• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: pink.rs/ informer.rs

18.06.2018

10:31

(VIDEO) LONČAR ZA PINK: Zdravstvo je bilo na rubu propasti,  zasukali smo rukave da ga oživimo!

Društvo

(VIDEO) LONČAR ZA PINK: Zdravstvo je bilo na rubu propasti, zasukali smo rukave da ga oživimo!

Podeli vest

Ministar Lončar govorio je o investicijama u zdravstvu koje su u planu, kao i o tome šta je dosad urađeno. Istakao je da je jako teško oživeti zdravstvo budući da su ga prethodne vlasti potpuno uništile. Dosad je, ističe, urađeno mnogo, ali ni to nije dovoljno već se mora nastaviti sa vrednim radom, ulaganjima i napretkom

Klinički centar Srbije prošle nedelje dobio je novi Centar za medicinsku biohemiju u okviru Centralne laboratorije. Reč je o jednoj od pet najmodernijih laboratorija u svetu. Kako kaže ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ova investicija nije finansirana iz budžeta, već od strane američke kompanije koja je uložila oko milion i po evra.

- Ovo je najnovija generacija pogona za laboratoriju. U svetu ih ima još samo četiri i ove je poslednja reč tehnologije - kaže miistar za "Novo jutro", dodajući da ona funkcioniše bez ljudskog faktora, što znači da je rezultat stoprocentno tačan.

Kaže da je danas važno na vreme dobiti pravi rezultat i dijagnozu kako bi se krenulo u lečenje.

printscreen

- Tada su šanse veće. Na sat vremena uradimo oko 5.000 analiza, što znači da će se godišnje raditi preko 12 miliona uzoraka. To smanjuje i troškove. Ići ćemo na centralizovanje, pa ćemo sve raditi u ovim laboratorijama čije prostorije su nove, sređene i u dobrom ambijentu - kaže Lončar.

KC Srbije otvorio je specijalizovanu laboratoriju u kojoj će novorođenčad moći besplatno da bude testirana na urođene metaboličke, endokrine i druge bolesti. Ova laboratorija nalazi se u višegradskoj i opremljena je najsavremenijom opremom.

- Nekada smo uzorke za ovu analizu slali u inostranstvu. Deo smo finansirali preko budžetskog fonda, a deo preko republičkog i plaćali smo oko 400 evra po uzorku. Sada je sve jeftinije, pouzdanije i ove analize omogućene su većem broju građana - kaže ministar.

Ističe da se radi da se "prilazi pacijentu", odnosno da pacijent ne mora da se transportuje.

- U Užicu smo uradili stotu operaciju na otvorenom srcu. Skidamo liste čekanja, imamo angio salu na Bežaniji, onkologija 2 ima tri nova akceleratora. Zdravstvo je bilo u katastrofalnoj situaciji, a ni ovo nije dovoljno. Moramo da radimo još! Zatekli smo vrata od toaleta koji ne mogu da se zatvore, prozore koji ne mogu da se zatvore. Mnogo smo uložili i moramo još, ali ovo dosad smo uspeli tako što smo izgladili ekonomsku situaciju i sprečili bankrot. Neki obećavaju da će sve biti besplatno, pa što pre nije bilo besplatno? Mislim da je ljudima sve jasno i ja im zahvaljujem na podršci. Moramo da radimo još, želimo da budemo najbolji u regionu - kaže ministar za Pink.

Kada je reč o sto najboljih diplomaca medicine, Lončar kaže da je važno motivisati studente i nagraditi najbolje.

printscreen

- Mučili su se, vredno učili i najmanje što može da se učini za njih je da im se nađe posao. Ranije je postojala tarifa za zapošljavanje, plaćalo se, gledalo se da li ste član stranke. Svako ko vam potraži novac, molim vas da prijavite! To je najveća tragedija! Zato smo dodelili poslove i svakog meseca ćemo dodeljivati poslove za 50 najboljih - kaže Lončar.

Dodaje da je dobro što stipendije obavezuju diplomce da ostanu u Srbiji.

- Ne idemo na represivne mere, ali ih motivišemo. Urušavali su nam sistem i falio je samo katanac na državno zdravstvo! - kaže Lončar, dodajući da nije nimalo lako oživeti nešto što je planirano da se uništi.

On je najavio smanjenje cena za više od 98 odsto lekova.

- Imamo stabilan kurs evra i za tu razliku nabavićemo nove lekove. Dobili smo najnovije lekove za najteže bolesti koji će nekome spasiti život - isitče ministar.

Ceo razgovor sa ministrom Lončarom pogledajte u nastavku: 

NA POMOLU REŠAVANJE AFERE NESTALIH SRPSKIH BEBA?! Specijalna jedinica policije rešavaće SLUČAJ PO SLUČAJ!

TVIT DOKTORKE DIGAO SRBIJU NA NOGE: Donacija majke čije sam dete operisala pre 15 godina me ganula do suza!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija