• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

15.06.2018

11:34

PAUNOVIĆ: Prepoznajmo i sprečimo nasilje nad starijima

Društvo

PAUNOVIĆ: Prepoznajmo i sprečimo nasilje nad starijima

Podeli vest

Mnoge starije žene su godinama živele u nasilju i zloupotrebi, a učinioci nasilja najčešće su bili supružnici, deca i ostali članovi porodice. Tek od skoro stavovi o nasilju nad starijima počeli su da se menjaju, istakla je direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad starima. 

Na osnovu dostupnih informacija, do maja 2018. godine u porodičnom nasilju ubijeno je 9 starijih žena i to je podatak koji nas obavezuje da još posvećenije radimo na suzbijanju nasilja nad starijima, navela je Paunović i podsetila da je u 2017. godini među 28 ubijenih žena bilo 9 žena starijih od 60 godina. 

Važno je usmeriti pažnju na probleme i potrebe starijih osoba i to, pored ostalog, podrazumeva da se paralelno sa otklanjanjem uzroka nasilja radi na poboljšanju efikasnosti u radu institucija nadležnih za pružanje zaštite, pomoći i podrške, ocenila je Paunović. 

Kancelarija za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije u saradnji sa nevladinom organizacijom Amity i u ovoj godini nastavlja kampanju zaustavljanja nasilja nad starijim ženama, kroz realizaciju projekta "Prepoznajmo nasilje nad starijim ženama i sprečimo ga", podržanog od strane Kancelarije za ljudska i manjinska prava, u okviru Programa "Sprovođenje antidiskriminacionih politika u Republici Srbiji za 2018. godinu".

Projekat se realizuje u saradnji sa Udruženjem žena "Femina" iz Smederevske Palanke i Udruženjem penzionera grada Požarevca, na 14 opština Podunavskog i Braničevskog okruga i grada Beograda: Smederevo, Smederevska Palanka Velika Plana, Požarevac, Veliko Gradište, Golubac, Malo Crniće, Žabari, Petrovac na Mlavi, Kučevo, Žagubica, Mladenovac, Barajevo i Sopot.

Paunović je istakla da je osnovni cilj projekta doprinos stvaranju bezbednog okruženja za starije žene, unapređenje stepena tolerancije prema njima i suzbijanje akata zlostavljanja, zanemarivanja i nasilja nad njima. 

U kalendaru Ujedinjenih nacija odlučeno je da 15. jun bude označen kao Dan borbe protiv nasilja nad starijim osobama a Srbija, kao i druge zemlje članice Ujedinjenih nacija, obeležava ovaj datum. 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala iz Banata

pre 5 godina

Насиље, као и сваки облик КРИМИНАЛА, спречава само: ВИСОК СТАНДАРД и ЗАПОШЉАВАЊЕ...САМО ТО....!? Које државе имају најнижи степен криминала и насиља...? Оне које имају - НАЈНИЖУ СТОПУ НЕЗАПОСЛЕНОСТИ својих грађана...!! Полиција и које-какви апели - то сузбијају....АЛИ ФУНДАМЕНТАЛНО РЕШАВАЊЕ везано је за запошљавање и ВИСОК стандард грађана...Док се то не реши ( а неће скоро!) имаћемо и криминалитет и насиље стално у... - ПОРАСТУ...!! То је законитост... Ко схвати - има шансу и нешто да учини...Ко не схвати ово...Баљезга као и сваки докон политичар...

Izbori 2024

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija