• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

12.06.2018

19:34

NOVA KOLUMNA VESELINA JEVROSIMOVIĆA! IT UGAO: Doktore, prepišite mi aplikaciju!

Društvo

NOVA KOLUMNA VESELINA JEVROSIMOVIĆA! IT UGAO: Doktore, prepišite mi aplikaciju!

Podeli vest

Nedavno sam čuo zanimljivu tezu da je obezbeđivanje adekvatne zdravstvene zaštite jedan od najkompleksnijih i najambicioznijih poduhvata ljudskog roda 

Do sada je prepoznato više od šezdeset hiljada različitih dijagnoza, otkriveno šest hiljada lekova i ustanovljeno četiri hiljade medicinskih i hirurških zahvata, procedura i tehnika za lečenje tih dijagnoza. Sad to sve "samo" treba primeniti na svaku od sedam i po milijardi osoba da bismo bili sigurni da je čovečanstvo zdravo.

Povezani pametni uređaji mogu da imaju direktnu komunikaciju sa lekarima

U realnosti, postoje brojne prepreke. Od toga da ljudi ne obraćaju pažnju na rane simptome i ne javljaju se lekarima na vreme, preko činjenice da sve manje brinemo o prevenciji i zdravom životu, do surove istine da mnogi ne mogu da priušte adekvatno lečenje. Tu dolazimo do tehnologije kao mogućeg rešenja za neke od navedenih problema. 

Nebrojeno sam puta pisao o takozvanoj "nosivoj" tehnologiji, novim pametnim uređajima sposobnim da prate sve osnovne parametre zdravstvenog stanja korisnika i da pravovremeno upozore na moguće probleme. Još i više - ovako prikupljeni podaci mogu da se centralno pohranjuju radi statističke obrade i mnogo boljeg uvida u efekte pojedinih terapija, kretanje epidemija i aktivnost virusa. 

Povezani pametni uređaji mogu da imaju i direktnu komunikaciju sa lekarima, koji onda mogu da reaguju bez potrebe za prijemom pacijenta u zdravstvenu ustanovu. U nekim slučajevima moguće je čak i korišćenje namenskih specifičnih mobilnih aplikacija. Ovakve aplikacije ne bi trebalo da budu dostupne široj publici, pa se može desiti da u budućnosti i bukvalno imamo softverska rešenja koja se izdaju na recept.

Ceo koncept se zasniva na prikupljanju i obradi velikih količina podataka u realnom vremenu. Ovo je u prošlosti bilo praktično nemoguće, ali nove tehnologije otvaraju vrata za pregršt mogućnosti i rešenja. 

Zbog toga se često koristi naziv "zdravstvena zaštita vođena podacima" (eng. data drivenhealthcare). Verujem da ćemo u skoroj budućnosti biti svedoci prave revolucije u zdravstvu i da će nemoguća misija lečenja svih kojima je pomoć potrebna biti ostvarena.





Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija