• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

12.06.2018

15:21

DOBRE VESTI ZA RODITELJE: Od 1. jula počinje isplata finasijske podrške, ZA PRVO DETE 100.000 DINARA

Društvo

DOBRE VESTI ZA RODITELJE: Od 1. jula počinje isplata finasijske podrške, ZA PRVO DETE 100.000 DINARA

Podeli vest

Finansijska podrška porodicama za rođenje drugog, trećeg i četvrtog deteta počeće da se primenjuje od 1. jula, a cilj joj je da se ublaži ekonomska cena podizanja deteta, izjavila je danas ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Ðukić Dejanović

Ona je naglasila da je državi važan standard svakod deteta i da će roditelji koji dobiju drugo dete ubuduće dobijati 10.000 dinara mesečno dve godine, dok će za treće i četvrto dete dobijati po 12.000 dinara, odnosno 18.000 dinara narednih deset godina.

Odredba se odnosi na svu decu koja su rođena od 25. decembra prošle godine, dok će za svako prvo detete rođeno od 1. jula roditelji dobijati jednokratnu pomoć od 100.000 dinara.

Slavica Ðukić DejanovićTanjug

Slavica Ðukić Dejanović

- Mame koje u bliskom vremenskom intervalu rode treće i četvrto dete primaće mesečno po 30.000 dinara. To nije zamena za majčinu platu, već su to sredstva za bolji standard deteta - rekla je Ðukić Dejanović za Tanjug.

Osim finansijske podrške porodicama sa decom koje uvodi država, ministarstvo koje vodi Dejanović opredelilo je ove godine 500 miliona dinara lokalnim samoupravama za podsticaj rađanja, dok je prošle godine za te namene utrošeno 130 miliona dinara.Ona očekuje da će učešće lokalnih samouprava ove godine biti značajno veće i da će neuporedivo veći broj opština dobiti sredstva za podsticanje rađanja.

LEPE VESTI ZA SVE PAROVE KOJI IDU NA VANTELESNU: Od 15. juna zamrzavanje embriona o trošku države

Konkurs za projekte lokalnih samouprava traje do četvrtka - 14. juna, a Ðukić Dejanović još jednom je pozvala lokalne samouprave da konkurišu za opredeljena sredstva.

Slavica Ðukić DejanovićTanjug

Slavica Ðukić Dejanović

Finansijska podrška porodicama sa decom jeste važna ali nije presudna za veći broj mališana, te Ðukić Dejanović podseća da je veoma važno usklađivanje rada i roditeljstva, a da tu značajnu ulogu imaju kompanije.

Privredna komora Srbije ustanovila je nagradu "prijatelj porodice" koja će početi da se dodeljuje krajem godine kompanijama koje imaju usklađen rad i roditeljstvo. Dejanović kaže da je to prvi korak ka sertifikaciji kompanija.

 - Prijatelji porodice kao nagrada treba da bude prvi korak ka sertifikaciji kompanija. Planirali smo da sertifikaciju kompanija uvedemo od naredne godine - pojasnila je Ðukić Dejanović.Kao primer dobre prakse navela je Italiju gde kompanije koje imaju sertifikate da su prijatelji porodice imaju brojne povlastice kod države.

- Recimo, u javnim nabavkama firme koje imaju sertifikat da su prijatelji porodice su u prednosti u odnosu na one koji to nemaju, tako da su kompanije motivisane da vode računa o najbitnijoj stvari na svetu - deci - zaključila je Dejanović.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mile lala

pre 5 godina

A sad sto pre da se razmotri na koji nacin se moze preko Srpske pravoslavne crkve i uz njenu svestranu pomoc obezbediti minimalna plata za svaku majku koja ima cetvoro zive dece.

Stojan

pre 5 godina

Mozda bi trebalo duze da se placa tj. duzi period, bar dok dete ne zavrsi srednje skolovanje. Ali mozda sa rastom ekonomije dodje i do toga. Ipak, bilo koja pomoc roditeljima ce dobrodoci.

Bojan

pre 5 godina

Nepravda!Zasto su promenili datum pa vazi od 25 decembra?Dobio sam trece dete 17 decembra i za njega nevazi ovaj zakon zbog 8 dana?Sta je ono gore od druge dece?Kao da nije rodjeno u ovoj drzavi pa za njega nevazi isti zakon.

Izbori 2024

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija