• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs

18.06.2018

09:41

NA POMOLU REŠAVANJE AFERE NESTALIH SRPSKIH BEBA?! Specijalna jedinica policije rešavaće SLUČAJ PO SLUČAJ!

Društvo

NA POMOLU REŠAVANJE AFERE NESTALIH SRPSKIH BEBA?! Specijalna jedinica policije rešavaće SLUČAJ PO SLUČAJ!

Podeli vest

Mešovita komisija koja će se baviti slučajevima beba za koje roditelji sumnjaju da su po rođenju nestale iz porodilišta zvanično je startovala sa radom prošle nedelje, a 9. jula usvojiće poslovnik o radu

Član Komisije koju čine predstavnici države i roditelja i predsednik Udruženja za istinu i pravdu o bebama Radiša Pavlović izjavio je da će prvo biti formirana baza podataka svih roditelja i dece za koju se sumnja da su nestala.

- Insistiramo da se u ovoj bazi prikupi sva dokumentacija koju roditelji imaju i sve prijave koje su do sada podnošene organima gonjenja. Biće formirano pet centara preko kojih će raditi komisija na terenu i to u Novom Sadu, Nišu, Beogradu, Kragujevcu i Kruševcu iz kog je sve i krenulo - kaže Pavlović.

KOMISIJA ZA NESTALE BEBE ODRŽALA PRVI SASTANAK: To je organizovani kriminal, VLADA RADI NA REŠAVANJU SLUČAJEVA!

Tu će se, kako se očekuje, naći i podaci iz izveštaja Anketnog odbora Skupštine, koji se ovim pitanjem bavio 2005. i 2006, odnosno dve radne grupe koje su postojale između 2006. i 2010. godine.

- Kad svi podaci budu sumirani, Komisija će u saradnji sa specijalnom jedinicom MUP-a otvarati slučaj po slučaj. Svi dokazi do kojih se dođe o eventualnim krivičnim delima biće prosleđeni Tužilaštvu za organizovani kriminal - kaže Pavlović.

Bebe prodavane i poklanjane?

Shutterstock

Oko šest hiljada porodica u Srbiji sumnja da su njihova novorođenčad proglašena mrtvim, a zatim prodavana ili poklanjana ljudima sa političkim vezama.Najstariji slučaj potiče iz 1959, a roditelji su Sava i Ružica Babić iz Inđije, krznarski radnici u penziji. Njihov sin Nikola je navodno nestao u beogradskoj bolnici za nedonoščad, da bi nesrećni roditelji 1996. godine dobili anonimni poziv da im je dete zapravo živo.
Sumnjičavi roditelji iz cele Srbije tvrde da su njihovi mališani odvedeni u Švedsku, Dansku, Norvešku, Francusku, Ameriku...

On dodaje i da će svaki član komisije, prema ovom predlogu, imati pravo da sa roditeljima i srodnicima istražuje okolnosti pojedinačnih nestanaka dece i o tome će dostavljati izveštaj ostalim članovima i Generalnom sekretarijatu Vlade.

DOSUĐENA PRVA ODŠTETA U SRBIJI ZA NESTALU BEBU! 10.000 evra ocu koji sumnja da mu je dete NESTALO IZ PORODILIŠTA!

Ukoliko se istraživanjem dođe do nestalog deteta, država će se obavezati da obezbedi besplatnu DNK analizu.

- Verujemo da postoji ozbiljna politička volja da se "bejbi afera" reši posle toliko godina i da ćemo to i uspeti uprkos protivljenju pojedinih nevladinih organizacija koje instruišu nesrećne roditelje da traže zakon - kaže Pavlović.

MOJ BRAT BLIZANAC JE UKRADEN I ŽIVI U ČAČKU! Kraljevčanin Dragan Stanković (41) uveren da je žrtva zavere o nestalim bebama!

Sa njim se ne slaže Beogradska grupa roditelja koja izražava sumnju u efekte rada Komisije sastavljene od predstavnika države i roditelja.

- Nije nam jasno kako će se te istrage voditi, ni kome će se podnositi tužbe ili žalbe. Zato se Komisijom ne bavimo već skupljamo potpise za peticiju kojom tražimo povlačenje zakona o nestalim bebama iz skupštinske procedure i izradu novog propisa - kaže član grupe Goran Filipović i dodaje da do jeseni očekuju 30.000 potpisa.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Chy

pre 4 godine

Danas je juli 2019 ... nema ni beba nema ni specijalaca ... ????????

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija