• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: S. Kostić

13.06.2018

13:42

(FOTO) NEOBIČAN SUSRET policajaca i dece iz romskih naselja u Novom Sadu

Društvo

(FOTO) NEOBIČAN SUSRET policajaca i dece iz romskih naselja u Novom Sadu

Podeli vest

Predstavnici Strukovnog udruženja policije "dr Rudolf Arčibald Rajs" i Ekumenske-humanitarne organizacije,  sa sedištem u Novom Sadu, družili su se s decom iz novosadskih romskih naselja, a povodom Međunarodnog dana borbe protiv dečjeg rada

Osnovni cilj ovog neobičnog druženja je da predstavnici navedenih udruženja pokušaju da vreme koje deca provode radeći razne poslove neprimerene njihovom uzrastu ili "rade" na ulici, preusmere na druge aktivnosti, koje će doprineti boljem i lepšem psiho-fizičkom razvoju svakog takvog deteta. 

Boban Pavlović i Mladen Jalić, predstavnici Strukovnog udruženja policije, i Tijana Vidović, predstavnica Ekumenske humanitarne organizacije, sa mladim Romima su razgovarali o policiji, o tome šta policija radi, kada se obratiti za pomoć policajcima i kako da prepoznaju i izbegnu bezbednosne rizike u određenim situacijama.

- Svi smo svedoci čestih pojava dece koja idu na njivu u nadnicu, prose na ulicama, ispred marketa, sakupljaju sekundarne sirovine iz kontejnera, kanti i sa deponija. U takvim i sličnim situacijama upravo ta deca su najizloženija raznoraznim rizicima da postanu žrtve svih oblika nasilja i da dođe do povrede ili ugrožavanja njihovih prava i sloboda -  kaže za Informer Nenad Ljubišić, predsednik Strukovnog udruženja policije i dodaje da, prema podacima UNICEF-a, u Srbiji je 10 odsto dece starosti od 5 do 17 godina uključeno u aktivnosti koje se kvalifikuju kao dečji radi koje po svojoj prirodi  štete dobrobiti deteta, eksploatišu ga i onemogućavaju u obrazovanju i celokupnom razvoju. 

S. Kostić

On ističe da većina dece koja obavljaju takve poslove ne ide u školu i ima viška slobodnog vremena u odnosu na drugu decu. U tim situacijama,  potrebno je da se njihova pažnja usmeri na nešto što neće štetiti njihovom zdravlju i razvoju, što će omogućiti potpunu integraciju u društvo i stvoriti jednake uslove za ostvarivanje prava.

Ljubišić ističe i da su u razgovoru sa mladim Romima zajedno došli do zaključka  da svi, kao zajednica, treba da doprinesemo što bezbednijem okruženju i da se svako od nas oseti ravnopravnim građaninom Repubike Srbije.

- Na kraju, da bi se mladi učesnici malo opustili, druženje smo završili u bioskopu uz najnoviju filmsku projekciju - kaže Ljubišić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala iz Banata

pre 5 godina

**Беш таку "социјалу" ... - кад треба полиција да је решава...?!

Vladeta

pre 5 godina

A šta da rade deca kad ne smeju ništa da rade?

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija