• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

18.06.2018

13:47

U SRBIJI SVAKA TREĆA ŽENA IMALA ABORTUS! Sve istine i zablude o kontracepciji: PREKID ODNOSA NAJČEŠĆA ZAŠTITA OD TRUDNOĆE?

Društvo

U SRBIJI SVAKA TREĆA ŽENA IMALA ABORTUS! Sve istine i zablude o kontracepciji: PREKID ODNOSA NAJČEŠĆA ZAŠTITA OD TRUDNOĆE?

Podeli vest

Prema svim postojećim statističkim podacima, žene u Srbiji neredovno koriste hormonsku kontracepciju, često dolazi do neželjenih trudnoća, a abortusa je nažalost sve više

Gotovo svaka druga žena u Srbiji kaže da nikada ne bi koristila kontraceptivne pilule, više od 15 posto žena koriti prekid odnosa i računanje plodnih dana kao redovnu kontracepciju, svaka treća žena misli da je hitna kontracepcija štetna, a 40 posto žena je imalo barem jedan abortus, od toga preko 30 posto pre rođenja prvog deteta.

To su su samo neki od rezultata velikog online Upitnika po nazivom "Istine i zablude o kontracepciji".

14% ANKETIRANIH KAO KONTRACEPCIJU KORISTI PREKID ODNOSAinformer.rs

14% ANKETIRANIH KAO KONTRACEPCIJU KORISTI PREKID ODNOSA

Anketirano je više od 1000 žena iz cele Srbije, Upitnik se sastojao od 15 pitanja, najveći broj ispitanica ima između 20 i 40 godina, gotovo pola anketiranih je fakultetski obrazovano, a odgovori koji su dobijeni su veoma zabrinuli ginekologe koji se bave temom upotrebe kontracepcije i planiranja porodice.

- Nedovoljno smo informisani o hormonskoj kontacepciji, ova oblast je i dalje puna predrasuda kod žena, čini se i više nego što smo mogli da pretpostavimo. To je najvažniji utisak ispitivanja koje smo obavili u poslednja dva meseca. Neophodno je da svi zajedno radimo na podizanju svesti, treba nam mnogo pravih informacija, tribina, debata i konkretnih rešenja, jer je to zaista neophodan preduslov da smanjimo broj abortusa i podignemo natalitet u Srbije. Prema rezultatima naše ankete, svaka treća žena u Srbiji je imala barem jedan abortus i to je podatak koji je alarmantan - rekla je dr ginekolog Mima Fazlagić, predsednica udruženja "Naša Aska".

SKORO SVE ISPITANICE (93,2%) SU ČULE ZA SVE VRSTE KONTRACEPCIJEinformer.rs

SKORO SVE ISPITANICE (93,2%) SU ČULE ZA SVE VRSTE KONTRACEPCIJE

Problem sa neredovnom upotrebom kontracepcije posebno imaju mladi. Dr Marija Obradović, ginekolog, v.d. direktora Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata Beograd naglasila je:

- Znamo od ranije da se posle Albanije, u Srbiji najmanje koristi kontracepcija, a rezultati ovog istraživanja to i potvrđuju. Naročito je važno da radimo na informisanju mladih. Mi se trudimo da kroz rad edukativnih timova napravimo što bolji pristup pacijentu. Generalno gledano, kontracepcija pored zaštite od trudnoće ima i važan terapijski učinak - rekla je dr Marija Obradović, ginekolog.

ISTINE I ZABLUDE O KONTRACEPCIJI

Učesnice ankete imaju između 20 i 40 godina, iz različitih krajeva naše zemlje su i od njih je 46 odsto fakultetski obrazovano. 

1/3 ISPITANICA NIJE NIKAD BILA KOD GINEKOLOGA ILI NIJE BILA DUŽE OD 2 GODINE

SKORO SVE ISPITANICE (93,2%) SU ČULE ZA SVE VRSTE KONTRACEPCIJE

14% ANKETIRANIH KAO KONTRACEPCIJU KORISTI PREKID ODNOSA I RAČUNANJE PLODNIH DANA, UPRKOS TOME ŠTO 93% ZNA DA SU TO NEPOUZDANE METODE

SAMO 3% ISPITANICA JE KORISTILO "PILULU ZA DAN POSLE"

41% ISPITANICA NIKADA NE BI KORISTILO KONTRACEPTIVNE PILULE!

ABORTUS NIJE KONTRACEPCIJA! U Srbiji se godišnje uradi skoro 17.000 prekida trudnoće!

46% ISPITANICA IMA PREDRASUDE O HORMONSKOJ KONTRACEPTIVNOJ PILULI

VIŠE OD POLOVINE ISPITANICA (57%) JE INFORMACIJE O HORMONSKOJ KONTRACEPCIJI DOBILO OD GINEKOLOGA, A NJIH 24% PUTEM MEDIJA

63% ANKETIRANIH IZJAVILO DA IM GINEKOLOG NIJE INICIRAO KORIŠĆENJE I METODU KONTRACEPCIJE

33% ISPITANICA MISLI DA JE HITNA KONTRACEPCIJA ŠTETNA,  A VIŠE OD POLOVINE MISLI DA SE HITNA KONTRACEPCIJA MOŽE KORISTITI SAMO JEDNOM GODIŠNJE

80% IZJAVILO DA ODLUKU O KONTRACEPCIJI DONOSI SA SVOJIM PARTNEROM

40% JE IMALO ABORTUS, OD TOGA 30% PRE ROĐENJA PRVOG DETETA!

12% JE IMALO ABORTUS POSLE ROĐENJA DETETA


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija