenja koje startap i inovacione kompanije razvijaju i podrške u nalaženju tržišta. Predsednica vlade je od predstavnika privrede čula na koji način država može da pomogne razvoj proizvodnih kapaciteta startap kompanija, kao i da se mlade startap kompanije povežu sa velikim privrednicima, kako bi zajedno napravile svojevrstan ekosistem koji podržava inovacije u Srbiji. 
Predsednica Brnabić je istakla da je njena misija da podrži domaće privrednike i mlade talentovane ljude da u svojoj zemlji kreiraju novu vrednost i svoje inovacije plasiraju na svetsko tržište.

Ana Brnabić u Naučno tehnološkom parku Tanjug

Ana Brnabić u Naučno tehnološkom parku

- Naš cilj je da se srpska privreda zasniva na ekonomiji znanja, novim tehnologijama i kreativnim industrijama koje omogućavaju dobro plaćena zanimanja i dugoročno održiv ekonomski rast. Vlada ovo ne može sama, potrebno nam je povezivanje privrede i inovatora - istakla je premijerka prilikom posete NTP Beograd.

Ana Brnabić u Naučno tehnološkom parku Tanjug

Ana Brnabić u Naučno tehnološkom parku

Brnabić je naglasila da su inovacije i IKT sektor jedan od glavnih nosilaca privrednog rasta Srbije sa 20 odsto godišnje, dok je udeo IKT sektora u BDP-u oko pet odsto. Kako bi se taj učinak dodatno povećao, država modernizuje i reformiše obrazovni sistem u skladu sa zahtevima četvrte industrijske revolucije.

Brnabić je podsetila da Vlada Srbije snažno podržava rad naučno-tehnoloških parkova i da, pored podrške NTP Beograd, gradi i novi NTP u Novom Sadu, a da bi u avgustu ove godine trebalo da počne izgradnja i NTP u Nišu. 

Ana Brnabić u Naučno tehnološkom parku Tanjug

Ana Brnabić u Naučno tehnološkom parku

Vlada Srbije, uz podršku Evropske investicione banke (EIB), ulaže više od 60 miliona evra u infrastrukturne projekte koji će podržati razvoj inovacija i preduzetništva.U Naučno-tehnološkom parku Beograd, posluje oko 60 visokotehnoloških satartap kompanija u kojima radi više od 500 inženjera koji svoje znanje, ideje i kreativnost pretvaraju u nove tehnološke proizvode i usluge iz oblasti medicine, poljoprivrede, industrije, finansija. 

Kompanije koje posluju u NTP Beograd prošle godine ostvarile su izvoz veći od 10 miliona evra.

Ana Brnabić u Naučno tehnološkom parku Tanjug

Ana Brnabić u Naučno tehnološkom parku

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Privredne komore Srbije, Razvojne agencije Srbije, NALED-a, kao i predstavnici kompanija Telekom, Komtrejd, Mikroelektronika, Moji brendovi, Roming solušns, Polihedra i drugi. 

Među kompanijama koje razvijaju hardverska rešenja za proizvodnju, a koje je Brnabić obišla, nalazi se i PirateArt, koja se bavi izradom maski za protetska pomagala tehnologijom 3D štampe, prilagođenih individualnim potrebama svakog kupca, kao i Urbi Go koji je napravio pametnu baštu koja stanovnicima gradova omogućava da uz pomoć mobilne aplikacije tokom cele godine gaje biljke ili začine u svom stanu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
slađa

pre 5 godina

Podrška ljudima sa idejom. Kočničari su oni koji ne žele da se potrude i daju svoj doprinos zajednici. Bez ideja, tehnologije i konkretnog rada ne možemo uhvatiti korak sa svetom. Zato je entuzijazam Ane Brnabić bitan i za infrastrukturu.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija