• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: J. M.

12.06.2018

19:25

MINISTAR PROSVETE ŠARČEVIĆ UVODI RED: Direktori će dežurati na maturskom i HVATATI PREPISIVAČE!

Društvo

MINISTAR PROSVETE ŠARČEVIĆ UVODI RED: Direktori će dežurati na maturskom i HVATATI PREPISIVAČE!

Podeli vest

Direktori pojedinih osnovnih škola u Srbiji moraće da dežuraju na predstojećem maturskom ispitu i da hvataju učenike koji budu prepisivali na testovima, ali i nastavnike koji pomažu đacima, najavljuje za Informer ministar prosvete Mladen Šarčević

Prema njegovim rečima, ovo pravilo biće uvedeno najpre u školama na jugu Srbije u kojima je prošle godine bilo varanja na završnom testu. Ministar je zapretio da će smeniti svakog direktora koji ne bude sprečio malverzacije na maturskom ispitu.

Šta učenici smeju
da unesu na test:

* grafitnu olovku
* hemijsku olovku
* gumicu
* lenjir
* šestar

Izbeći skandal

Šarčević kaže da se ove mere uvode da se ne bi ponovio skandal od prošle godine, kada je otkriveno da su učenici u školama Raškog i Pčinjskog okruga zbog prepisivanja imali daleko veći broj bodova od svojih vršnjaka iz drugih krajeva Srbije.

- Da bismo sprečili prepisivanje na završnom ispitu, kao što se desilo prošlog leta, ovog puta ćemo tražiti od direktora da lično nadgledaju polaganje testova. Njihov zadatak biće da kontrolišu da li varaju đaci, ali i da li nastavnici pomažu učenicima oko rešavanja testova. Pa da vidimo hoće li onda biti malverzacija. A ukoliko na testovima budu prijavljene i najmanje prevare, škole i njihovi direktori snosiće ozbiljne posledice - najavio je ministar Šarčević i pojasnio kako će se ovo novo pravilo sprovoditi:

KO NE STANE NA PEŠAČKOM, PLAĆA I DO 120.000 DINARA! Oštre kazne za vozače koji ugrožavaju bezbednost pešaka!

- Direktori škola sa juga Srbije, iz Vranja, Leskovca i Novog Pazara, gde se prošle godine najviše varalo, imaće obavezu da lično nagledaju maturske ispite. Osim toga, ideja je da nasumično izaberemo deset odsto škola u Srbiji u kojima će direktori takođe prisustvovati rešavanju testova. Pa ako se to pokaže kao dobro rešenje i ukoliko bude manje varanja i prepisivanja, takvu praksu uvešćemo svuda od sledeće godine.

Veća odgovornost

Da će nove rigoroznije mere zasigurno smanjiti prepisivanje i varanje na maloj maturi, saglasan je i predsednik Foruma srednjih stručnih škola Beograda Milorad Antić.

LJUDI PADAJU U NESVEST NA ULICI! Zbog velike vrućine povećan broj intervencija Hitne pomoći!

Tanjug/informer

Ozbiljna procedura

Na pitanje kako će se ove godine štampati i čuvati testovi, ministar Šarčević odgovara:
- Testovi za polaganje završnog ispita biće pripremljeni, štampani, čuvani i distribuirani po proceduri koja osigurava potpunu bezbednost i tajnost podataka. U škole će ih dopremati posebnim vozilima, poštovaće se način podele testova učenicima i predviđena satnica.

- Nove rigorozne mere koje je uveo ministar nateraće učenike da se zapitaju žele li uopšte da rizikuju svoju diplomu o završenoj osnovnoj školi, a nastavnike da li hoće da dovedu u pitanje radno mesto i platu zarad varanja na testovima. Zato očekujem da ove godine bude mnogo bolja i jača kontrola, da se ispoštuju sva pravila i da sam kvalitet urađenih testova bude mnogo realniji - kaže Antić i dodaje:

- Osim navedenih mera, nije loše ni da dežurni nastavnici menjaju gradove, kako bi njihov odnos prema radu i rezultatu učenika bio što neutralniji. Osim toga bitno je i da učenici ne dođu na maturu sa ciljem da prepišu, već da pažljivo čitaju pitanja i zadatke, i da im osim olovke, hemijske, gumice, lenjira i šestara ne padne na pamet ništa drugo da unesu u učionicu.

Uskoro i kamere na polaganju

Ministar Mladen Šarčević ističe i da će od sledeće godine ministarstvo raditi na tome da kamere beleže svaki detalj polaganja male mature.
- Nakon dogovora sa poverenikom za informacije od javnog značaja Rodoljubom Šabićem, gledaćemo da digitalizujemo sve škole, i da polaganje prijemnog ispita za osnovce snimamo kamerama. One bi bile ugrađene na plafonima učionica i ne bi prikazivale lica dece - ističe ministar.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala iz Banata

pre 5 godina

Директоре за... - ШКОЛСКЕ ПОЛИЦАЈЦЕ....!!

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija